Špenát připravíme obvyklým způsobem, jen méně než obvykle osolíme. Listové těsto rozválíme jako na závin, střed poklademe špenátem a posypeme nahrubo nastrouhaným balkánským sýrem. Strany rozváleného těsta přeložíme přes sebe a celý závin potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do hodně rozpálené trouby, kterou asi po 5 minutách zmírníme na 180 °C a závin dopečeme. Chutná teplý i studený.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
andree
|22. 8. 2014 11:53
Prave ho pecu...tak jsem zvedava...do jednoho spenat a do druheho jsem udelala pizza napln..uvidime co z toho bude...osobne mam obavy ze ten se spenatem se bude roztekat :( za nebude drzet...ale preju si at se to povede O:-) ;-)
Johanka
|23. 5. 2013 08:19
Jenom dotaz - dal by se tam dát i špenát syrový,ochucený? :-$
Ondra T.
|11. 1. 2013 09:40
Ale no tak, to snad dá rozum - listové těsto stačí mít chvíli mimo lednici a už se táhne jak med - co by asi tak mohlo udělat jinýho než se roztéct na kaši když mu zatopíte vařicí hmotou? Božínku ;)
Zdena
|2. 4. 2012 14:57
Na syrové těsto se nedává nikdy horká náplň pokud to v něm není výslovně napsané.
Mně se to nepovedlo. Závin se špenátem dělám, ale vždy ho tam dávám syrový. Takhle s "připraveným obvyklým způsobem" to bylo pro mě poprvé. Tak jsem udělala dušený špenát, nalila ho na listové těsto... a už to bylo :(. Jak byl ten špenát teplý, těsto mi úplně změnilo konzistenci na "bláto" a nedalo se s tím nic. Nakonec jsem to asi za 20 minut práce nějak podebrala pečicím papírem a přenesla na plech, po upečení je to jedlé, ale vypadá to jako Jabba Hutt z Hvězdných válek. Opravdu mi v tom receptu chyběla informace o tom, že špenát tam dávat až za studena nebo to připravovat na plechu rovnou...
Dělám závin jako Airan s vejci, dobrý je i se sýrem Feta nebo Nivou :-)
Airan
|13. 11. 2006 14:04
Ten zavin delam moc rada. Spenat je lepsi sekany nebo listovy (ne protlak) - do trochu vyzdimaneho spenatu davam syr rozdrobeny na vetsi kousky a primicham 4vejce. Je vynikajici! Obcas jako Yveta pridavam kousky kurete nebo peceneho bucku, tohle se snad nicim neda pokazut:-)
Lidka Kábrtová
|13. 11. 2006 08:57
Mňam, na tohle se těším, špenát já miluju.
Yveta
|13. 11. 2006 01:22
Tak toto je basta opravdu bombasticka. Delavam to casto a pridavam do spenatu i trosku na jemnoucko nasekaneho cesneku a speticku pepre. Jedine tak dostanu spenat do mych deti a manzela spenat, kteri jinak spenat, ktery ja moc miluji, nepozrou. Opravdu moc dobre, stoji to za to vyzkouset. Ja do zavinu nekdy pridavam pecene kure, kdyz obcas zbude a nebo i tunu z konzervy ci nadrobno nakrajenou sunku, ale to je pouze zpestreni pro me stravniky doma. Ja mam nejradejic variantu spenat-syr a musim se drzet, abych to vsechna sama nesnedla.