ks
vanilkový cukr
nebo pomerančová kůra nebo skořice
Postup přípravy receptu
1
Celý mák namočíme na 1 hodinu do hrnku s mlékem.
2
Smícháme celozrnnou mouku s cukrem a práškem do pečiva.
3
Přidáme podle chuti rozinky (nejlepší jsou namočené alespoň na hodinu, nejlépe přes noc, v rumu) nebo ořechy (mandle).
4
Ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou nebo skořicí nebo vanilkovým cukrem.
5
Suché ingredience zalejeme mákem s mlékem.
6
Hustotu těsta upravíme mlékem tak, aby se dalo dobře nalévat do bábovkové formy. Formu můžeme vymazat máslem a vysypat strouhaným kokosem (nebo moukou).
7
Pečeme asi na 170 °C 45 minut.
8
Během pečení troubu zbytečně neotvíráme. Bábovku zkontrolujeme špejlí, jestli je dobře propečená, a vyklopíme.
9
Tato bábovka je jednoduchá, rychlá a mooooc dobrá. Celý mák křupe mezi zuby.
10
Můj Australan ji naprosto zbožňuje, musím ho brzdit, aby ji nesnědl na jedno posezení sám.
Bábovka naprosto skvělá.Dala jsem normální krystal cukr,polohrubou mouku,skořici-úžasné!!!Doporučuji.Mák pomletý,tolik to nekřupe.
Monika
|28. 10. 2012 21:08
Mozem potvrdit, babovka je naozaj vynikajuca. Jej priprava je velmi jednoducha a vysledok uspokoji aj tych najnarocnejsich milovnikov maku. Ako velke plus by som vyzdvyhla, ze je vlacna a spravne stavnata. Vdaka za recept.
Nina
|16. 8. 2012 03:17
Dneska jsem upekla, uzasny recept, krasne krupave !
Trochu jsem si recept upravila. Mak jsem pomlela, cast cukru nahradila javorovym sirupem, mleko jsem pouzila sojove (muzeme pouzit i vodu), pridala jsem kuru z 1 citronu a upekla v chlebickove forme. Vysledek nema chybu, me osobne pripada i chutnejsi a nadychanejsi nez klasicky makovec s vejci. Diky. :-)
Peťka
|24. 4. 2007 20:28
Bábovku jsem vyzkoušela o víkendu. Použila jsem špaldovou mouku a ještě lžíci kukuřičné a pohankové mouky. Místo cukru jsem dala sušenou třtinovou šťávu. Bylo to moc mňam, mák hezky křupal mezi zuby. Prosím více takových receptů z celozrnné mouky a bez vajec. Děkuji!
Lenka Kaňová
|12. 4. 2007 03:54
Bohužel jsem tuto bábovku nezkoušela z jiné mouky než z celozrnné (pšeničné i špaldové), bílou mouku totiž vůbec nepoužívám. Také moc nesladím, proto jsem ráda, že jste vyzkoušeli i jinak..
Majka Rončáková
|12. 3. 2007 13:08
Je výborná, ale dala jsem tam trochu více cukru a polohrubou mouku.
Jana z VM
|22. 2. 2007 12:04
Musí být bezpodmínečně celozrnná mouka? Když použiju normální, bude bábovka jiná? Díky za odpověď.
Sarka Honzakova
|22. 2. 2007 12:02
Ted co kojim, tak obden pecu, protoze ulitavam na sladkem. Stejne mam ale v oblibenych uz tolik moucniku, ze to ani nestihnu vse vyzkouset :-o Tak tuhle tam taky pridam a prilezitostne zkusim. Vypada to dobre a ja mak miluju.