Utřeme žloutky z cukrem, přidáme máslo, marmeládu, pomerančovou šťávu, postupně přisypáváme mák s ořechy a kypřícím práškem, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do libovolné formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali zbytkem mletých ořechů. Pečeme asi 1 hodinu při 175 °C. Kdo chce, polije čokoládou, chutné je to i posypané moučkovým cukrem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Blanka V.
|16. 1. 2007 10:48
My jsme milovníci máku i ořechů, takže nám koláč velmi chutnal. Jen byl pro nás moc tučný (myslím si, že mák i ořechy jsou celkem mastné). když jsem pekla podruhé dala jsem 1/2 másla a místo cukru med a byl také výborný.
Jaroslava Oumarová
|4. 1. 2007 21:17
To máte pravdu. Já jsem si jen to množství nějak neuměla představit, když je to bez mouky...Ale určitě vyzkouším a dám vědět:-))
Lidka Kábrtová
|4. 1. 2007 20:50
Markéto, to vypadá dobře. Zkusím, koupila jsem mletý mák a dokonce mám i zbytek ořechů :-). Jen prosba, mohla byste nechat do názvu doplnit, že to je bezlepkové? Ono se to bude lépe hledat těm, kteří mouku nemůžou. Jinak nevím, co je na tom pravdy, ale moje kolegyně celiačka říká, že když nejíte spojení mouka+cukr, tak netloustnete. Teda ne tak strašně...
englicka marketa
|4. 1. 2007 18:18
já peču ve středním pekáčku,víte nemám ráda nízké koláče:o)))na klasický velký plech by jste musela udělat dvojitou dávku a to už se prodraží :o)))
Jaroslava Oumarová
|4. 1. 2007 17:12
Markéto, taky se mi to moc líbí, ale prosím o upřesnění velikosti formy: na klasický hluboký plech to bude vysoké jak asi??
Anonym
|4. 1. 2007 11:34
už pádim pro mák a o víkendu upeču..
Jana z VM
|4. 1. 2007 10:07
Toto musí být dobrota !! Vánoček bylo už dost, takže zřejmě vyzkouším, díky za bezva recept s mákem!