• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Majonéza základní
Napište svůj komentář k receptu

Majonéza základní

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Majonéza základní
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks žloutek
    • 300
      g rostlinný olej
    • 1
      ks citron (Ocet)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Do čistě vytřené porcelánové mísy s kulatým dnem vložíme žloutky dokonale zbavené bílků. Žloutky trochu osolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Ze začátku stále jen opatrně přikapáváme olej: když hmota začíná houstnout, přiléváme olej v tenkém pramínku za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zhoustne tj. až se hustá hmota zachytí kolem metly a utvoří jakýsi knedlík. Tuto hmotu rozředíme citronovou šťávou nebo octem a opět za stálého míchání nyní již tenkým praménkem přikapáváme olej tak dlouho, až hmota podruhé zhoustne natolik, že zůstane nabalená na metle. Tím jsme zhotovili základní majonézu - 350 g. Takto připravená majonéza se vyznačuje dobrou konzistencí a při dalším zpracovávání se málokdy srazí. Nemáme-li na míchání majonézy vhodnou drátěnou metlu použijeme dřevěnou vařečku - míchání vařečkou trvá déle. Mícháme-li majonézu na elektrickém robotu, zapneme ho na nejmenší rychlost, protože jinak se majonéza místo tření pěnovitě ušlehá a při přidávání dalších přísad snadno klesne.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Křenová majonéza

Křenová majonéza

Majonéza burská

Majonéza burská

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Radek | 24. 12. 2015 14:09

    Vytecne. Dulezity je kvalitni repkovy olej, pak to funguje jak ma.....jeste ze zacatku a u konce olej jen prikapavat, v prubehu muzete olej prilivat malym "curkem" a hned zamichavat:-) Pridavam lzicku franc horcice....

  • jara | 24. 7. 2015 17:38

    fuj helmanska takovej chemickej smejd..... nejlepsi co prodavali byla za komancu v takovy plastovy vanicce jak se v tom prodaval termix - myslim ze ted to vyrabi firma Boneco ve sklenicich jo a na to prikapavani si pomoz - palcem ucpi lahev a nechej jenom malou skvirku pro olej a jeste jedna celkem dulezita vec ktera v receptu chybi: !!!! zloudek a olej _MIUSI_ mit stejnou teplotu - jestli vyndas vajicko z lednice a olej ze spajzu tak se majoneza nepovede !!!! =-O

  • Lucie | 6. 4. 2015 18:38

    Můj osobní poznatek, šlehat ze slunečnicového oleje. 2 x jsem šlehala z řepkového a 2 x nezhoustla.

  • eva | 4. 2. 2015 11:26

    Tak recept je urcite dobrej, ale na tohle ja nemam nery :-D zlata helmanska ;-) zkousela jsem jednou a jsem vemeno, nemam trpelivost na to prikapavani, takze to nezhoustlo 8-)

  • Nikijaho
    Nikijaho | 31. 10. 2014 15:16

    Tak nevím co jsem udělala špatně, ale při šlehání to nejprv vypadalo slibně, hmota měla skutečně majonézovou konzistenci, než se mi zdrcla a rozředila jsem ji až dokapávaným olejem. Bohužel zase strašně zřídla a už nezhoustla. :-X

  • Tomáš | 3. 8. 2014 17:04

    tak ja sem asi tele šleham jak vocas a vejce v prdeli ani náznak tuhnutí, sakra to jste tak šikovný a já tele??? :-X

  • zdenka konarikova | 23. 12. 2011 23:40

    Tak jsme zrovna došlehali Vaši majonézu. Já jsem šlehala a přítel dokapával a zachránilo nám to salát do kterého nám kupovaná majonéza pochyběla :-*

  • Natali | 19. 10. 2010 11:06

    Skvěle popsaný recept a skutečně je to ta pravá, nefalšovaná majonéza! Děkuji

  • Ján Lemour | 16. 10. 2010 13:31

    no ja tam vlil poslední 4 deci nejakýho ,co privezla pritelkyne ze španelska...a zkurvil jsem to.Ale aspon nekdo píše proč....

  • Eva Kalkušová | 15. 12. 2008 11:10

    Ale i tak dávám za jedna, protože poměr chutí byl velmi dobře vyvážený a návod je napsaný velmi dobře :) Takže děkuji :)

  • Eva Kalkušová | 15. 12. 2008 11:09

    Majonézu jsem podle tohoto receptu dělala poprvé a musím uznat, že jsem se zapotila .. nikdy se mi nedařilo majonézu vyšlehat a tak přidávám své poznatky .. zásadou č. 1 je mít veškeré suroviny pokojové teploty, já jsem na drsno olej ohřála v mikrovlné troubě. Zásadou č. 2 je olej skutečně přikapávat .. pro takové, jako já, kteří nemají pevnou ruku, se doporučuje (viz. jiné chytré hlavy) udělat si dírku do víčka v láhvi s olejem a prostě jen kapat. Pokud se nedaří majonézu ušlehat, např. to ze začátku přeženeme s olejem a dáme ho více než pár kapek a nechce to zhoustnout, přidáme opatrně horký ocet (maličko - pár kapek) a po chvíli by majonéza měla začít houstnout. Pak opatrně po celý proces olej pouze dokapáváme - snaha stojí za to :) A pokud majonézu děláte z kvalitního oleje, ne jako já - měla jsem k dispozici nějaký "no name" olej z Tesca - bude i chutná.

  • silvie knittel | 27. 4. 2006 12:25

    konecne jsem pochopila,proc mi majoneza nikdy nezhoustla.zkratka jsem ji uslehala,diky

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citron Rostlinný olej Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlé langoše

Rychlé langoše

Pikantní škvarková pomazánka nejen na topinky

Pikantní škvarková pomazánka nejen na…

Jahodové řezy z Galaretky

Jahodové řezy z Galaretky

Jiříkův biskupský chlebíček

Jiříkův biskupský chlebíček

Česnečka z Vysočiny

Česnečka z Vysočiny

Pečený tuňák s chřestem a holandskou omáčkou

Pečený tuňák s chřestem a holandskou…

Hruškový kompot po našem

Hruškový kompot po našem

Lasagne s hovězím masem

Lasagne s hovězím masem

Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Doporučujeme

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

87
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
38
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
37
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
30
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
30
Virgin mojito
Virgin mojito

Zajímavé články

Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který…
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým nakrmíte rodinu i pohostíte návštěvy
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým…
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
AHA.cz Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Julia Robertsová vzácně na fotce se všemi dětmi: Podobné jí je jen jedno!

Julia Robertsová vzácně na fotce se všemi dětmi: Podobné jí je jen jedno!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Majonéza základní
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact