• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Los Calamares con arroz
Napište svůj komentář k receptu

Los Calamares con arroz

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Los Calamares con arroz
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kalamáry mražené nebo chlazené - vcelku !!!
    • 200
      g čerstvé žampiony
    • 100
      g šunka sušená
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks bobkový list
    • 2
      sklenice rýže
  • Pochara
    • 3
      ks paprika červená , žlutá, zelená
    • 2
      ks rajčata měkká, případně v plechovce
    • 1
      špetka cibule
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Mražené kalamáry necháme rozmrazit, chlazené i rozmražené v každém případě prohlédneme a pokud nejsou očištění, tak je očistíme a to tak, že je pod tekoucí vodou propláchneme, oddělíme tahem hlavovou část s chapadly. Hlava se nejí, odkrojíme ji tedy tak, aby chapadla zůstala spojená k sobě a nerozpadla se nám. Prstem zajedeme dovnitř těla a vyjmeme vnitřnosti společně s takovým průhledným trnem, který na pohmat ucítíme, chce to trošičku tlak, protože drží a klouže.
2
Dáme vařit vodu, ovšem zásadně bez soli, můžeme přidat jen lísteček bobkového listu, v momentě bodu varu vložíme tělo i chapadla. Doba vaření závisí na velikosti a stavu kalamárů, je třeba průběžně zkoušet, zda není maso příliš tuhé. Podle mé zkušenosti stačí tak 10 minut.
3
Mezitím si připravíme na velké pánvi tzv. pochar. Nakrájíme cibulku na kostičky, taktéž papriky a nakrájená, spařená, oloupaná rajčata a smažíme na olivovém oleji, paprika i rajčata musí změknout. Potom zaprášíme sladkou paprikou. Do originál paelly se místo toho přidává špetka šafránu pro barvu, záleží na chuti každého. Přidáme rýži, zásadně dlouhou, která je vhodná na přípravu paelly, tuším se dá koupit i u nás, trochu osolíme, promícháme a necháme chvíli smažit, aby se nám nelepila. Slijeme vodu z kalamárů, má krásnou barvu do fialova a zalijeme s ní rýži. Poměr asi tak 1 sklenička rýže = 2,5 skleniček tekutiny. Chapadla necháme v celku, tělo nakrájíme nakrájíme na větší kousky, určitě ale netvoříme příliš tenké kroužky (ty se hodí za syrova na smažení jen tak obalené v hladké mouce) a vložíme do rýže. Pokud jsme nepřidali bobkový list již ke kalamárům, tak ho přidáme teď. Vše promícháme a necháme vařit. Po asi deseti minutách můžeme přidat nakrájené žampiony a sušenou šunku a necháme vařit minimálně dalších deset minut, vše záleží na rýži, zda je dostatečně měkká.
4
Ve Španělsku se podává s chlebem (který je ale spíš podobný francouzské bagetě než našemu chlebu).
5
Dobrá zpráva na závěr, pokud neseženete kalamáry, dá se dělat stejně i s mraženými mušlemi nebo masem, kuřecím, vepřovým, králičím? jen s tím rozdílem, že se samostatně osmaží maso na kostičky do zlatova, vyjme se a výpek se zalije vodou s bujonem (třeba z kostky), tím se pak zalije rýže.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fettuccine Con Speck E Gorgonzola

Fettuccine Con Speck E Gorgonzola

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne

Chilli con carne

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pedro | 22. 1. 2012 21:29

    Cituji: ...Přidáme rýži, zásadně dlouhou, která je vhodná na přípravu paelly... Je mi líto, na přípravu paelly se zásadně používa rýže kulatá. Na rozdíl od dlouhé mnohem líp absorbuje tekutinu a protože se jedná o samostatní jídlo a ne přílohu, rýže má chuť všeho, co se při příprave jídla použilo. Dlouhá tuto vlastnost nemá a proto se používa jako příloha. Nejlepší je tzv. Bomba z města Calasparra (provincie Murcia), to je luxusní rýže a používají ji jenom profesionální kuchaři (5 EUR/kg).

  • Michaela Atherton | 5. 5. 2006 18:17

    Pridala jsem hrasek, krevety, musle a vubec takovy morsky mix a zmizelo to behem chvilky:o] Rychly, jednoduchy a vyborny recept!

  • Barbora Polakova | 5. 5. 2006 17:53

    Mirka, velmi dobre dnes som varila na obed.Budem ti povdacna ak pridas ine recepty s marisco ako napr.nieco s majillones,gambas alebo nieco s ostrami.Dakujem

  • Zuzana Bugárová | 14. 4. 2006 11:24

    Ak si dobre pamätam kalamar je druh sepie, je to vyborne, neviem ako v cechach, ale u nas som zatial vzdy zohnala iba kalamare ako polotovar mrazene a obalovane, su dobre, ale dost masne.

  • Jakub Veselý | 7. 4. 2006 11:43

    Jsem kuchař a řekl bych, že velmi vynika chutˇ tohoto porkmu s chutí nadýchaneho červeneho vína.

  • Evka | 6. 4. 2006 22:28

    Prosim vas co to jsou kalamary? Neco jak krevety nebo tak?? Diky.

  • Anonym | 30. 3. 2006 18:38

    To mě moc těší, paní Renato, moc dobrý nápad s tím filé! Přidala jsem recept na albondigas, kuličky z mletého masa, myslím, že taky stojí za pokus.

  • renata podhurska | 30. 3. 2006 14:51

    tak jsem, mila Mirko, neodolala a vyzkousela dalsi vas recept. nebot moje ditka se pri slove morske plody hned osypou, tak jsem koupila file - ma take morskou chut...a najemno nakrajene jsem jej pouzila misto kalamaru, jinak postup jsem dodrzela uplne stejny. Bylo to vyborne. Jinak se neomlouvejte za prilis podrobne popisy, myslim, ze mnohe zacinajici kucharky je oceni. Dekuji za prijemne zpestreni kuchyne.

  • juhuhu | 29. 3. 2006 22:42

    to je dobrota...prosim, Mirko, co nejdrive dalsi recept

  • Mirka | 29. 3. 2006 15:10

    Myslím, že jsem kolonku zaškrtla a moje jméno se tam neobjevilo... asi s tím ještě neumím dělat, ale vynasnažím se pro příště.:-) Fotečka tu taky ještě není. Jinak se omlouvám, možná že to píšu až moc podrobně a dalo by se říct polopatě, ale vycházím z vlastní zkušenosti. Nejsem moc zkušená kuchařka a vždy přivítám podrobnější návod.

  • Pavlína Svitáková | 29. 3. 2006 13:51

    Moc děkuji za recept!

  • Marcela Vrabcová | 29. 3. 2006 11:28

    Tohle zni zase zajimave, proto bych se, Mirko, primlouvala, abyste se uvadela jako autor receptu, aby se daly Vase recepty ze spanelka jednoduse vyhledavat.

  • Mirka Sedláčková | 29. 3. 2006 09:48

    Tento recept pochází z Galicie, což je atlantická oblast na severozápadu Španělska. Dalo by se říci, že se jedná o místní variantu pokrmu ?paella?, který je sice jakýmsi synonymem pro španělskou tradiční kuchyni, ale pochází z Valencie. Zdejší kuchyně je dost odlišná od kuchyně ve středomořské části Španělska, kterou známe lépe z letní dovolené. Na přípravu tohoto pokrmu se zde používá s oblibou tzv. choupa, je to v podstatě velký kalamár, tužší a levnější. Ale pochybuji, že u nás se s tím setkáme, už i s těmi ?obyčejnými? kalamáry může být problém.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Výjimečný den Španělsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Čerstvé žampiony Cibule Kalamáry Olivový olej Paprika Paprika - sladká Rajčata Rýže Sůl Šunka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Salát z červené řepy s fazolemi

Salát z červené řepy s fazolemi

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Těstoviny s houbovou smaženicí

Těstoviny s houbovou smaženicí

Celerové placičky

Celerové placičky

Pštrosí maso s rozmarýnem

Pštrosí maso s rozmarýnem

Kokosový dort nebo řez

Kokosový dort nebo řez

Rychlobublanina

Rychlobublanina

Kuře s nádivkou podle Zdeňka Pohlreicha

Kuře s nádivkou podle Zdeňka…

Doporučujeme

30 minut
Fajitas v tortille

Fajitas v tortille

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

57
Bramborovo-zeleninový guláš
Bramborovo-zeleninový…
56
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
46
Dýňová tortila
Dýňová tortila
42
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
38
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda

Zajímavé články

Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální…
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než…
AHA.cz Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Ženy.cz 5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

Blesk.cz Dáda Patrasová poprvé zvládla mluvit o smrti Aničky (†29): Jen šest slov neskutečné bolesti

Dáda Patrasová poprvé zvládla mluvit o smrti Aničky (†29): Jen šest slov neskutečné bolesti

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Další doporučené recepty:

Lokše (langoše)
Lokše (langoše)
Lokše s povidly
Lokše s povidly
Long Island Ice Tea
Long Island Ice Tea
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
Losos a krémové citronové brambory
Losos a krémové citronové brambory
Losos grilovaný na cedrovém prkénku
Losos grilovaný na cedrovém prkénku
  • Recepty.cz
  • Los Calamares con arroz
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact