V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým cukrem, zalijeme mlékem, trošku zamícháme a necháme vzejít kvásek.
2
Potom přidáme vejce, žloutek, rum, máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 45 minut kynout.
3
Těsto poté opět propracujeme, rozdělíme si ho na cca 20-40 gramové kuličky (podle toho, jak chceme mít houstičky velké), ze kterých vyválíme válečky. Ty pak po třech kusech splétáme do housek, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
4
Necháme ještě cca 15 minut v teple kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova.
5
Po upečení necháme vychladnout.
6
Podáváme například s kakaem nebo čajem jako bezmasý oběd nebo jako svačinu s pribináčkem, jogurtem...
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Andrea Plachá
|12. 4. 2017 20:42
Houstičky jsou jak malovaný a hlavně moc dobrý. Děkuji <3
Lucie
|18. 1. 2015 18:43
Makovky jsou moc dobré, podobné loupáčkům, které jsou v přepočtu na množství upečeného pečiva podstatně dražší. S těstem se pracovalo bezvadně a já do něj ještě přidala kůru z citrónu, tak je máme i s příchutí.