Americká klasika v podobě makarónů se sýrem je pořádně vydatná, takže zasytí i ty největší jedlíky. Nechybí v ní pórek, jarní cibulka ani kousky lahodné šunky. Uvidíte, že si na ní všichni báječně pochutnají.
Bobkové listy, omytý nahrubo nakrájený pórek a mléko zahřejte v hrnci těsně pod bod varu, poté odstavte ze sporáku a nechte hodinu extrahovat. Ochucené mléko sceďte, pórek ani bobkový list už nebudete potřebovat.
2
V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte mouku a hořčičný prášek, nechte máslo rozpustit a vymíchejte metličkou světlou hladkou jíšku, asi 1 minutu. Přilijte třetinu mléka a ihned rozšlehejte. Poté dolijte zbytek a opět dobře prošlehejte dohladka. Nechte další minutu probublat a přitom stále míchejte, získáte bešamel.
Nahrubo nastrouhejte čedar i parmazán. Bešamel odstavte z ohně a vmíchejte dvě třetiny čedaru a polovinu parmazánu, podle chuti osolte.
4
Makarony uvařte podle návodu na skus. Slijte je a vmíchejte do sýrové omáčky. Přidejte i nakrájenou jarní cibulku a kostičky šunky. Těstoviny přemístěte do olejem vymazaných zapékacích misek, posypte zbylými sýry a nahrubo rozdrobeným chlebem. Zakapejte olivovým olejem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.