Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme mouku, špetku soli, rum a kvásek z droždí (v mléce s vanilkovým cukrem necháme vzejít rozdrobené droždí). Uděláme těsto, které necháme kynout v teple.
2
Mletý mák krátce uvaříme s mlékem a cukry. Necháme zchladnout.
3
Z těsta vyválíme plát tlustý asi 6 mm a vykrájíme do něj skleničkou kolečka. Na polovinu koleček dáme makovou náplň, dalším přiklopíme, kraje stiskneme a opět vykrojíme.
4
Koblihy necháme opět v teple vykynout, usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran, hotové dáme na ubrousek odsát přebytečný olej, před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Mák podle receptu je řídký a na množství těsta by ho stačila třetina. Koblihy se mi rozlepují. Navíc asi špatně smažím, protože uvnitř jsou ještě syrové. Zkusím samozřejmě snížit teplotu. Asi je raději strčím do trouby dopéct jako buchty, na tohle nemám. Jinak těsto je chuťově dobré a nadýchané.
Vašková
|12. 11. 2016 09:03
1* :-*
Lenka
|25. 2. 2016 22:03
V orionu jsem si koupila asi před rokem takové udělátko na koblížky a až dneska jsem ho konečně vyzkoušela a byla to rychlá čistá práce. Koblíšky byly úžasné <3 .
Anna Špundová
|8. 10. 2015 13:33
Vynikající koblížky.
Věra
|20. 10. 2014 21:52
Koblížky s mákem dělala moje babička a i já je dělám a pokaždé se povedly,pokud se otevřely při smažení,tak jsou špatně slepené,pokud nevykyne těsto tak je chyba v droždí nebo teplejší mléko,ale recept je správně.
Věra
|20. 10. 2014 21:48
Tak to bude problém v droždí pokud těsto nevykynulo nebo v postupu,. Recept je v pořádku.
Maruška
|14. 9. 2013 17:54
Koblihy se mi povedly, chutnaly báječně a s těstem se na pomoučněném vále dobře pracovalo. Děkuji za recept, podle kterého koblihy určitě ještě někdy udělám.
Jitka
|26. 3. 2013 16:06
Co je na receptu hrozného? Já je dělám skoro stejně a vždycky se mi povedou. Jen mlíka dávám tak od oka, to záleží na mouce, ale těsto nesmí být moc řídké, aby se koblihy nerozlepily.
Jirka
|6. 1. 2013 23:09
Velice špatný recept ! :'( Ingredience jsem použil přesně podle návodu. Droždí mám špičkové (pekařské). Těsto vůbec nekynulo a nebylo nadýchané jako na koblihy (bylo strašně hutné jako na placky, nebo listové). Koblížky se mi podařilo naplnit a dobře spojit, ale opět ani trochu nenakynuly. Při smažení (cca 4 až 5 min. a velmi pomalu) vznikla "nádherná" hnědočerná kůrčička o síle asi půl milimetru a uvnitř bylo těsto syrové. :-S Jedině maková náplň vyšla chuťově dobře (jako ve škole -2), tak zbylou náplň zítra použiji asi na koláče.
Závěr: Jeden z nejhorších receptů a od autora "recepty73" :-$ již nikdy nic.
Katka Levá
|8. 12. 2012 19:04
Děkuji za recept :-) .Koblížky jsou jak z pohádky,nadýchané,jeden jako druhý a chutnají skvostně.Do makové náplně přidávám strouhaný perník s povidly,tak mě to naučila moje babi.
Vlastimila Ouřadová
|21. 5. 2012 17:42
Recept na kobližky se mi líbí,protože s mákem jsem je ještě nikdy nezkusila a vlastně mě ani nenapadlo,že by tak šly vyplnit.Dělám kobližky vlastně téměř(do těsta dávám vanilku)stejně a přitom se mi ještě nikdy nestalo,že by vypadaly jinak než má kobližek vypadat.Někdy je vyplnit s mákem taky zkusím,máme ho rádi.
Jitka
|8. 5. 2012 12:00
Dnes jsem vyzkoušela vaše koblížky a jsem velice zklamaná.Už je podle tohodle receptu nikdy dělat nebudu.Držela jsem se vašeho návodu a koblížky se při smažení rozlepují a vůbec nenakynuli do kulatého tvaru jak má koblížek vypadat :'( .