• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Listový závin bez překládání
Napište svůj komentář k receptu

Listový závin bez překládání

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Listový závin bez překládání
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • těsto
    • 320
      g hladká mouka
    • 190
      g hera
    • 7
      lžíce studená voda + 1 lžíce teplé
    • 1
      lžíce ocet
    • 2
      ks žloutek
    • sůl
  • náplň
    • jablka strouhaná
    • skořicový cukr
    • citronová šťáva
    • rozinky

Postup přípravy receptu

1
V míse mouku s tukem rukou rozemneme na žmolenku a do ní vlijeme žloutky rozmíchané s vodou a octem. Rukou v míse vymícháme v hladké těsto, až se nechytá okrajů. Dáme asi na hodinu do chladu, delší doba nevadí.
2
Pak rozválíme, plníme jablky promíchanými se skořicovým cukrem a v zimě i pokapané citronovou šťávou pro zlepšení chuti. Potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 35 min při 180 °C. Troubu zpočátku neotevíráme a asi po 15 min. zmírníme na 150 °C (horkovzduch).
3
Těsto je bez cukru, proto můžeme péct i s jinými, případně i slanými náplněmi. Z obrázku je patrné, že i u závinu můžeme zapojit fantazii a nemusíme vždy péct jen jako nudný rukáv.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Listový závin se špenátem a balkánským sýrem

Listový závin se špenátem a…

Balkánský listový závin slaný

Balkánský listový závin slaný

"Gata" - listový závin se žmolenkou

"Gata" - listový závin se žmolenkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Petra S. | 4. 9. 2009 19:13

    Vyzkoušela jsem toto těsto, jelikož jsem tam chtěla dát slanou náplň. S těstem se pracovalo dobře, ale jen do chvíle válení. V tomto okamžiku se začalo trhat a nešlo ani přenést na plech. Zkoušela jsem ho dvakrát a vždy se stejným výsledkem (jednou jeden velký a podruhé dva malé). Chuťově je těsto dobré. Tak nevím, kde dělám chybu při zpracování...

  • Kateřina Candrová | 29. 3. 2009 20:20

    Nevím, kde jsem udělala chybu. Postupovala jsem dle receptu. S těstem se sice krásně pracovalo, ale při válení se trhalo. Tím pádem jsem udělala jen dva malé záviny (jinak se při větším rozválení trhaly). Pekly se ale výborně a chutnaly také tak.

  • Gábina H | 10. 7. 2008 09:06

    Výborné těsto, krásně se s ním pracovalo, jen jsem vynechala žloutky. Udělala jsem 2 záviny - jeden s houbovou náplní a jeden s česnekovou. Posílám velkou 1

  • Zdeňka | 7. 3. 2008 19:30

    Před půlhodinkou jsem dopekla a už jsem stihla ještě teplý ochutnat.Skvělý,s těstem se výborně pracovalo,udělala jsem přesně podle obrázku a vyšly mně 3 záviny přes celý plech.Dávám velkou 1.

  • Helena | 6. 3. 2008 22:26

    Simčo-díky.Tomu se říká "dobrá rada nad zlato".Přichystat větší množství těsta a postupně odebírat,tomu říkám nápad.Myslela jsem,že je to nutné hned zpracovat.

  • Hela - | 6. 3. 2008 16:13

    V minulém příspěvku jsem napsala chybně název receptu, jedná se o Závin z listového těsta s česnekem. Dívala jsem se tam, ale obrázek ani po týdnu ještě není přidán.(Kdybyste se tam chtěl někdo na to zaplétání podívat).

  • Hela - | 6. 3. 2008 16:03

    No vidíš, Mino, než jsem ti stačila odpovědět, máš to tu 3x a ve dvou řečech. Ela to nakreslila názorně a pokud bych chtěla být puntičkář, pak bych její "kresbu" jen malinko opravila na: \ áplň///. Ty řezy musí být vedeny trochu šikmo a já je dělám asi 3cm od sebe zoubkovaným rádlem. Těsto je pružné, natáhne se, ale ani není potřeba aby šla těsta navzájem přes sebe. Podobný obrázek jsem dávala k Listový závin s česnekem a tam je vidět, že někde se ani nekříží. A ani tam náplň nevyteče, přestože se jedná o tavený sýr se zakysanou smetanou (řídké). A myslím, že to ani nevadí a to je to děláno ze skutečného listového těsta, které si většinou v troubě vyfoukne jak chce, bez ohledu na to, jak by si to přála kuchařka.

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 11:15

    dakujem vsetkym damam :o)))

  • ELA | 6. 3. 2008 10:43

    tak se omlouvám, zobrazený příspěvek nerespektuje moje původní rozložení, v tomto rozložení by byly řezy vodorovné

  • Jana H. | 6. 3. 2008 09:31

    Na rozválené těsto se dá doprostřed náplň - nerostírá se po těstě, a po stránách zbyde holé těsto a to se rádýlkem nakrájí na pásky. No a ty se pak skládají na náplň , jako zapletený cop. Nejlépe je těsto rozdělit na třetiny. Na prostřední se dá náplň a pak rádýlkem nakrájíme.

  • ELA | 6. 3. 2008 09:30

    dobrý den, cop se tvoří tak, že vyválené těsto si pomyslně podélně rozdělíte na tři pruhy. nádivku dáte na prostřední pruh a oba krajní příčně nakrájít na pásky, které přes prostřední díl s nádivkou postupně překládáte (trochu šikmo). zkusím to "nakreslit:||||||||||||||nápln náplň||||||||||||||je to pochopitelné? kreslení mi nikdy moc nešlo ;o)ať se daří

  • Tereza J. | 6. 3. 2008 09:26

    Vyvaľkáte cesto na plát a opticky rozdelíte na tretiny ( po dĺžke ). Na strednú tretinu uložíte plnku a z oboch strán zvyšné tretiny narežete šikmo na pásy. Potom nad plnkou splietate pásiky, raz z jednej, potom z druhej strany. Prekrižujete ich.

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 08:58

    resp. kto vie ako sa ten cop robi?

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 08:46

    Heli prosim Ta, ako si urobila ten horny zavin na fote , ze vyzera ako zapleteny cop?

  • Simča Sládková | 6. 3. 2008 08:26

    Ještě připomínka - to těsto zabalené do fólie a uložené v lednici vydrží klidně i týden!!!! Já si ho vždycky na podzim - když je ztřeba likvidovat padaná jablka - udělám ze 2 Her a mám ho v lednici a obden ubírám a plácám štrůdl, jablka v županu a podobné věci. Díky octu se uvolní lepek těsto se bezvadně vyválí do tenka a moc dobře se s ním pracuje!!! Simča

  • Jana Remková | 5. 3. 2008 22:36

    Tak to vidíte holky,jak jsem stará a jak dlouho peču všechno možné,tak tady jsem byla vedle,jak ta jedle.Nejsem cukrářka a listové těsto si dělám kolkrát svoje a tohle jsem nevěděla.Takže dík za vysvětlení.Jana

  • Hanka | 29. 2. 2008 15:25

    Překládání je asi myšleno při výrobě listového těsta-to se musí překládat ( vodánek a tukové ) ,aby "lístkovalo"......

  • Jana T. | 29. 2. 2008 14:17

    Jani, podívejte se na recept Listové těsto - základní recept. Uvidíte ten rozdíl v přípravě a co to je to překládání. Moje babička dělala podobné jako Hela nenechávala ho ani odležet, dělala bez vážení a byla to rychlovka a dobrota. Někdy upekla dvě placky na plechu a plnila žloutkovým krémem, nebo jenom ušlehaným sněhem z bílků a krájela na řezy a na vrchu pocukrovala.

  • Hela - | 29. 2. 2008 13:18

    Jano, listové těsto se dělá tak, že 2 druhy těsta (tzv. základ + tukový bochánek) se navzájem překládají, skládají, chladí a to vše se několikrát opakuje. Výsledkem je listové těsto. Tohle těsto lístkuje (dělají to kousky tuku ze žmolenky) a nemusí se pracně překládat. Nenapadlo mě, že by si ten název mohl někdo vykládat jako konečnou úpravu závinu. Jinak Františka má pravdu, ten zapletený závin je opravdu lepší. Dříve jsem se, bála, že z něj bude náplň téct, ale ještě se mi to nikdy nestalo .

  • Jana Remková | 29. 2. 2008 11:04

    No,tak nerozumím tomu,co je to vlastně to překládání?Myslela jsem,že bez zatočení,nebo tak něco,ale asi tomu opravdu špatně rozumím.Jana

  • Frantiska :) | 29. 2. 2008 10:38

    ja zavin nezabaluju, delam ho tak jak je vyfocen na hore :) chutna mi pak mnohem vic

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Štrůdly Nejlepší dezerty
Moučníky Záviny Říjen Svačina Pečení Výjimečný den Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Hera Hladká mouka Jablka Ocet Rozinky Skořicový cukr Studená voda Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarožník II.

Tvarožník II.

Dětská pomazánka

Dětská pomazánka

Tvarůžková pomazánka (vařená, jednoduchá)

Tvarůžková pomazánka (vařená,…

Rajská omáčka, která se musí povést

Rajská omáčka, která se musí povést

Fazole s rajčaty

Fazole s rajčaty

Telecí medailonky s parmskou šunkou a čerstvou šalvějí

Telecí medailonky s parmskou šunkou a…

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem

Lívance z podmáslí s borůvkami a…

Hlíva s přírodním masem - minutka

Hlíva s přírodním masem - minutka

Hrnková buchta s ovocem

Hrnková buchta s ovocem

Doporučujeme

35 minut
Tortilla s paprikou a pórkem

Tortilla s paprikou a pórkem

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

Poslední sledované recepty

29
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
22
Jahodovorebarborový sypaný koláč
Jahodovorebarborový…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
19
Ořechový štrůdl (závin)
Ořechový štrůdl (závin)

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které zvládnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které…
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a jejím nadýchaným dortem bez mouky
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a…
5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na grilu, topince nebo s těstovinami
5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na…
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
AHA.cz Šíp kontra TV! Bavič vydal ostré prohlášení kvůli Všechnopárty

Šíp kontra TV! Bavič vydal ostré prohlášení kvůli Všechnopárty

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Co o vás prozradí barva laku na nehty? Možná víc, než si myslíte

Co o vás prozradí barva laku na nehty? Možná víc, než si myslíte

Ženy.cz Chcete zeštíhlit obličej nebo zmenšit nos? Stačí oprášit štětce a oblíbenou beauty techniku

Chcete zeštíhlit obličej nebo zmenšit nos? Stačí oprášit štětce a oblíbenou beauty techniku

Blesk.cz Vila krásky Cary Delevingneové: Rok po ničivém požáru? Trosky za 106 milionů!

Vila krásky Cary Delevingneové: Rok po ničivém požáru? Trosky za 106 milionů!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Sex podle horoskopu: Beran je živel, který vás strhne do víru vášně. A jaký je ve vztahu?

Sex podle horoskopu: Beran je živel, který vás strhne do víru vášně. A jaký je ve vztahu?

Další doporučené recepty:

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové tyčinky na sladko
Listové tyčinky na sladko
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový závin pro gurmány
Listový závin pro gurmány
Listový závin s tvarohem a sušeným ovocem
Listový závin s tvarohem a sušeným…
Listový závin se špenátem a balkánským sýrem
Listový závin se špenátem a balkánským…
  • Recepty.cz
  • Listový závin bez překládání
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact