Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme půlkou vanilkového cukru a zalijeme troškou vlažné vody. Vše v důlku maličko promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přisypeme zbylý cukr, sůl a přilijeme vodu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout (cca 30 minut). Z těsta si vytvoříme zhruba dvanáct stejně velkých kuliček, které na pomoučněném stole zploštíme na placičky, na které do středu nandáme předem připravenou vychladlou makovou náplň a poté pevně knedlíky uzavřeme. Spojem klademe knedlíky na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout. Pak knedlíky naházíme do vroucí vody, kde je vaříme cca 5 minut a poté cedníkem vyndáme do mísy a IHNED propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára, jinak by se nám srazily. Aby nedošlo v míse ke slepení knedlíků, pocukrujeme je moučkovým cukrem nebo pokapeme rozpuštěným máslem.
2
Podáváme přelité rozpuštěným máslem, posypané mákem s cukrem dle chuti nebo strouhaným perníkem.
3
Maková náplň: mletý mák nasypeme do kastrolku nebo na pánev, ochutíme cukrem dle chuti a přilijeme tolik mléka, aby se nám vytvořila dušením kompaktní středně hustá směs. Dusíme cca 10 - 15 minut, pod poklicí, za častého promíchání, pak necháme zchladnout. Ochucení máku je dle chuti každého, dochutit mák můžeme i skořicí, rumem, vanilkovým cukrem, případně mák můžeme nastavit strouhaným perníkem... , zkrátka jak jsme zvyklí a jak nám chutná.
4
...do těsta opravdu není třeba přidávat vajíčko, ale pokud ho tam za každou cenu mít musíte, postačí žloutek