kg
hříbky
(Jde to i s žampiony, ale není to ono. Zkoušejte.)
2
ks
cibule
1
ks
červená paprika
(pokud se vám bude pro použití zdát vhodná)
1,50
l
mléko plnotučné
(nebo nejlepší přímo kravské)
0,50
l
smetana
hladká mouka
tuk
(jaký máte rádi)
sůl
pepř mletý
kmín
Postup přípravy receptu
1
Pokrájíme obě cibule a na tuku je necháme zesklovatět. Kdo to má rád, tak může před přidáním hřibů trošku přibarvit paprikou. Přidáme pokrájené hřiby, trochu kmínu, mletého pepře a pod pokličkou na mírném ohni ponecháme cca 20-30 minut. Musí být měkké i pokrájené nožičky.
2
Podle toho, kolik chceme docílit mačanky, dáme mléka (1-2 litry). Počkáme na var a povaříme cca 10 minut.
3
Zahustíme smetanou s moukou. Posolíme.
4
Mačanku lze jíst samotnou s chlebem nebo jako přílohu ke knedlíkům a např. vařenému vajíčku. Nebo s čím vás napadne.
5
Během vaření lze dochucovat podle toho, kdo má co rád. Troškou kopru, česnekem...