Odkrojené "steaky" z lososa omyjeme a osušíme od přebývající vody. "Steaky" osolíme, opepříme a připravíme si bylinky. Z rozmarýnu odstraníme stonky tak, že jednoduše stáhneme lístečky prsty ze stonku a vložíme do hmoždíře. Dále přidáme natrhané lístky bazalky a v hmoždíři pěkně zpracujeme. Když se zdá že jsou bylinky promíchané a nadrcené, přidáme lžičku olivového oleje. Promícháme a směsí potřeme připravené "steaky". Necháme tak hodinu až dvě odležet v pokojové teplotě.
2
Poté vezmeme grilovací pánev, připraveného lososa jemně zakápneme citronovou šťávou a položíme kůží dolu na rozpálenou pánev. Pod lososa není nutné dávat olej nebo máslo, jelikož kůže je plná tuku a ten se pustí na pánev. Na kůži smažíme na mírném ohni cca 5 minut. Dále po dvou minutách na každé další straně. Lehce osmaženého lososa vyjmeme a vložíme na plech na pečící papír a položíme na něj tenounce nakrájené kousky másla, opravdu stačí jen troška. Vložíme do mírně vyhřáté trouby cca 120-150* a pečeme cca 10-15 minut.
3
Hotového lososa podáváme s česnekovými vařenými bramborami, opečenou bagetou na bylinkách (bruschettou) nebo na másle dělanou zeleninou.