Zdravý a přitom chutný salát z cizrny a fazolí si dozajista oblíbíte. Nechybí v něm řeřicha ani cibule. Nezbytností je také chutné pesto z rukoly, mandlí a parmazánu a samozřejmě křupavé krutony vonící tymiánem.
Připravte krutony. Bagetu nakrájejte na kostičky, v míse promíchejte s olejem a rozpuštěným máslem. Přidejte nadrobno nasekané bylinky a kousky pečiva ve směsi důkladně obalte. Rozložte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
Umixujte pesto. Do mixéru nebo food processoru dejte nejprve rukolu, pak mandle, citronovou šťávu a kůru, rozdrcený česnek a asi 80 ml olivového oleje. Důkladně rozmixujte, přidejte nastrouhaný parmazán a opět mixujte. Konzistenci upravte trochou olivového oleje, měla by být spíše řidší. Pesto dochuťte solí a pepřem.
3
Z fazolí a cizrny slijte nálev a dejte je do velké mísy. Přidejte na tenké klínky pokrájenou cibuli a rukolové pesto. Důkladně promíchejte, aby se luštěniny v pestu dobře obalily. Přidejte rukolu a krutony, teď už stačí promíchat jen zlehka. Každou porci ještě doplňte poctivou dávkou řeřichy a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.