• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Napište svůj komentář k receptu

Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g rýžová mouka Na množství asi 1,2 kg
    • 1
      kg cukr krystal
    • 0,25
      lžička kyselina citronová
    • 250
      g vlašské ořechy na sucho opražené (mohou být pistácie, lískové oříšky, mandle)
    • lískové oříšky
    • 3
      lžíce růžová voda z lékárny nebo obchodu se zdravou výživou

Postup přípravy receptu

1
Formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky smíchat s cukrem a možná trochu víc něž 1 1/4 l vody. Přivést do varu. Přidat kyselinu citronovou a pokračovat ve vaření za stálého míchání. Když směs začne pěnit, snížit teplotu a pokračovat v pomalém vaření. Sem tak zamíchat, aby se předešlo od usazování a karamelizaci cukru. Po 2 hodinách sejmout z ohně a vyzkoušet med takto. Vložit 1 lžičku směsi do ledové vody a vytvořit z ní kuličku. Jestli je kulička pružná a dá se zmáčknout, směs na turecký med je hotová.
2
Opražit ořechy a zamíchat je do hmoty společně s růžovou vodou. Nalít směs do připravené formy, uhladit povrch a nechat stát alespoň po 24 hodin. Vyklopit med na plech a hustě jej pocukrovat. Pomocí velice ostrého nože, nebo sekáčku nakrájet čtverečky, nebo obdélníky a znovu je obalit v cukru.
3
Poznámka: tvar Tureckého medu může být různý. Někdy se místo cukru používá med. Místo růžové vody se používá voda z pomerančových květů atd. Mám více receptů, ale tento je ten nejvíce autentický. Patří mezi turecké recepty na cukrovinkové speciality, vedle Halvy a jiných orientálních názvů, jako je Dívčí poprsí, Skřivánek, Dámské rty atd.
4
TIP: nemáte-li rýžovou mouku, lze si ji po trochách umlýt z rýže v kávovém mlýnku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesný turecký med, základní recept

Ovesný turecký med, základní recept

Turecký med

Turecký med

TZATZIKI - originální řecký recept

TZATZIKI - originální řecký recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Airan Novakova | 28. 8. 2006 14:11

    Pani Sladkova, mate pravdu - v Bulharsku se prodava jen pod nazvem lokum a je jiny nez turecky med ze zdejsich pouti. Ale musim se zastat autorky, rahatlokum patri taky mezi takzvane "turecke medy":-) Takze nazev je spravne.

  • Simča Sládková | 28. 8. 2006 12:58

    Lokum je něco naprosto jiného, než turecký med! (Tedy lokum, jak se prodává např. v Bulharsku a turecký med, jakáý se prodává u nás na pouti..... tomu více odpovídá zde dnse uveřejněný "Turecký med měkký".

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Vaření Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Kyselina citronová Lískové oříšky Růžová voda Rýžová mouka Vlašské ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapékané brambory se zeleninou

Zapékané brambory se zeleninou

Salát z červené řepy s křenem

Salát z červené řepy s křenem

Tvarohová pomazánka s tuňákem

Tvarohová pomazánka s tuňákem

Sumeček

Sumeček

Sádlovky - recept po babičce

Sádlovky - recept po babičce

Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče,  Rohlíky...

Kynuté těsto na Buchty, Záviny,…

Cuketové lečo s paprikou a klobásou

Cuketové lečo s paprikou a klobásou

Telecí líčka na víně

Telecí líčka na víně

Banánovo - čokoládové řezy

Banánovo - čokoládové řezy

Doporučujeme

25 minut
Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem

Zapečené tortilly s brokolicí a…

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

32
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
23
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
17
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
17
Kuřecí se smetanou a špenátem
Kuřecí se smetanou a…
14
Hruškový kompot po našem
Hruškový kompot po našem

Zajímavé články

Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně…
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
AHA.cz Z odchodu z Národního průšvih! Matásek přichází o rodinu

Z odchodu z Národního průšvih! Matásek přichází o rodinu

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Módní triky, které vám změní život: Díky nim vám to bude víc slušet a nezaplatíte ani korunu!

Módní triky, které vám změní život: Díky nim vám to bude víc slušet a nezaplatíte ani korunu!

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Pikantní prvenství v Naked Attraction: Piercing v penisu!

Pikantní prvenství v Naked Attraction: Piercing v penisu!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Runy podle data narození: Která je ta vaše a co o vás říká

Runy podle data narození: Která je ta vaše a co o vás říká

  • Recepty.cz
  • Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact