kg
okurky nakladačky
dle potřeby a množství nálevu
40
g
sůl
4
ks
bobkový list
dle potřeby a množství nálevu
10
ks
pepř celý
dle potřeby a množství nálevu
1
ks
vinné listy
10
stroužek
česnek
dle potřeby a množství nálevu
4
snítka
kopr
1
hrst
hořčičné semínko
1
ks
višňové listy
Postup přípravy receptu
1
Svaříme si asi 17% solný lák. Jeden litr vody svaříme se 170 gramy soli, v našem případě dvojnásobné množství. Do solného roztoku přidáme pepř, nové koření a hořčičné semínko. Nálev povaříme asi 2 - 3 minuty, promícháme a odstavíme. Nálev necháme trochu vychladnout.
2
Zatím si očistíme, omyjeme větší okurky nakládačky a promícháme je vidličkou. Česnek oloupeme a stroužky rozpůlíme. Okurky naskládáme do velké zavařovací sklenice. Jednotlivé vrstvy prokládáme stroužky česneku, koprem a bobkovým listem. Navrch přidáme vinný a višňový list.
3
Připravené okurky důkladně zalijeme teplým nálevem. Sklenice přikryjeme papírem, zlehka převážeme motouzem a necháme alespoň 3 - 4 dny stát v teple a na světle.
4
Mačáky hradeckého ukrutníka podáváme po alkoholicky náročné noci nebo k jídlu podle chuti.
Podělte se s přáteli o recept
Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.