g
jablka
oloupaná, pokrájená na kostičky nebo plátky, cca
Těsto
3
ks
vejce
1
ks
vanilkový cukr
nebo skořicový
200
g
polohrubá mouka
0,50
balíček
prášek do pečiva
250
g
bílý jogurt
nebo zakysaná smetana
0,50
lžička
citronová kůra
není nutná
6
lžíce
olej
100
g
cukr krupice
Postup přípravy receptu
1
Plech vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme silikonový plech) a dobře vymažeme máslem. Dno rovnoměrně posypeme pokrájenými jablky, na která nalijeme lívancové jogurtové těsto, rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova cca 20-25 minut.
2
Ještě teplý pokrájíme, dáme na talíře, dozdobíme dle chuti smetanou, jogurtem, tvarohem, skořicovým cukrem, ovocem, kakaem... Jíst se dá i vychladlý.
3
Podáváme jako hlavní chod nebo rychlý moučník.
4
Těsto:
5
Vejce vyšleháme s cukry do pěny (můžeme oddělit bílky, vyšlehat a vmíchat je až nakonec), přidáme jogurt, olej, citronovou kůru a mouku s kypřidlem. Dobře promícháme. Dle druhu použitého jogurtu nebo smetany se může množství mouky lišit. Podle hustoty lívancového těsta můžeme přidat nebo ubrat mouku nebo těsto zředit mlékem.
6
Použít můžeme i jiné ovoce, například hrušky, švestky...
7
Pokud máme své oblíbené těsto na lívance, můžeme ho také použít, jen do něj přidáme trošku oleje, aby těsto nebylo vysušené.