Zdravím, která z běžně dostupných hořkých čokolád je vhodná pro celiaky?
Jsem já to ale hlava děravá, dávám 1!
Tak mohu potvrdit, že tento dort je opravdu excelentní! Pekla jsem ze 7 vajec velikosti "L" v teflonové dortové formě, na jejíž spodní díl jsem okružím přivřela papír na pečení. Nic nevyteklo, těsto bylo krásně nadýchané. Nevím na kolik stupňů jsem pekla, protože mám starou plynovou troubu bez termostatu, ale stačilo 35 minut. Dort byl spíše vyklenutý než propadlý, ale jak postuně chládl tak se propadal. Polevy bylo dostatečné množství na to, aby byl dort jakoby uzavřen a šlehačka neměla šanci proniknout dovnitř. A ta chuť - hutný čokoládový korpus a jemňoučká šlehačka - opravdu božské. Použila jsem čokoládu 52%, takže nebyla přehnaně sladká a šlehačku jsem nesladila. Tento dort jsem určitě nepekla naposledy, díky za recept!!!
Děkuji paní Di, Dance i Lidce za odpověď a ještě by mě zajímalo, jestli je lepší upéct dort den předem nebo až v den konzumace. Syn bude mít 35, tak aby byl dort opravdu povedený. Díky!
Tak L bude těch 7 stačit :-). Dejte vědět výsledek.
Vejce velikost S (malé), M (střední), L (velké). Velikost vajec se rozlišuje podle váhy: S pod 53 g, M 53-63 g, L 63-73 g.
L jsou ta nejmenší? Pak asi spíš 8. Jinak díky Di za poznámku - opravdu tu teď moc často nejsem. Dnes je to spíš náhoda, že jsem poznámku objevila.
Paní Jamat, Lidka Kábrtová, chodí na tyto stránky poslední dobou velmi zřídka. Klikněte na její celé jméno a zkuste jí napsat na mail.
Paní Lidko (nebo někdo, kdo tento dort už pekl), když mám z obchodu vejce velikosti "L" stačí jich použít 7 ? - mám čokoholika syna a bude mít narozeniny, tak se mi tento dort zdá víc než vhodný.
Jarko, pokud máte kolegyni celiačku, tohle by jí mohlo vyhovovat taky. Jen formu by musela vysypat kokosem nebo něčím, co jí nevadí.
Díky za pochvalu, jsem moc ráda, že se povedlo. Jinak moje zkušenost. Do šlehačky to chce opravdu ztužovač, protože jinak korpus provlhne smetanou, byť je dobře ušlehaná...asi to bude tím, že tam není mouka.
Liduško, zdravím vás, svoji jmenovkyni. Tento dort jsem pekla minulý víkend a recept jsem dostala od kamarádky a netušila jsem že je od vás.Je to něco neskutečně dobrého, hlavně pro milovníky čokoládových dobrot.Můj muž chce tento dort na své narozeniny i svátek a jiný už nechce.Výnikající recept.
Vážená pani Kábrtová,myslím,že dnes sa Vám musí štikútať celý deň,tolko chvály sa znáša na Váš zákusok. Je perfektný!Môj manžel už(keby som nebola dáma, použila by som iný výraz takto len)zjedol polovicu torty a ešte lačno po nás pozerá.Ale sme doma štyri baby, ubránili sme zvyšnú polovicu pre seba. Dnes pečiem opäť.Torta sa mi veľmi podarila.Bola 4 cm vysoká, stred sa "prepadol"len o veľmi málo, cca o 1,5 cm.Ešte som rozmýšľala,že tortu potriem pikantnou marmeládou (ríbezľová, malinová..)a až potom dám polevu.Dnes to tak vyskúšam.Na tortu som nedala žiadne ovocie, posypala som strúhanou čokoládou.Na tanier som dozdobila jahod. kompótom.MŇAM. Ešte raz vďaka za recept!
Tohle si upeču na narozeniny.Pak dám vědět.
Děkuji za doplnění celiaků.
Mohu poprosit, aby se k receptu přidala informkace, že je vhodný pro celiaky - bezlepkovou dietu? Díky
Anonyme, dělám to z čokolády na vaření (čím vyšší má obsah kakaa, tím lépe), v těstě je stejná čokoláda jako na polevě. Prostě stačí koupit tři čoko na vaření a akorát to vyjde.
Prosím , na tu polevu dáváte stejnou čokoládu jako do toho těsta?Děkuji
Soňo, maliny, borůvky, ostružiny, těsně před podáváním lze ozdobit krájeným kiwi...Obecně by to ale nemělo být moc sladké ovoce nebo ovoce z kompotu...
Ráda bych vyzkoušela, jaké ovoce kromě jahod by se dalo ještě použít?Prosím poraďte.
Jsem moc ráda, že chutná.
Je fakt vynikající, dělala jsem ho už 3x, a pokaždé slavil úspěch. Super je, že není až tak sladký, takže moc "nezaplácá žaludek", dávám za 1 :)
Ta skořice by tam mohla být zajímavá, příště zaexperimentuju, skořici já ráda. Jinak čím větší má čokoláda obsah kakaa, tím lépe.
Tak tohle je opravdu lahůdka, já jen místo zde uvedeného cukru dávám 1 sáček vanilkového a 1 sáček skořicového cukru. Čokoládu na vaření dávám s větším obsahem kakaa (dobrá je z Lidlu).S pečícím papírem se pak dort přesouvá lépe, já pro jistotu dno vymastím, aby se papír neodchlipoval.
Své fotografie nám můžete zasílat e-mailem na adresu foto@recepty.cz. Fotografie posílejte ve formátu JPEG (.jpg) max. komprese 6/10 nebo TIFF (.tif), min. rozměr fotografie 450x350px, max. velikost jednoho souboru 2MB.
Lidko, presne tak, suchy len zvonka, nabuduce uz budem vediet! A vnutri bol krasne vlacny a nadherne cokoladovy!Aj na pohlad bol velmi pekny tento dorticek - skoda, ze sa sem neda pridat fotka:)
Ester, dort po upečení vysušena vypadá, ale suchý rozhodně není, to už jste zjistila asi sama :-). Jano, poleva patří na korpus pod šlehačku, nahoru už rozhodně ne. Jinak já jsem s tím,že by se šlehačka roztékala, problém neměla - možná to bylo tou čokoládou nahoře, nic jiného mě nenapadá.
Já jsem dort taky vyzkoušela. S pečením nebyl problém, zadělala jsem jej alobalem už bro - jak začal naskakovat a tak se upekl dobře, krásně voněl - to ta čokoláda! Z formy šel taky celkem dobře. Postup jsem dodržela, jenom jsem asi udělala chybu, když jsem jej po naplnění šlehačkou a dozdobení jahodami a ještě nahoru čokoládovou polevou dala na pár hodin do ledničky. Nahoře byla šlehačka krásně tuhá, ale uvnitř povolila, takže to na talíři nevypadalo moc vábně. Asi se to po naplnění má hned sníst, že? Ale chuťově je to vynikající,k určitě zopakuji až budou borůvky !! Příště si dám pozor !
Tak este poznamocku: dort som jemne oskrabala, nastastie bol chyteny len zvrchu (nabuduce asi dam ten pecici papir uz po 20min). Do prepadliny (aspon viem, preco sa vola dort dekadentny cize poklesly:)) som dala polevu, slahacku a jahody a vysledok je fakt excelentny, mnam mnam basta! Davam za JEDNA:))
Mam dotaz: teraz som dopiekla korpus, to ze sa prepadol a popukal, nevadi, ked to tak ma byt. Ale pripada mi dost vysuseny a dokonca pripaleny. Pritom som piekla presne podla udanych 50 minut pri teplote 190 st. Celzia - co sa mi zdalo hned nejak moc, ale som si povedala, ze to skusim, kedze tu nikto nic nemal proti dobe a teplote pecenia.Papier navrch som dala po polhodine pecenia a nakoniec som korpus vybrala o 10 min skor, cize bol tam len 40 minut a aj tak je pripaleny:(((Tak ja neviem, mam taku mimoriadne vykonnu troubu??Mam fungl novu troubu Baumatic.
Ještě mě napadlo, nelekejte se toho, že vám dort nahoře (jeho krusta) popraská. To je taktéž normální - to pak zůstane schované pod šlehačkou. Jinak šlehačku už v žádném případě vůbec nesladit. Korpus je sladký dost a s neslazenou šlehačkou a ovocem to dělá zajímavý chuťový kontrast.
Tento dekadentni dort skusim na nedelu:) Pri peceni korpusov tiez davam na dno peciaci papier, tym roztvaracim okrajom ho scvaknem a este sa mi nestalo, ze by mi pod papier natieklo cesto. Ale je fakt, ze cesto bez muky som este nerobila:))
Klidně stačí obyčejná čokoláda na vaření. S pečicím papírem je problém, jak je těsto řídké, nateklo by i pod něj....Sundat to z formy jde, ale musí se na to jít hodně moc opatrně.
To vypadá úžasně a také to tak určitě chutná, jen mám dotaz. Čokoládu dáváte obyčejnou na vaření? děkuji
A kdyby se dal na dno dortové formy pečící papír, nešlo by to přetáhnout i s tím papírem?
Tak s touto lahůdkou si počkám na maliny, to bude mňamka, vypadá to dobře, do té doby se mi o tom bude zdát jako vždy, když si něco vezmu do hlavy.
Anonyme, skutečně by to bylo nejsnažší, ale já mám formu teflonouvou a nerada bych ji krájením dortu zničila. Jinak formu to chce velmi důkladně vymazat a vysypat a i tak dort po upečení před rozevřením formy od okrajů přejet nožem...Nožem pak je nutné přejet i spodek dotu a tak ho oddělit od formy a opatrně sesunout na talíř...Jak tam není mouika v těstě, tak to jde prostě blbě. Ale výsledek za to skutečně stojí - nic lepšího jsem nejedla. Lepší postup jsem nevymyslela. Pokud někoho něco napadne, budu ráda...
Pokud je přesunutí dortu nejnáročnější, tak je podle mě zbytečný ho přesunovat, když se navíc peče v rozevírací formě. Já bych jednoduše okraj formy oddělala a nechala dort na spodním díle formy.
Moc se těším, zřejmě jej v sobotu udělám, strašně mě to láká, dokud jsou jahody.... díky za rady.
Jsem všemi deseti pro "extázi":-))))))))))))))
Ještě dvě poznámky.1: recept je vhodný pro celiaky, neobsahuje mouku.2: Původně jsem ho chtěla nazvat čokoládová extáze, ale netušila jsem, zda by mi to prošlo.
Jano, je to klasická dortová forma, asi 23 cm. A nebojte se toho, že dort nevypadá po upečení vábně, fakt se totálně propadne - zůstane jen taková kulatá hradba a uvnitř propadlé prázdno...Já z toho taky byla na větvi, ale pak jsem pochopila, že to je tak správně. Jinak doporučuju dort podávat vychlazený. Jinak musím přiznat - já peču hodně formou experimentů - ale tohle je to nejlepší, co jsem kdy stvořila :-).
To si teda myslím, že tohle je neuvěřitelná lahůdka! Máme doma "opravdu, ale opravdu velká vejce".... musím brzo vyzkoušet. Jenom otázku - do jak velké formy dávat! Do klssicky velké 23 cm?Díky za odpověď!!