Na velkou pánev dáme nejdříve máslo, na něm osmahneme cibuli a česnek na kousky, smažíme jen do zesklovatění cibule, nesmí mít hnědou barvu, chceme mít krásně světle žlutou rýži. Přidáme rýži, osolíme, přilejeme víno a máme po ruce pomerančový (nějaký kvalitní) džus, který postupně budeme přidávat podle potřeby. Můžeme kombinovat džus s vodou.
2
Vaříme celou dobu odkryté, na mírném ohni, často mícháme. V průběhu přidáme ještě šťávu z jednoho citronu a kůru ze dvou citronu, snažíme se použít jen vážně tu žlutou kůru, ne už to bílé pod ní (hořká chuť). Rýže bude mít nádhernou barvu a výbornou chuť, uprostřed zrnka při ochutnání nám má zůstat malinko tvrdší, nemá být úplně měkká. Doba vaření záleží na kvalitě rýže, asi okolo 30 minut. Potom už podáváme s čím chceme.
3
Výborně se ale hodí s uzeným nebo smaženým lososem nebo s jakoukoliv rybou. Ozdobte snítkou máty nebo petrželkou, nádhera!