g
sádlo
(upečené těsto má pak lehce oříškovou výraznou příchuť)
100
g
celozrnná pšeničná mouka
hladká
50
g
celozrnná žitná mouka
1
žloutek
1
špetka
prášek do pečiva
větší
50
g
moučkový cukr
Náplň
200
g
mák mletý
200
ml
mléko
50
g
cukr
1
lžíce
povidla
1
lžíce
hnědý rum
Postup přípravy receptu
1
Smícháme obě mouky a cukr s práškem do pečiva. Do směsi vyklepneme žloutek a nakrájíme na kousky sádlo. Zpracujeme těsto a necháme v chladu alespoň 1/2 až 1 hodinu uležet.
2
Mezitím si připravíme náplň. V hrnku zahřejeme mléko až k varu, když vzkypí, vsypeme postupně mák a cukr, mícháme. Asi po minutě až dvou odstavíme z plotny. Přidáme povidla a rum, zamícháme.
3
Těsto vyválíme asi na 2 mm, vyložíme kulatou formu, vytlačíme okraje trochu nahoru. Třetinu těsta odložíme stranou. Vložíme mák, vrstva by měla být asi 3 - 4 cm silná.
4
Ze zbylého těsta vykrájíme vykrajovátkem na cukroví srdíčka nebo jiné tvary a poklademe pravidelně po povrchu náplně.
5
Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme asi 25 minut. Tvary na povrchu mají být při vyndání z trouby zlaté, do hněda už je moc.