• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Majonéza základní
Napište svůj komentář k receptu

Majonéza základní

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Majonéza základní
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks žloutek
    • 300
      g rostlinný olej
    • 1
      ks citron (Ocet)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Do čistě vytřené porcelánové mísy s kulatým dnem vložíme žloutky dokonale zbavené bílků. Žloutky trochu osolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Ze začátku stále jen opatrně přikapáváme olej: když hmota začíná houstnout, přiléváme olej v tenkém pramínku za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zhoustne tj. až se hustá hmota zachytí kolem metly a utvoří jakýsi knedlík. Tuto hmotu rozředíme citronovou šťávou nebo octem a opět za stálého míchání nyní již tenkým praménkem přikapáváme olej tak dlouho, až hmota podruhé zhoustne natolik, že zůstane nabalená na metle. Tím jsme zhotovili základní majonézu - 350 g. Takto připravená majonéza se vyznačuje dobrou konzistencí a při dalším zpracovávání se málokdy srazí. Nemáme-li na míchání majonézy vhodnou drátěnou metlu použijeme dřevěnou vařečku - míchání vařečkou trvá déle. Mícháme-li majonézu na elektrickém robotu, zapneme ho na nejmenší rychlost, protože jinak se majonéza místo tření pěnovitě ušlehá a při přidávání dalších přísad snadno klesne.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Křenová majonéza

Křenová majonéza

Majonéza burská

Majonéza burská

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Radek | 24. 12. 2015 14:09

    Vytecne. Dulezity je kvalitni repkovy olej, pak to funguje jak ma.....jeste ze zacatku a u konce olej jen prikapavat, v prubehu muzete olej prilivat malym "curkem" a hned zamichavat:-) Pridavam lzicku franc horcice....

  • jara | 24. 7. 2015 17:38

    fuj helmanska takovej chemickej smejd..... nejlepsi co prodavali byla za komancu v takovy plastovy vanicce jak se v tom prodaval termix - myslim ze ted to vyrabi firma Boneco ve sklenicich jo a na to prikapavani si pomoz - palcem ucpi lahev a nechej jenom malou skvirku pro olej a jeste jedna celkem dulezita vec ktera v receptu chybi: !!!! zloudek a olej _MIUSI_ mit stejnou teplotu - jestli vyndas vajicko z lednice a olej ze spajzu tak se majoneza nepovede !!!! =-O

  • Lucie | 6. 4. 2015 18:38

    Můj osobní poznatek, šlehat ze slunečnicového oleje. 2 x jsem šlehala z řepkového a 2 x nezhoustla.

  • eva | 4. 2. 2015 11:26

    Tak recept je urcite dobrej, ale na tohle ja nemam nery :-D zlata helmanska ;-) zkousela jsem jednou a jsem vemeno, nemam trpelivost na to prikapavani, takze to nezhoustlo 8-)

  • Nikijaho
    Nikijaho | 31. 10. 2014 15:16

    Tak nevím co jsem udělala špatně, ale při šlehání to nejprv vypadalo slibně, hmota měla skutečně majonézovou konzistenci, než se mi zdrcla a rozředila jsem ji až dokapávaným olejem. Bohužel zase strašně zřídla a už nezhoustla. :-X

  • Tomáš | 3. 8. 2014 17:04

    tak ja sem asi tele šleham jak vocas a vejce v prdeli ani náznak tuhnutí, sakra to jste tak šikovný a já tele??? :-X

  • zdenka konarikova | 23. 12. 2011 23:40

    Tak jsme zrovna došlehali Vaši majonézu. Já jsem šlehala a přítel dokapával a zachránilo nám to salát do kterého nám kupovaná majonéza pochyběla :-*

  • Natali | 19. 10. 2010 11:06

    Skvěle popsaný recept a skutečně je to ta pravá, nefalšovaná majonéza! Děkuji

  • Ján Lemour | 16. 10. 2010 13:31

    no ja tam vlil poslední 4 deci nejakýho ,co privezla pritelkyne ze španelska...a zkurvil jsem to.Ale aspon nekdo píše proč....

  • Eva Kalkušová | 15. 12. 2008 11:10

    Ale i tak dávám za jedna, protože poměr chutí byl velmi dobře vyvážený a návod je napsaný velmi dobře :) Takže děkuji :)

  • Eva Kalkušová | 15. 12. 2008 11:09

    Majonézu jsem podle tohoto receptu dělala poprvé a musím uznat, že jsem se zapotila .. nikdy se mi nedařilo majonézu vyšlehat a tak přidávám své poznatky .. zásadou č. 1 je mít veškeré suroviny pokojové teploty, já jsem na drsno olej ohřála v mikrovlné troubě. Zásadou č. 2 je olej skutečně přikapávat .. pro takové, jako já, kteří nemají pevnou ruku, se doporučuje (viz. jiné chytré hlavy) udělat si dírku do víčka v láhvi s olejem a prostě jen kapat. Pokud se nedaří majonézu ušlehat, např. to ze začátku přeženeme s olejem a dáme ho více než pár kapek a nechce to zhoustnout, přidáme opatrně horký ocet (maličko - pár kapek) a po chvíli by majonéza měla začít houstnout. Pak opatrně po celý proces olej pouze dokapáváme - snaha stojí za to :) A pokud majonézu děláte z kvalitního oleje, ne jako já - měla jsem k dispozici nějaký "no name" olej z Tesca - bude i chutná.

  • silvie knittel | 27. 4. 2006 12:25

    konecne jsem pochopila,proc mi majoneza nikdy nezhoustla.zkratka jsem ji uslehala,diky

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citron Rostlinný olej Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cizrnové kari

Cizrnové kari

Zapečený květák III.

Zapečený květák III.

Pracny - recept po babičce

Pracny - recept po babičce

Cuketa snadno, rychle a chutně

Cuketa snadno, rychle a chutně

Cukrové koláčky nebo šátečky

Cukrové koláčky nebo šátečky

Extra čokoládové muffiny

Extra čokoládové muffiny

Nádivkový beránek

Nádivkový beránek

Mrkvové smoothie s jogurtem

Mrkvové smoothie s jogurtem

Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem

Kapustové karbanátky s uzeným masem a…

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

Poslední sledované recepty

56
Banánové placičky / palačinky
Banánové placičky /…
46
Houbové roštěnky
Houbové roštěnky
40
Drožďová (kvasnicová) pomazánka
Drožďová (kvasnicová)…
28
Kávovo-ořechová roláda
Kávovo-ořechová roláda
22
Kobližky s čokoládou
Kobližky s čokoládou

Zajímavé články

Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
Kvíz: Uhodnete vtipné názvy českých obcí, které souvisejí s jídlem?
Kvíz: Uhodnete vtipné názvy českých obcí, které…
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete vědět, když chcete zavařovat okurky
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete…
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7 receptů nejen na víkend
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7…
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná…
AHA.cz Vzpomínky Obermannové: Takhle ukradla Dáše manžela!

Vzpomínky Obermannové: Takhle ukradla Dáše manžela!

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Léto jako z filmu od Poledňákové: Vyrazte na místa z legendárních retro komedií

Léto jako z filmu od Poledňákové: Vyrazte na místa z legendárních retro komedií

Ženy.cz Chcete se zbavit vrásek? Tohle vám v jídelníčku zoufale chybí

Chcete se zbavit vrásek? Tohle vám v jídelníčku zoufale chybí

Blesk.cz Sexy mořská panna Kubelková (48): Bujné vnady krotí ve vlnách!

Sexy mořská panna Kubelková (48): Bujné vnady krotí ve vlnách!

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu a co máte rádi!

Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu a co máte rádi!

  • Recepty.cz
  • Majonéza základní
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact