• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Majonéza základní
Napište svůj komentář k receptu

Majonéza základní

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Majonéza základní
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks žloutek
    • 300
      g rostlinný olej
    • 1
      ks citron (Ocet)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Do čistě vytřené porcelánové mísy s kulatým dnem vložíme žloutky dokonale zbavené bílků. Žloutky trochu osolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Ze začátku stále jen opatrně přikapáváme olej: když hmota začíná houstnout, přiléváme olej v tenkém pramínku za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zhoustne tj. až se hustá hmota zachytí kolem metly a utvoří jakýsi knedlík. Tuto hmotu rozředíme citronovou šťávou nebo octem a opět za stálého míchání nyní již tenkým praménkem přikapáváme olej tak dlouho, až hmota podruhé zhoustne natolik, že zůstane nabalená na metle. Tím jsme zhotovili základní majonézu - 350 g. Takto připravená majonéza se vyznačuje dobrou konzistencí a při dalším zpracovávání se málokdy srazí. Nemáme-li na míchání majonézy vhodnou drátěnou metlu použijeme dřevěnou vařečku - míchání vařečkou trvá déle. Mícháme-li majonézu na elektrickém robotu, zapneme ho na nejmenší rychlost, protože jinak se majonéza místo tření pěnovitě ušlehá a při přidávání dalších přísad snadno klesne.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Křenová majonéza

Křenová majonéza

Majonéza burská

Majonéza burská

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Radek | 24. 12. 2015 14:09

    Vytecne. Dulezity je kvalitni repkovy olej, pak to funguje jak ma.....jeste ze zacatku a u konce olej jen prikapavat, v prubehu muzete olej prilivat malym "curkem" a hned zamichavat:-) Pridavam lzicku franc horcice....

  • jara | 24. 7. 2015 17:38

    fuj helmanska takovej chemickej smejd..... nejlepsi co prodavali byla za komancu v takovy plastovy vanicce jak se v tom prodaval termix - myslim ze ted to vyrabi firma Boneco ve sklenicich jo a na to prikapavani si pomoz - palcem ucpi lahev a nechej jenom malou skvirku pro olej a jeste jedna celkem dulezita vec ktera v receptu chybi: !!!! zloudek a olej _MIUSI_ mit stejnou teplotu - jestli vyndas vajicko z lednice a olej ze spajzu tak se majoneza nepovede !!!! =-O

  • Lucie | 6. 4. 2015 18:38

    Můj osobní poznatek, šlehat ze slunečnicového oleje. 2 x jsem šlehala z řepkového a 2 x nezhoustla.

  • eva | 4. 2. 2015 11:26

    Tak recept je urcite dobrej, ale na tohle ja nemam nery :-D zlata helmanska ;-) zkousela jsem jednou a jsem vemeno, nemam trpelivost na to prikapavani, takze to nezhoustlo 8-)

  • Nikijaho
    Nikijaho | 31. 10. 2014 15:16

    Tak nevím co jsem udělala špatně, ale při šlehání to nejprv vypadalo slibně, hmota měla skutečně majonézovou konzistenci, než se mi zdrcla a rozředila jsem ji až dokapávaným olejem. Bohužel zase strašně zřídla a už nezhoustla. :-X

  • Tomáš | 3. 8. 2014 17:04

    tak ja sem asi tele šleham jak vocas a vejce v prdeli ani náznak tuhnutí, sakra to jste tak šikovný a já tele??? :-X

  • zdenka konarikova | 23. 12. 2011 23:40

    Tak jsme zrovna došlehali Vaši majonézu. Já jsem šlehala a přítel dokapával a zachránilo nám to salát do kterého nám kupovaná majonéza pochyběla :-*

  • Natali | 19. 10. 2010 11:06

    Skvěle popsaný recept a skutečně je to ta pravá, nefalšovaná majonéza! Děkuji

  • Ján Lemour | 16. 10. 2010 13:31

    no ja tam vlil poslední 4 deci nejakýho ,co privezla pritelkyne ze španelska...a zkurvil jsem to.Ale aspon nekdo píše proč....

  • Eva Kalkušová | 15. 12. 2008 11:10

    Ale i tak dávám za jedna, protože poměr chutí byl velmi dobře vyvážený a návod je napsaný velmi dobře :) Takže děkuji :)

  • Eva Kalkušová | 15. 12. 2008 11:09

    Majonézu jsem podle tohoto receptu dělala poprvé a musím uznat, že jsem se zapotila .. nikdy se mi nedařilo majonézu vyšlehat a tak přidávám své poznatky .. zásadou č. 1 je mít veškeré suroviny pokojové teploty, já jsem na drsno olej ohřála v mikrovlné troubě. Zásadou č. 2 je olej skutečně přikapávat .. pro takové, jako já, kteří nemají pevnou ruku, se doporučuje (viz. jiné chytré hlavy) udělat si dírku do víčka v láhvi s olejem a prostě jen kapat. Pokud se nedaří majonézu ušlehat, např. to ze začátku přeženeme s olejem a dáme ho více než pár kapek a nechce to zhoustnout, přidáme opatrně horký ocet (maličko - pár kapek) a po chvíli by majonéza měla začít houstnout. Pak opatrně po celý proces olej pouze dokapáváme - snaha stojí za to :) A pokud majonézu děláte z kvalitního oleje, ne jako já - měla jsem k dispozici nějaký "no name" olej z Tesca - bude i chutná.

  • silvie knittel | 27. 4. 2006 12:25

    konecne jsem pochopila,proc mi majoneza nikdy nezhoustla.zkratka jsem ji uslehala,diky

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citron Rostlinný olej Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablkový krémeš

Jablkový krémeš

Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč

Alsasko-lotrinsko-německý cibulový…

Cibulačka se sýrem II.

Cibulačka se sýrem II.

Jablečný (hruškový) hřích - dort

Jablečný (hruškový) hřích - dort

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Rychlá ovocná buchta - koláč

Rychlá ovocná buchta - koláč

Kmínové přírodní filety

Kmínové přírodní filety

Plněné ořechové rohlíčky

Plněné ořechové rohlíčky

Farmářská polévka

Farmářská polévka

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

60 minut
Jahodovo-rebarborový koláč

Jahodovo-rebarborový koláč

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

Poslední sledované recepty

38
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
21
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
21
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
19
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
17
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět krásně křupavé
Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět…
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové kůry přírodní a chutnou cestou
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové…
Samosběr jahod: Velký průvodce míst, kde za čerstvé jahody ušetříte polovinu ceny z obchodu
Samosběr jahod: Velký průvodce míst, kde za…
Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který první knihu přečetl až před čtyřicítkou
Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který…
13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
AHA.cz Veronika Macková po rozchodu s Čermákem: Musela vyhledat pomoc

Veronika Macková po rozchodu s Čermákem: Musela vyhledat pomoc

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Míša Salák nám otevřela dveře do svého šatníku: Manžel říká, že se oblékám jako moje máma!

Míša Salák nám otevřela dveře do svého šatníku: Manžel říká, že se oblékám jako moje máma!

Ženy.cz Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Blesk.cz Psí den plný celebrit: Helena Vondráčková i Karel Zima

Psí den plný celebrit: Helena Vondráčková i Karel Zima

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer slavných sportovců

FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer slavných sportovců

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nesnášejí kritiku: Kdo se hned urazí?

5 znamení zvěrokruhu, která nesnášejí kritiku: Kdo se hned urazí?

  • Recepty.cz
  • Majonéza základní
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact