Vyzkoušela jsem toto těsto, jelikož jsem tam chtěla dát slanou náplň. S těstem se pracovalo dobře, ale jen do chvíle válení. V tomto okamžiku se začalo trhat a nešlo ani přenést na plech. Zkoušela jsem ho dvakrát a vždy se stejným výsledkem (jednou jeden velký a podruhé dva malé). Chuťově je těsto dobré. Tak nevím, kde dělám chybu při zpracování...
Nevím, kde jsem udělala chybu. Postupovala jsem dle receptu. S těstem se sice krásně pracovalo, ale při válení se trhalo. Tím pádem jsem udělala jen dva malé záviny (jinak se při větším rozválení trhaly). Pekly se ale výborně a chutnaly také tak.
Výborné těsto, krásně se s ním pracovalo, jen jsem vynechala žloutky. Udělala jsem 2 záviny - jeden s houbovou náplní a jeden s česnekovou. Posílám velkou 1
Před půlhodinkou jsem dopekla a už jsem stihla ještě teplý ochutnat.Skvělý,s těstem se výborně pracovalo,udělala jsem přesně podle obrázku a vyšly mně 3 záviny přes celý plech.Dávám velkou 1.
Simčo-díky.Tomu se říká "dobrá rada nad zlato".Přichystat větší množství těsta a postupně odebírat,tomu říkám nápad.Myslela jsem,že je to nutné hned zpracovat.
V minulém příspěvku jsem napsala chybně název receptu, jedná se o Závin z listového těsta s česnekem. Dívala jsem se tam, ale obrázek ani po týdnu ještě není přidán.(Kdybyste se tam chtěl někdo na to zaplétání podívat).
No vidíš, Mino, než jsem ti stačila odpovědět, máš to tu 3x a ve dvou řečech. Ela to nakreslila názorně a pokud bych chtěla být puntičkář, pak bych její "kresbu" jen malinko opravila na: \ áplň///. Ty řezy musí být vedeny trochu šikmo a já je dělám asi 3cm od sebe zoubkovaným rádlem. Těsto je pružné, natáhne se, ale ani není potřeba aby šla těsta navzájem přes sebe. Podobný obrázek jsem dávala k Listový závin s česnekem a tam je vidět, že někde se ani nekříží. A ani tam náplň nevyteče, přestože se jedná o tavený sýr se zakysanou smetanou (řídké). A myslím, že to ani nevadí a to je to děláno ze skutečného listového těsta, které si většinou v troubě vyfoukne jak chce, bez ohledu na to, jak by si to přála kuchařka.
dakujem vsetkym damam :o)))
tak se omlouvám, zobrazený příspěvek nerespektuje moje původní rozložení, v tomto rozložení by byly řezy vodorovné
Na rozválené těsto se dá doprostřed náplň - nerostírá se po těstě, a po stránách zbyde holé těsto a to se rádýlkem nakrájí na pásky. No a ty se pak skládají na náplň , jako zapletený cop. Nejlépe je těsto rozdělit na třetiny. Na prostřední se dá náplň a pak rádýlkem nakrájíme.
dobrý den, cop se tvoří tak, že vyválené těsto si pomyslně podélně rozdělíte na tři pruhy. nádivku dáte na prostřední pruh a oba krajní příčně nakrájít na pásky, které přes prostřední díl s nádivkou postupně překládáte (trochu šikmo). zkusím to "nakreslit:||||||||||||||nápln náplň||||||||||||||je to pochopitelné? kreslení mi nikdy moc nešlo ;o)ať se daří
Vyvaľkáte cesto na plát a opticky rozdelíte na tretiny ( po dĺžke ). Na strednú tretinu uložíte plnku a z oboch strán zvyšné tretiny narežete šikmo na pásy. Potom nad plnkou splietate pásiky, raz z jednej, potom z druhej strany. Prekrižujete ich.
resp. kto vie ako sa ten cop robi?
Heli prosim Ta, ako si urobila ten horny zavin na fote , ze vyzera ako zapleteny cop?
Ještě připomínka - to těsto zabalené do fólie a uložené v lednici vydrží klidně i týden!!!! Já si ho vždycky na podzim - když je ztřeba likvidovat padaná jablka - udělám ze 2 Her a mám ho v lednici a obden ubírám a plácám štrůdl, jablka v županu a podobné věci. Díky octu se uvolní lepek těsto se bezvadně vyválí do tenka a moc dobře se s ním pracuje!!! Simča
Tak to vidíte holky,jak jsem stará a jak dlouho peču všechno možné,tak tady jsem byla vedle,jak ta jedle.Nejsem cukrářka a listové těsto si dělám kolkrát svoje a tohle jsem nevěděla.Takže dík za vysvětlení.Jana
Překládání je asi myšleno při výrobě listového těsta-to se musí překládat ( vodánek a tukové ) ,aby "lístkovalo"......
Jani, podívejte se na recept Listové těsto - základní recept. Uvidíte ten rozdíl v přípravě a co to je to překládání. Moje babička dělala podobné jako Hela nenechávala ho ani odležet, dělala bez vážení a byla to rychlovka a dobrota. Někdy upekla dvě placky na plechu a plnila žloutkovým krémem, nebo jenom ušlehaným sněhem z bílků a krájela na řezy a na vrchu pocukrovala.
Jano, listové těsto se dělá tak, že 2 druhy těsta (tzv. základ + tukový bochánek) se navzájem překládají, skládají, chladí a to vše se několikrát opakuje. Výsledkem je listové těsto. Tohle těsto lístkuje (dělají to kousky tuku ze žmolenky) a nemusí se pracně překládat. Nenapadlo mě, že by si ten název mohl někdo vykládat jako konečnou úpravu závinu. Jinak Františka má pravdu, ten zapletený závin je opravdu lepší. Dříve jsem se, bála, že z něj bude náplň téct, ale ještě se mi to nikdy nestalo .
No,tak nerozumím tomu,co je to vlastně to překládání?Myslela jsem,že bez zatočení,nebo tak něco,ale asi tomu opravdu špatně rozumím.Jana
ja zavin nezabaluju, delam ho tak jak je vyfocen na hore :) chutna mi pak mnohem vic