Příprava lososa na másle je velmi jednoduchá, stačí jej potřít olivovým olejem a nechat opéct v troubě na pánvi k tomu určené. Patří mezi chutná, ale dietní jídla.
Troubu rozpalte na 200 °C. Filet lososa dobře osušte a potřete z obou stran olivovým olejem. Dejte ho kůží dolů na rozpálenou pánev (použijte pánev vhodnou do trouby) a nechte péct asi 3 minuty. Ztlumte oheň, do pánve dejte rozpustit máslo a přilijte limetovou šťávu. Počkejte, až směs začne varem bublat, poté lžící přelévejte zpěněné máslo přes lososa. Vytrvejte asi 3 minuty a potom ho dejte na 3 minuty dopéct do trouby. Hotovou rybu osolte a opepřete.
Brambory slijte, dostatečně osolte, přidejte pokrájené máslo, cibulku a pažitku (část nechte na ozdobu), nahrubo rozšťouchejte a dobře promíchejte. Z lososa oddělte porce masa a podávejte je se šťouchanými bramborami a kousky limet.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červen/2019)