Rybíz opláchneme studenou vodou a na sítku necháme okapat. Poté ho pečlivě odstopkujeme. Tvaroh důkladně rozmícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, celým vejcem a solamylem. Nakonec zlehka vmícháme rybíz. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na středně silný plát o velikosti 40x40 cm a rozdělíme ho na čtverce 10x10 cm velké. Okraje čtverců potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na každý čtvereček těsta naneseme trochu tvarohové náplně s rybízem. Protilehlé strany čtverců přehneme přes náplń směrem k sobě. Okraje potřené vajíčkem k sobě pevně přitiskneme tak, aby se při pečení nerozpojily.
2
Lodičky opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme zbylým vajíčkem.
3
V troubě vyhřáté na 200 °C je pečeme asi 20 minut.
Také jsem dělala šátečky a byly výborné, moc nám chutnaly ;-) .
Lenka Panušová
|7. 9. 2009 12:24
Recept výborný chválím, i lodičky se mi povedlo vytvořit jen po vložení do trouby se nějak roztekly, rybíz vytekl a mám z toho rybízovou placku :-) upřímně jsem se zasmála při pohledu do trouby, ale jinak chuťově výborné jen příště asi zabalím jako štrůdl :-)
Lenka Dohnalová
|18. 7. 2009 12:23
Právě jsem dopekla, jsou naprosto výborné, mohu jen a jen chválit. Použila jsem už vyválené listové těsto z makra, takže téměř bez práce. Snadný a výborný recept na využití rybízu (dala jsem ho dokonce na jeden tvaroh cca 350g a vystačilo to na 12 ks). Lodičky jsem vytvořila - autorka podle mne myslela, že se mají spojit naopak vždy dva sousední rohy, ne protilehlé. Přesněji bych to popsala tak, že jsem jednu stranu v polovině ohnula a spojila ji k sobě a totéž na straně protilehlé. Nevím, jestli to tak mělo být, ale jako lodička to vypadá a náplň mi nevytékala.
Miroslava Marková
|25. 6. 2007 11:28
I mě se nepodařilo vytvořit lodičky, tak jsem z těsta udělala šátečky. Po upečení jsem je ještě posypala moučkovým cukrem s vanilkou, přeci jen ten rybíz byl kyselejší . Moc nám chutnaly, sklidila jsem pochvalu, takže dávám za 1.
Ivana Samcová
|4. 6. 2007 18:50
Dělala jsem minulou sobotu. Jen místo červeného jsem dávala černý rybíz. Nedařilo se mi vytvořit ty lodičky, nakonec jsem z toho udělala trojúhelníky. Posypala jsem to ještě hrubým hnědým cukrem. Jsou dobré, chutnaly i návštěvě.
Katka Altmanová
|4. 6. 2007 10:27
recepty s rybízem se vždycky hodí-mi ho máme vždy dost-a pak i v mrazáku.