cibule
opticky stejné množství jako pokrájeného masa v misce nebo na talíři
2
lžíce
sádlo
nebo jedna plnější
1
lžíce
mletá sladká paprika
necelá
1
lžička
pálivá paprika
necelá
sůl
pepř mletý
50
g
zelená paprika
150
g
červená paprika
2
ks
rajčata
masitá
hovězí vývar
dle potřeby
červená chilli paprička
dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Hovězí kližku pokrájíme na kostky 4x4 -5x5 cm a dáme do misky nebo na talíř. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme do stejné misky nebo talíře. Na pohled (ne na váhu!) by měly hromádky masa a cibule odpovídat stejnému množství.
2
Na rozpuštěném sádle si osmažíme cibuli dozlatova až lehce do hněda - nespálit! K cibuli přidáme pokrájené opepřené maso, které necháme ze všech stran osmažit za občasného promíchání a až poté ho osolíme, aby nepustilo šťávu dřív než je nutné. Po osmažení masa přidáme na kraj hrnce, ze kterého jsme odsunuli osmaženou cibuli s masem sladkou i pálivou mletou papriku, kterou necháme krátce (aby nezhořkla) zpěnit, přisypeme očištěnou pokrájenou zelenou i červenou papriku (nebo stejné množství slovenské či maďarské), přepůlená rajčata a ještě chvíli smažíme za stálého míchání, tím nám paprika a rajčata uvolní ještě lepší chuť, než kdybychom ji hned za syrova zalili vývarem.
3
Maso se zeleninou podlijeme cca dvě stě mililitry vývaru a za občasného promíchání dusíme zvolna pod poklicí do změknutí masa, kdy podle potřeby přiléváme vývar, ale dáme pozor, abychom ke konci nepodlili maso příliš, protože guláš nebudeme ničím (moukou, chlebem ani jíškou) zahušťovat a vystačíme si pouze a jenom se sosem z kližky, rozdušené cibule, papriky a rajčat (z těch nakonec dušení vyndáme z guláše slupky).
4
Maďarský guláš není o omáčce, ale spíše o mase (,které nesmíme rozvařit na nitě) a výtečném sosu, který nám poskytne právě hovězí kližka. Pokud chceme guláš více ostrý, můžeme přidat trošku chilli papričky.
5
Podáváme s chlebem, knedlíkem, rýží - jak kdo rád...