• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Listový závin bez překládání
Napište svůj komentář k receptu

Listový závin bez překládání

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Listový závin bez překládání
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • těsto
    • 320
      g hladká mouka
    • 190
      g hera
    • 7
      lžíce studená voda + 1 lžíce teplé
    • 1
      lžíce ocet
    • 2
      ks žloutek
    • sůl
  • náplň
    • jablka strouhaná
    • skořicový cukr
    • citronová šťáva
    • rozinky

Postup přípravy receptu

1
V míse mouku s tukem rukou rozemneme na žmolenku a do ní vlijeme žloutky rozmíchané s vodou a octem. Rukou v míse vymícháme v hladké těsto, až se nechytá okrajů. Dáme asi na hodinu do chladu, delší doba nevadí.
2
Pak rozválíme, plníme jablky promíchanými se skořicovým cukrem a v zimě i pokapané citronovou šťávou pro zlepšení chuti. Potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 35 min při 180 °C. Troubu zpočátku neotevíráme a asi po 15 min. zmírníme na 150 °C (horkovzduch).
3
Těsto je bez cukru, proto můžeme péct i s jinými, případně i slanými náplněmi. Z obrázku je patrné, že i u závinu můžeme zapojit fantazii a nemusíme vždy péct jen jako nudný rukáv.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Listový závin se špenátem a balkánským sýrem

Listový závin se špenátem a…

Balkánský listový závin slaný

Balkánský listový závin slaný

"Gata" - listový závin se žmolenkou

"Gata" - listový závin se žmolenkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Petra S. | 4. 9. 2009 19:13

    Vyzkoušela jsem toto těsto, jelikož jsem tam chtěla dát slanou náplň. S těstem se pracovalo dobře, ale jen do chvíle válení. V tomto okamžiku se začalo trhat a nešlo ani přenést na plech. Zkoušela jsem ho dvakrát a vždy se stejným výsledkem (jednou jeden velký a podruhé dva malé). Chuťově je těsto dobré. Tak nevím, kde dělám chybu při zpracování...

  • Kateřina Candrová | 29. 3. 2009 20:20

    Nevím, kde jsem udělala chybu. Postupovala jsem dle receptu. S těstem se sice krásně pracovalo, ale při válení se trhalo. Tím pádem jsem udělala jen dva malé záviny (jinak se při větším rozválení trhaly). Pekly se ale výborně a chutnaly také tak.

  • Gábina H | 10. 7. 2008 09:06

    Výborné těsto, krásně se s ním pracovalo, jen jsem vynechala žloutky. Udělala jsem 2 záviny - jeden s houbovou náplní a jeden s česnekovou. Posílám velkou 1

  • Zdeňka | 7. 3. 2008 19:30

    Před půlhodinkou jsem dopekla a už jsem stihla ještě teplý ochutnat.Skvělý,s těstem se výborně pracovalo,udělala jsem přesně podle obrázku a vyšly mně 3 záviny přes celý plech.Dávám velkou 1.

  • Helena | 6. 3. 2008 22:26

    Simčo-díky.Tomu se říká "dobrá rada nad zlato".Přichystat větší množství těsta a postupně odebírat,tomu říkám nápad.Myslela jsem,že je to nutné hned zpracovat.

  • Hela - | 6. 3. 2008 16:13

    V minulém příspěvku jsem napsala chybně název receptu, jedná se o Závin z listového těsta s česnekem. Dívala jsem se tam, ale obrázek ani po týdnu ještě není přidán.(Kdybyste se tam chtěl někdo na to zaplétání podívat).

  • Hela - | 6. 3. 2008 16:03

    No vidíš, Mino, než jsem ti stačila odpovědět, máš to tu 3x a ve dvou řečech. Ela to nakreslila názorně a pokud bych chtěla být puntičkář, pak bych její "kresbu" jen malinko opravila na: \ áplň///. Ty řezy musí být vedeny trochu šikmo a já je dělám asi 3cm od sebe zoubkovaným rádlem. Těsto je pružné, natáhne se, ale ani není potřeba aby šla těsta navzájem přes sebe. Podobný obrázek jsem dávala k Listový závin s česnekem a tam je vidět, že někde se ani nekříží. A ani tam náplň nevyteče, přestože se jedná o tavený sýr se zakysanou smetanou (řídké). A myslím, že to ani nevadí a to je to děláno ze skutečného listového těsta, které si většinou v troubě vyfoukne jak chce, bez ohledu na to, jak by si to přála kuchařka.

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 11:15

    dakujem vsetkym damam :o)))

  • ELA | 6. 3. 2008 10:43

    tak se omlouvám, zobrazený příspěvek nerespektuje moje původní rozložení, v tomto rozložení by byly řezy vodorovné

  • Jana H. | 6. 3. 2008 09:31

    Na rozválené těsto se dá doprostřed náplň - nerostírá se po těstě, a po stránách zbyde holé těsto a to se rádýlkem nakrájí na pásky. No a ty se pak skládají na náplň , jako zapletený cop. Nejlépe je těsto rozdělit na třetiny. Na prostřední se dá náplň a pak rádýlkem nakrájíme.

  • ELA | 6. 3. 2008 09:30

    dobrý den, cop se tvoří tak, že vyválené těsto si pomyslně podélně rozdělíte na tři pruhy. nádivku dáte na prostřední pruh a oba krajní příčně nakrájít na pásky, které přes prostřední díl s nádivkou postupně překládáte (trochu šikmo). zkusím to "nakreslit:||||||||||||||nápln náplň||||||||||||||je to pochopitelné? kreslení mi nikdy moc nešlo ;o)ať se daří

  • Tereza J. | 6. 3. 2008 09:26

    Vyvaľkáte cesto na plát a opticky rozdelíte na tretiny ( po dĺžke ). Na strednú tretinu uložíte plnku a z oboch strán zvyšné tretiny narežete šikmo na pásy. Potom nad plnkou splietate pásiky, raz z jednej, potom z druhej strany. Prekrižujete ich.

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 08:58

    resp. kto vie ako sa ten cop robi?

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 08:46

    Heli prosim Ta, ako si urobila ten horny zavin na fote , ze vyzera ako zapleteny cop?

  • Simča Sládková | 6. 3. 2008 08:26

    Ještě připomínka - to těsto zabalené do fólie a uložené v lednici vydrží klidně i týden!!!! Já si ho vždycky na podzim - když je ztřeba likvidovat padaná jablka - udělám ze 2 Her a mám ho v lednici a obden ubírám a plácám štrůdl, jablka v županu a podobné věci. Díky octu se uvolní lepek těsto se bezvadně vyválí do tenka a moc dobře se s ním pracuje!!! Simča

  • Jana Remková | 5. 3. 2008 22:36

    Tak to vidíte holky,jak jsem stará a jak dlouho peču všechno možné,tak tady jsem byla vedle,jak ta jedle.Nejsem cukrářka a listové těsto si dělám kolkrát svoje a tohle jsem nevěděla.Takže dík za vysvětlení.Jana

  • Hanka | 29. 2. 2008 15:25

    Překládání je asi myšleno při výrobě listového těsta-to se musí překládat ( vodánek a tukové ) ,aby "lístkovalo"......

  • Jana T. | 29. 2. 2008 14:17

    Jani, podívejte se na recept Listové těsto - základní recept. Uvidíte ten rozdíl v přípravě a co to je to překládání. Moje babička dělala podobné jako Hela nenechávala ho ani odležet, dělala bez vážení a byla to rychlovka a dobrota. Někdy upekla dvě placky na plechu a plnila žloutkovým krémem, nebo jenom ušlehaným sněhem z bílků a krájela na řezy a na vrchu pocukrovala.

  • Hela - | 29. 2. 2008 13:18

    Jano, listové těsto se dělá tak, že 2 druhy těsta (tzv. základ + tukový bochánek) se navzájem překládají, skládají, chladí a to vše se několikrát opakuje. Výsledkem je listové těsto. Tohle těsto lístkuje (dělají to kousky tuku ze žmolenky) a nemusí se pracně překládat. Nenapadlo mě, že by si ten název mohl někdo vykládat jako konečnou úpravu závinu. Jinak Františka má pravdu, ten zapletený závin je opravdu lepší. Dříve jsem se, bála, že z něj bude náplň téct, ale ještě se mi to nikdy nestalo .

  • Jana Remková | 29. 2. 2008 11:04

    No,tak nerozumím tomu,co je to vlastně to překládání?Myslela jsem,že bez zatočení,nebo tak něco,ale asi tomu opravdu špatně rozumím.Jana

  • Frantiska :) | 29. 2. 2008 10:38

    ja zavin nezabaluju, delam ho tak jak je vyfocen na hore :) chutna mi pak mnohem vic

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Štrůdly Nejlepší dezerty
Moučníky Záviny Říjen Svačina Pečení Výjimečný den Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Hera Hladká mouka Jablka Ocet Rozinky Skořicový cukr Studená voda Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí kousky ala Donald

Kuřecí kousky ala Donald

Tvarohová bábovka III.

Tvarohová bábovka III.

Domácí Pribináček

Domácí Pribináček

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Cuketový krém (polévka)

Cuketový krém (polévka)

Ořechové banánky

Ořechové banánky

Čoko muffiny

Čoko muffiny

Bramboráky se slaninou

Bramboráky se slaninou

Banánové placičky / palačinky

Banánové placičky / palačinky

Doporučujeme

15 minut
Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

95
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
58
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
41
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
29
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
28
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…

Zajímavé články

Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který…
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým nakrmíte rodinu i pohostíte návštěvy
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým…
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
AHA.cz Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Denní horoskop na čtvrtek 15. 5. 2025: Kdo zazáří mezi ostatními a kdo dnes potřebuje být sám?

Denní horoskop na čtvrtek 15. 5. 2025: Kdo zazáří mezi ostatními a kdo dnes potřebuje být sám?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Nečekané přiznání Veroniky Žilkové: Rozvod byla chyba!

Nečekané přiznání Veroniky Žilkové: Rozvod byla chyba!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

Další doporučené recepty:

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové tyčinky na sladko
Listové tyčinky na sladko
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový závin pro gurmány
Listový závin pro gurmány
Listový závin s tvarohem a sušeným ovocem
Listový závin s tvarohem a sušeným…
Listový závin se špenátem a balkánským sýrem
Listový závin se špenátem a balkánským…
  • Recepty.cz
  • Listový závin bez překládání
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact