• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty
  • Recepty.cz
  • Los Calamares con arroz
Napište svůj komentář k receptu

Los Calamares con arroz

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Los Calamares con arroz
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kalamáry mražené nebo chlazené - vcelku !!!
    • 200
      g čerstvé žampiony
    • 100
      g šunka sušená
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks bobkový list
    • 2
      sklenice rýže
  • Pochara
    • 3
      ks paprika červená , žlutá, zelená
    • 2
      ks rajčata měkká, případně v plechovce
    • 1
      špetka cibule
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Mražené kalamáry necháme rozmrazit, chlazené i rozmražené v každém případě prohlédneme a pokud nejsou očištění, tak je očistíme a to tak, že je pod tekoucí vodou propláchneme, oddělíme tahem hlavovou část s chapadly. Hlava se nejí, odkrojíme ji tedy tak, aby chapadla zůstala spojená k sobě a nerozpadla se nám. Prstem zajedeme dovnitř těla a vyjmeme vnitřnosti společně s takovým průhledným trnem, který na pohmat ucítíme, chce to trošičku tlak, protože drží a klouže.
2
Dáme vařit vodu, ovšem zásadně bez soli, můžeme přidat jen lísteček bobkového listu, v momentě bodu varu vložíme tělo i chapadla. Doba vaření závisí na velikosti a stavu kalamárů, je třeba průběžně zkoušet, zda není maso příliš tuhé. Podle mé zkušenosti stačí tak 10 minut.
3
Mezitím si připravíme na velké pánvi tzv. pochar. Nakrájíme cibulku na kostičky, taktéž papriky a nakrájená, spařená, oloupaná rajčata a smažíme na olivovém oleji, paprika i rajčata musí změknout. Potom zaprášíme sladkou paprikou. Do originál paelly se místo toho přidává špetka šafránu pro barvu, záleží na chuti každého. Přidáme rýži, zásadně dlouhou, která je vhodná na přípravu paelly, tuším se dá koupit i u nás, trochu osolíme, promícháme a necháme chvíli smažit, aby se nám nelepila. Slijeme vodu z kalamárů, má krásnou barvu do fialova a zalijeme s ní rýži. Poměr asi tak 1 sklenička rýže = 2,5 skleniček tekutiny. Chapadla necháme v celku, tělo nakrájíme nakrájíme na větší kousky, určitě ale netvoříme příliš tenké kroužky (ty se hodí za syrova na smažení jen tak obalené v hladké mouce) a vložíme do rýže. Pokud jsme nepřidali bobkový list již ke kalamárům, tak ho přidáme teď. Vše promícháme a necháme vařit. Po asi deseti minutách můžeme přidat nakrájené žampiony a sušenou šunku a necháme vařit minimálně dalších deset minut, vše záleží na rýži, zda je dostatečně měkká.
4
Ve Španělsku se podává s chlebem (který je ale spíš podobný francouzské bagetě než našemu chlebu).
5
Dobrá zpráva na závěr, pokud neseženete kalamáry, dá se dělat stejně i s mraženými mušlemi nebo masem, kuřecím, vepřovým, králičím? jen s tím rozdílem, že se samostatně osmaží maso na kostičky do zlatova, vyjme se a výpek se zalije vodou s bujonem (třeba z kostky), tím se pak zalije rýže.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fettuccine Con Speck E Gorgonzola

Fettuccine Con Speck E Gorgonzola

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne

Chilli con carne

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pedro | 22. 1. 2012 21:29

    Cituji: ...Přidáme rýži, zásadně dlouhou, která je vhodná na přípravu paelly... Je mi líto, na přípravu paelly se zásadně používa rýže kulatá. Na rozdíl od dlouhé mnohem líp absorbuje tekutinu a protože se jedná o samostatní jídlo a ne přílohu, rýže má chuť všeho, co se při příprave jídla použilo. Dlouhá tuto vlastnost nemá a proto se používa jako příloha. Nejlepší je tzv. Bomba z města Calasparra (provincie Murcia), to je luxusní rýže a používají ji jenom profesionální kuchaři (5 EUR/kg).

  • Michaela Atherton | 5. 5. 2006 18:17

    Pridala jsem hrasek, krevety, musle a vubec takovy morsky mix a zmizelo to behem chvilky:o] Rychly, jednoduchy a vyborny recept!

  • Barbora Polakova | 5. 5. 2006 17:53

    Mirka, velmi dobre dnes som varila na obed.Budem ti povdacna ak pridas ine recepty s marisco ako napr.nieco s majillones,gambas alebo nieco s ostrami.Dakujem

  • Zuzana Bugárová | 14. 4. 2006 11:24

    Ak si dobre pamätam kalamar je druh sepie, je to vyborne, neviem ako v cechach, ale u nas som zatial vzdy zohnala iba kalamare ako polotovar mrazene a obalovane, su dobre, ale dost masne.

  • Jakub Veselý | 7. 4. 2006 11:43

    Jsem kuchař a řekl bych, že velmi vynika chutˇ tohoto porkmu s chutí nadýchaneho červeneho vína.

  • Evka | 6. 4. 2006 22:28

    Prosim vas co to jsou kalamary? Neco jak krevety nebo tak?? Diky.

  • Anonym | 30. 3. 2006 18:38

    To mě moc těší, paní Renato, moc dobrý nápad s tím filé! Přidala jsem recept na albondigas, kuličky z mletého masa, myslím, že taky stojí za pokus.

  • renata podhurska | 30. 3. 2006 14:51

    tak jsem, mila Mirko, neodolala a vyzkousela dalsi vas recept. nebot moje ditka se pri slove morske plody hned osypou, tak jsem koupila file - ma take morskou chut...a najemno nakrajene jsem jej pouzila misto kalamaru, jinak postup jsem dodrzela uplne stejny. Bylo to vyborne. Jinak se neomlouvejte za prilis podrobne popisy, myslim, ze mnohe zacinajici kucharky je oceni. Dekuji za prijemne zpestreni kuchyne.

  • juhuhu | 29. 3. 2006 22:42

    to je dobrota...prosim, Mirko, co nejdrive dalsi recept

  • Mirka | 29. 3. 2006 15:10

    Myslím, že jsem kolonku zaškrtla a moje jméno se tam neobjevilo... asi s tím ještě neumím dělat, ale vynasnažím se pro příště.:-) Fotečka tu taky ještě není. Jinak se omlouvám, možná že to píšu až moc podrobně a dalo by se říct polopatě, ale vycházím z vlastní zkušenosti. Nejsem moc zkušená kuchařka a vždy přivítám podrobnější návod.

  • Pavlína Svitáková | 29. 3. 2006 13:51

    Moc děkuji za recept!

  • Marcela Vrabcová | 29. 3. 2006 11:28

    Tohle zni zase zajimave, proto bych se, Mirko, primlouvala, abyste se uvadela jako autor receptu, aby se daly Vase recepty ze spanelka jednoduse vyhledavat.

  • Mirka Sedláčková | 29. 3. 2006 09:48

    Tento recept pochází z Galicie, což je atlantická oblast na severozápadu Španělska. Dalo by se říci, že se jedná o místní variantu pokrmu ?paella?, který je sice jakýmsi synonymem pro španělskou tradiční kuchyni, ale pochází z Valencie. Zdejší kuchyně je dost odlišná od kuchyně ve středomořské části Španělska, kterou známe lépe z letní dovolené. Na přípravu tohoto pokrmu se zde používá s oblibou tzv. choupa, je to v podstatě velký kalamár, tužší a levnější. Ale pochybuji, že u nás se s tím setkáme, už i s těmi ?obyčejnými? kalamáry může být problém.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Výjimečný den Španělsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Čerstvé žampiony Cibule Kalamáry Olivový olej Paprika Paprika - sladká Rajčata Rýže Sůl Šunka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ovocné košíčky II.

Ovocné košíčky II.

Rychlí utopenci

Rychlí utopenci

Smaženky s mladými cuketami

Smaženky s mladými cuketami

Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem

Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem

Prominentní rýže

Prominentní rýže

Bramborovo-kapustové placičky

Bramborovo-kapustové placičky

Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle

Sýrová omáčka s těstovinami…

Bramboračka - houbovačka

Bramboračka - houbovačka

Rajčatové smoothie

Rajčatové smoothie

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky s kokosem

Rumové kuličky s kokosem

60 minut
Vosí hnízda

Vosí hnízda

45 minut
Tradiční bramborový salát

Tradiční bramborový salát

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

40 minut
Ořechy s krémem

Ořechy s krémem

75 minut
Čerstvé kimchi

Čerstvé kimchi

Poslední sledované recepty

49
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
33
Vosí hnízda
Vosí hnízda
28
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
24
Vaječný koňak
Vaječný koňak
24
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem
Restované žampiony s…

Zajímavé články

Vánoce v Rakousku: Vyzkoušejte tradiční vídeňský bramborový salát podle receptu ze světoznámé restaurace Plachutta
Vánoce v Rakousku: Vyzkoušejte tradiční vídeňský…
Nepečené cukroví podle Dany Morávkové stihnete i na poslední chvíli
Nepečené cukroví podle Dany Morávkové stihnete i…
Rompope: Mexický vaječný likér s tajnou ingrediencí, kterému jednoduše neodoláte
Rompope: Mexický vaječný likér s tajnou…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
AHA.cz Slováčková a její boj s rakovinou: Letěla si splnit sen!

Slováčková a její boj s rakovinou: Letěla si splnit sen!

Mimibazar Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Nejstylovější dámy 50+ až 80+: Na jaké stylistické fígle vsadily v roce 2024 Paulová či Vondráčková?

Nejstylovější dámy 50+ až 80+: Na jaké stylistické fígle vsadily v roce 2024 Paulová či Vondráčková?

Ženy.cz Jak vyjít se sousedy

Jak vyjít se sousedy

Blesk.cz Linda z Bachelora přiznala: Boj s vážnou nemocí! Příčinu zjistili až lékaři na sále

Linda z Bachelora přiznala: Boj s vážnou nemocí! Příčinu zjistili až lékaři na sále

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 21.–22. 12. 2024: Kdo zažije nejrušnější dny roku? A koho potká nebývalé štěstí?

Horoskop na víkend 21.–22. 12. 2024: Kdo zažije nejrušnější dny roku? A koho potká nebývalé štěstí?

Další doporučené recepty:

Lokše (langoše)
Lokše (langoše)
Lokše s povidly
Lokše s povidly
Long Island Ice Tea
Long Island Ice Tea
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
Losos a krémové citronové brambory
Losos a krémové citronové brambory
Losos grilovaný na cedrovém prkénku
Losos grilovaný na cedrovém prkénku
  • Recepty.cz
  • Los Calamares con arroz
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact