Tento recept je už tady dlouho-ale já ho našla teprve včera-bohužel:-)Ale díky němu umím konečně v 50 letech majonézu-a vynikající,mnam.Dnes jsem s ní ohromila manžela,který tu doted machroval se svojí klasickou s vejcem-která se mi skoro nikdy nepodařila.Po pravdě jsem nevěřila že se mi povede,ale výsledek byl parádní-a hlavně HNED-výborná ,hustá ,majolka -autorce moc děkuji
Dobrý den právě jsem majonézu dodělala a je opravdu výborná, musela jsem sice použít něco kolem 600ml oleje ale výsledek po přidání octa mne velmi mile překvapil , mám cca 700g majolky a za ty peníze za suroviny se to opravdu i vyplatí , už se těším na salátek :-) :-) :-) Díky a bodík
:-D to je dobré a tak české, majonéza bez vajec, tak tam dáme vajíčko :-D
Majonéza nemá chybu je jemná a chutná jinou už dělat nebudu díky za ni :-(
Dnes jsem ji dělala ze 100 ml mléka a 300 ml oleje. Nalila jsem mléko do misky a na něj jsem nalila olej a tyčovým mixerem jsem vše mixovala. Ze začátku jsem se strachovala, že mi to neztuhne, protože mléko jsem dala zrovna z lednice a olej ze spíže. Po několika sekundách to začalo houstnout a výsledná konzistence byla supr.V polévkové misce mixuji i majonézu a ještě se mi nestalo, že by se mi zdrcla jako ve válci, kde se tahá pomalu tyčový mixer nahoru.Bez vajec jsem dělal kvůli barvě...je z ní tatarka a doma jsou zvyklí na bílou tatarku a ze žluté majonézy mi ji nechtějí.Tak trošku finta na moje chlapy... :-)
Co jsem dělala špatně, že se mi majonéza nepovedla? Ne a ne zhoustnout.
Nevěřila jsem, že se mi majonéza podle tohoto receptu podaří, protože klasická z vajec se mi nikdy nepovedla, ale je to super recept, klasickým ručním tyčovým mixérem to bylo raz dva a dá se vychutit dle chuti... díky za fajn recept ;-)
Vím že bez vajec! Ale žádný chlap se bez vajec neobejde, že ehm. Tak že k věci. Do nádobky široké tak akorát aby se do ní vešel tyčový mixer dám jeden žloutek, plnotučné mléko 3 polévkové lžice, jednu kávovou lžičku octa, jednu kávovou lžičku cukru, čtvrt kávové lžičky soly, jednu kávovou lžičku vrchovatou s čepicí plnotučné hořtice. To celé zaleju slunečnicovým olejem asi tak 1,5dcl, ponořím mixer až na dno a několikrát (5x) na dně promixuji. Pak mixer zapnu a pomau v nádobě nakláním tak, aby se olej dostával pod nůž a postupně nadzvedávam odedna a zpět dokud nemám vše promixováno. Takto ochucení majonéza je podobná Helmanss.
Dobrý večer, moje dcera by neustále jedla zeleninový salát s majonézou a třeba 3x do týdne. Tak jsem hledala recept, jak majonézu nahradit :-) Tenhle recept je úžasný!!!! Použila jsem mléko přímo od kravičky od našeho souseda, takže pořádné tučné ;-) nejdřív jsem ho pořádně našlehala a pak pomalu vlévala olej. Hned se mi majonéza povedla a jsem z ní úúúúúúúúúúúúúúplně nadšená!!!! Děkuji moc :-*
Dobrý večer, tak teď jsem dodělala. Dala jsem 1 dcl mlíka, 2 dcl oleje, od oka plnotučnou hořčici - mohla jsem dát i víc a sůl. Tyčový mixér a majonéza byla famózní. Během chviličky úplně zhoustla - paráda. ;-)
Já zkoušela z rýžového mléka a nezhoustlo to, smíchala jsme teda vše dohromady a pak dala do mixéru, mléko studené a olej pokojová teplota, může to být tím?
Super recept, do sklenice jsem nalila 1 dcl mléka, 2dcl oleje, polévkovou lžíci hořčice plnotučné (jinou jsem neměla), špetku soli a špetku pepře. Olej i mléko byly z lednice, takže měly stejnou teplotu. Do toho všeho jsem ponořila ponorný mixer a za 5 vteřin šlehání na nejvyšší výkon byla majonéza totálně hustá. Takže postupné přilévání oleje jsem úplně vypustila. Nádhera !!!! A k tomu tam nejsou syrová vajíčka. Jen pro ty, kteří se marně snaží šlehat majonézu plochým šlehacím kotoučem u ponoráku jako já kdysi, musím poznamenat, že nejlépe se dělá normálním sekacím nožem. Moc děkuji za recept a ostatním přeji všem hodně zdaru.
Přesně! Ponorný tyčový mixér a je to za 1/2 minutky. :-)
1 díl mléka+ 2 díly oleje+ hořčice+ sůl + tyčový ponorný mixér! A nekecej, že to nejde!! ;-)
Tak je mi líto, ale nic hnusnějšího mi ze žádného receptu nikdy nevyšlo. Skončilo to v záchodě a na domácí tatarku mě přešla navždy chuť.
Jako kuchař jsem k tomu přistupoval dost skepticky ale tyčovým mixérem je to hne a je dobrá!
Tak jsem to nevydrzela a musela jsem ji vyzkouset. Olej jsem dala do lednice aby mel stejnou teplotu jako mleko, no a pak jsem sla zkouset na malem mnozstvi jak to dopadne. Vysledek je famozni :-D konzistence,chut - naprosta dokonalost :-)) :-D nude z ni paradni tatarka kdyz bude potreba ;-)
Vazne? Take to ji urcite vyzkousim :-))
Prima recept, nejdříve to bylo stále řídké, ale chyba byla asi v tom , že jsem přidal málo oleje ... poměr 1 díl mléka (nejlépe plnotučného) a 2 díly oleje (použil jsem běžný olej slunečnicový) by se měl dodržet ... a k tomu špetka soli a je to hotové. A šlehalo se to v běžném mixeru... Po přidání hořčice a nastrouhané kyselé okurky s troškou pepře vzniká chutná tatarka ... přidat ovšem jen do takového množství základní majonézy, kterou právě potřebujeme, zbytek se nechá v chladničce na další použití .. kuchaři a kuchařky všech zemí - spojte se !! :-D 8-) <3
No zkusím to znova a tentokrát místo disku použiji nádstavec na hnětání. A jak dlouho tato majonéza vydrží v ledničce ? Taky mám dotaz zda někdo neumí nějaký recept na domácí majonézu co chutná jako majonéza Hellmanns, protože ta je do pomazánek naprosto super ale její cena se čím dál tím více přibližuje k drahotě :-(
Olej musíte přilevat po malinkem praminku za neustálého šlehaní. Barva je opravdu světle žlutá , já jsem tuto majonezu dělala z oleje slunecnicoveho a také z olivového. Neházejte flintu do žita, ono to opravdu jde ;-)
Autorka je asi čarodějnice :-D .
Všem hezký den, tak jsem to dnes zkoušel přesně podle receptu a musím říci že výsledek šel rovnou do WC :-( Něco jako píše Nikijaho. Mám přímo disk na výrobu majonéz a i přes 30 minutové mixování a přilití cca 1/2 l oleje to bylo pořád jako trochu zahuštěná polévka. A chuť byla přímo odporná :-( Docela by mě zajímalo jak autorka docílila tu žlutou barvu z obrázku když tam není žloutek ? Já měl bílou olejovitou břečku :-$ Neznáte někdo nějaký recept na majonézu a tatarku která by se chuťově přibližovala k Hellmannsce ?
Jak píše Dada,dávám jeden díl mléka a dva díly oleje (např. 1dl mléka a 2dl oleje),nesmí chybět lžíce plnotučné hořčice,trochu soli a pepře.Zhoustne mi vždycky v momentě. :-)
Toho oleje tedy asi kolik? Mela jsem ji tak ridkou, ze jsem mixovala az jsem skoro zavarila robota a mixovala jsem asi 30min, ztuhlo mi to jen trochu. Tak jsem tam mela asi neceho malo. Jak tu pise D|ada tak je to stejny pomer mleka a oleje? :-\ Cim vsim se dochucuje?
tak i já vyzkoušela majonézu bez vajec a ačkoliv jsem kuchařka profi. musim říci 1 nic jsemnedělala složitě vše jsem dala do uzké nádoby a tyč .mixerem najednou vyšlehala přidala jsem lžíci hořčice a pomněr jsem dala +1 odměrku mléka a 2 ODMĚRKY OLEJE během 10 vteřin hotovo když si vzpomenu na klasiku domáci se žloutky nebe a dudy a hlavně rychlé a dobré :-[
Mlieko môžem prevariť, alebo musí byť surové???
Přidávám se ke kladnému hodnocení. Právě jsem ji dodělala a příprava je opravdu jednoduchá, do majonézy jsem přidala navíc trochu octa a hořčice a je super. Ještě jsem si z ní udělala tatarku (přidáním nakrájené okurky a cibulky) a jsem spokojená :-)
Ty okurky a cibuli (na tatarku) sekám zvlášť. Celkově ochucuji jen to množství majonézy, které spotřebujeme a mám zkušenost, že v pořádku vydrží i do druhého dne. To víte, těch 10 éček tam prostě chybí :-)
Používám tyčový mixér a majonéza je úžasná,akorát pozor-nedávat kyselé okurky nebo se Vám to sdrcne !!
Mixér ako mixér...:))))
já bych si tipla mixér
No jo, jenže já nemám tyčový mixér... Mám buď elektrický šlehač, mixér na robotu nebo šlehač v robotu... :-(
Zpěňte mléko tyčovým mixérem v zavařovačce. Tenkým pramínkem přilévejte olej za stálého mixování. Za chvíli to je.
Zpěňte mléko tyčovým mixérem v zavařovačce. Tenkým pramínkem přilévejte olej za stálého mixování. Za chvíli to je.
MěSEtaky nepovedla,nejdřív byla taková málo tuhá a po přidání oleje se to celý zvodnatělo a jakoby zdrclo. poradíte mě kde je chyba_?
... docela ráda bych to zkusila ještě jednou, třeba se to tentokrát povede, tak pokud pro mne máte někdo nějakou radu, šup sem s ní ;-)
Tak jsem teď majonézu vyzkoušela a bohužel se mi vůbec nepovedla, směs nezhoustla... :-((( Nevím, kde jsem dělala chybu, postupovala jsem podle návodu. Šlehala jsem nejprve v mixéru a když majonéza nehoustla, tak jsem vše přelila do elektrického šlehače, ale tam se mi vedlo stejně... Že by to bylo množstvím oleje...? Ale nejspíš to bude moje nešikovnost. Škoda.
Také jsem vyzkoušela a je to neuvěřitelné. Úplně tuhá majonéza! Díky za recept. (Mléko jsem dala v pokojové teplotě, olej taky.)
Marie, nejsem autorka, ale určitě studené. Zkoušela jsem připravit tyčovým mixerem ve vyšším hrnečku menší množství na zkoušku (hodila by se i sklenice). Dopadlo na jedničku!!
to mlíko ma být studený nebo teplí-poradíte mě někdo,prosím.
Tak jsem ji vyzkoušela a můžu říct,že je výborná.Kápla jsem tam trošku octa a je jako z obchodu.Jen nevím,jak dlouho se dá skladovat/to aby nezkyslo mléko,když je navařená/.Dávám za 1.
Tuto majonézu mi doporučily kuchařky v závodní jídelně.Dělám jí již několik let a je super.Lepší než Helmans!!
Přesně jak říká Pája, chce to mixér,nejdříve mléko rozmixovat do pěny a pak přilévat olej až do zhoustnutí. Je to fakt dobré - vyzkoušejte.
Znám lidi,co tuto majonézu dělají a jsou s ní velice spokojeni.Já osobně jsem ji ještě nezkoušela,ale proč by se nemohla vytvořit majonéza z mléka? Vyzkoušejte a uvidíte.Samo,že v ruce to neuděláte,chce to opravdu mixer!
ZAJÍMALO BY MĚ,JESTLI SE SPOJÍ OLEJ S MLÉKEM.TO JE NEMOŽNÉ,NE?