Nejdříve si připravíme čočkový salát: Zelenou a červenou čočku uvaříme "al dente", což znamená, že není úplně dovařená, aby zůstala vcelku a nerozpadala se. Ze spařených a poté oloupaných rajčat vyjmeme jádřinec a nakrájíme je na kostičky. Jarní cibulku pokrájíme na jemno. Do vychladlé čočky přidáme rajčata, cibulku, natrhanou bazalku, sůl, pepř a balzamicovou zálivku, kterou připravíme rozšleháním balzamikového octa, medu, dijonské hořčice, olivového oleje, mletého černého pepře a soli. Vše dobře promícháme, zakryjeme fólii a dáme na půl hodiny odležet.
2
Mezitím si připravíme lososa:
3
Filety osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej na smažení, vložíme porce ryb a pečeme na pánvi nejdříve na straně s kůží. Přidáme máslo, česnek a tymián. Takto ochuceným tukem přeléváme lososa 8 až 10 minut. Poté za stáleho přelévání olejem opečeme do zlatova i z druhé strany.
4
A můžeme servírovat. Doprostřed talíře dáme čočkový salát, na něj položíme pečeného lososa, kterého lehce přelijeme zálivkou z olivového oleje a citrónu a ozdobíme lístky čerstvé bazalky.