• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Napište svůj komentář k receptu

Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g rýžová mouka Na množství asi 1,2 kg
    • 1
      kg cukr krystal
    • 0,25
      lžička kyselina citronová
    • 250
      g vlašské ořechy na sucho opražené (mohou být pistácie, lískové oříšky, mandle)
    • lískové oříšky
    • 3
      lžíce růžová voda z lékárny nebo obchodu se zdravou výživou

Postup přípravy receptu

1
Formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky smíchat s cukrem a možná trochu víc něž 1 1/4 l vody. Přivést do varu. Přidat kyselinu citronovou a pokračovat ve vaření za stálého míchání. Když směs začne pěnit, snížit teplotu a pokračovat v pomalém vaření. Sem tak zamíchat, aby se předešlo od usazování a karamelizaci cukru. Po 2 hodinách sejmout z ohně a vyzkoušet med takto. Vložit 1 lžičku směsi do ledové vody a vytvořit z ní kuličku. Jestli je kulička pružná a dá se zmáčknout, směs na turecký med je hotová.
2
Opražit ořechy a zamíchat je do hmoty společně s růžovou vodou. Nalít směs do připravené formy, uhladit povrch a nechat stát alespoň po 24 hodin. Vyklopit med na plech a hustě jej pocukrovat. Pomocí velice ostrého nože, nebo sekáčku nakrájet čtverečky, nebo obdélníky a znovu je obalit v cukru.
3
Poznámka: tvar Tureckého medu může být různý. Někdy se místo cukru používá med. Místo růžové vody se používá voda z pomerančových květů atd. Mám více receptů, ale tento je ten nejvíce autentický. Patří mezi turecké recepty na cukrovinkové speciality, vedle Halvy a jiných orientálních názvů, jako je Dívčí poprsí, Skřivánek, Dámské rty atd.
4
TIP: nemáte-li rýžovou mouku, lze si ji po trochách umlýt z rýže v kávovém mlýnku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesný turecký med, základní recept

Ovesný turecký med, základní recept

Turecký med

Turecký med

TZATZIKI - originální řecký recept

TZATZIKI - originální řecký recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Airan Novakova | 28. 8. 2006 14:11

    Pani Sladkova, mate pravdu - v Bulharsku se prodava jen pod nazvem lokum a je jiny nez turecky med ze zdejsich pouti. Ale musim se zastat autorky, rahatlokum patri taky mezi takzvane "turecke medy":-) Takze nazev je spravne.

  • Simča Sládková | 28. 8. 2006 12:58

    Lokum je něco naprosto jiného, než turecký med! (Tedy lokum, jak se prodává např. v Bulharsku a turecký med, jakáý se prodává u nás na pouti..... tomu více odpovídá zde dnse uveřejněný "Turecký med měkký".

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Vaření Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Kyselina citronová Lískové oříšky Růžová voda Rýžová mouka Vlašské ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rybízový žmolenkový koláč

Rybízový žmolenkový koláč

Apple pie

Apple pie

Moučník alá tiramisu

Moučník alá tiramisu

Česnekové špagety

Česnekové špagety

Alenčin medovník

Alenčin medovník

Jednoduché řezy II.

Jednoduché řezy II.

Veganský banánový koláč

Veganský banánový koláč

Jablečná roláda s tvarohem

Jablečná roláda s tvarohem

Grilovaný řapíkatý celer

Grilovaný řapíkatý celer

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

70
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
53
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
40
Výpečky z remosky po každé jinak
Výpečky z remosky po…
20
Knedlíčky ze strouhanky
Knedlíčky ze strouhanky
17
Zapečená plněná rajčata
Zapečená plněná rajčata

Zajímavé články

Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas, energii i bolavá záda
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas…
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
AHA.cz Šeredová skončila v teplákách! Nečekaná reakce jejího miliardáře

Šeredová skončila v teplákách! Nečekaná reakce jejího miliardáře

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Kocáb (71) má mladší kopii?! Vincent podobu nezapře

Kocáb (71) má mladší kopii?! Vincent podobu nezapře

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

  • Recepty.cz
  • Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact