kg
vepřové maso
(7 kg plecka a 3 kg bůčku bez kostí a kůže)
100
g
paprika - sladká
50
g
pálivá paprika
(nejlepší je, pokud máme možnost u obou druhů použít maďarskou Kalocsajskou papriku)
50
g
pepř mletý
30
g
mletý kmín
50
g
moučkový cukr
220
g
sůl
prolisovaný česnek
50 - 70 g
1
l
voda
vepřová játra
Postup přípravy receptu
1
Maso nakrájíme na kousky a na hrubo pomeleme do velkého rendlíku, objemem vhodného na toto množství. Sůl rozpustíme ve vodě. Slanou vodu postupně přiléváme do mletého masa za stáleho propracovávání masa, až dokud se všechna voda nenaváže. Na povrch masa nasypeme práškový cukr, mletý pepř, obě dvě papriky, mletý kmín a prolisovaný česnek. Důkladně premicháme, aby se maso rovnoměrně okořenilo. Z vícero míst ochutnáme, aby jsme měli jistotu. Pokud je třeba, znovu promícháme. Na trychtýřovou část plniče nasoukáme očištěné a umyté vepřové střevo. Do plniče dáme připravenou klobásovinu. Plníme do střev a párujeme klobásy v délce 25 cm. Klobásy zavěsíme na "štangli" (dlouhá palice) a zaneseme do udírny. Udíme 2 dny do zlatožluta. Nesmí se přeudit.