Nasucho upečené placky z vařených brambor a polohrubé mouky jsou skvělou alternativou ke knedlíkům, dokonale se hodí k pečené huse i ke kachně. Tenhle slovenský vynález si sice žádá delší pobyt u plotny, ale rozhodně to stojí za to.
Brambory uvařte ve slupce doměkka, asi 30 minut. Slijte je a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno nebo prolisujte v bramborovém lisu. Brambory rozprostřete na čisté pracovní ploše, osolte a zaprašte moukou. Poté rukama zpracujte měkké těsto.
2
Z těsta odkrajujte kousky velké asi jako tenisový míček a na ploše lehce poprášené moukou vyválejte placky silné asi 3 mm. Pečte je na silnostěnné pánvi nasucho a poté mažte sádlem vypečeným z kachny. S těstem pracujte rychle, čím déle ho totiž necháte stát, tím více budete muset přidat mouky a tím méně budou placky vláčné.