Mac and cheese s chřestem a hráškem je dokonalý comfort food. Těstoviny podávejte teplé posypané nastrouhaným čedarem nebo jiným druhem sýru dle vaší chuti.
Chřestu odlomte dřevnaté konce a nakrájejte ho na asi 3 cm dlouhé kousky. Ve velkém hrnci přiveďte k varu nejméně 2 l osolené vody. Vsypte do ní kolínka a vařte 8 minut. Přidejte chřest a hrášek, vařte ještě 2 minuty a poté sceďte.
V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte mouku a asi minutu restujte. Zalijte mlékem, metličkou rozmíchejte dohladka a nechte pár minut povařit. Nakonec do omáčky vmíchejte hořčici a většinu nastrouhaného čedaru (část si odložte na posypání před podáváním), podle chuti osolte a opepřete. Do omáčky vmíchejte těstoviny s chřestem a hráškem.
Zapékací misku vymažte máslem, vlijte do ní těstoviny s omáčkou a uhlaďte povrch. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 170 °C, asi 25 minut. Těstoviny podávejte horké posypané zbylým sýrem.