• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Listový závin bez překládání
Napište svůj komentář k receptu

Listový závin bez překládání

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Listový závin bez překládání
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • těsto
    • 320
      g hladká mouka
    • 190
      g hera
    • 7
      lžíce studená voda + 1 lžíce teplé
    • 1
      lžíce ocet
    • 2
      ks žloutek
    • sůl
  • náplň
    • jablka strouhaná
    • skořicový cukr
    • citronová šťáva
    • rozinky

Postup přípravy receptu

1
V míse mouku s tukem rukou rozemneme na žmolenku a do ní vlijeme žloutky rozmíchané s vodou a octem. Rukou v míse vymícháme v hladké těsto, až se nechytá okrajů. Dáme asi na hodinu do chladu, delší doba nevadí.
2
Pak rozválíme, plníme jablky promíchanými se skořicovým cukrem a v zimě i pokapané citronovou šťávou pro zlepšení chuti. Potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 35 min při 180 °C. Troubu zpočátku neotevíráme a asi po 15 min. zmírníme na 150 °C (horkovzduch).
3
Těsto je bez cukru, proto můžeme péct i s jinými, případně i slanými náplněmi. Z obrázku je patrné, že i u závinu můžeme zapojit fantazii a nemusíme vždy péct jen jako nudný rukáv.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Listový závin se špenátem a balkánským sýrem

Listový závin se špenátem a…

Balkánský listový závin slaný

Balkánský listový závin slaný

"Gata" - listový závin se žmolenkou

"Gata" - listový závin se žmolenkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Petra S. | 4. 9. 2009 19:13

    Vyzkoušela jsem toto těsto, jelikož jsem tam chtěla dát slanou náplň. S těstem se pracovalo dobře, ale jen do chvíle válení. V tomto okamžiku se začalo trhat a nešlo ani přenést na plech. Zkoušela jsem ho dvakrát a vždy se stejným výsledkem (jednou jeden velký a podruhé dva malé). Chuťově je těsto dobré. Tak nevím, kde dělám chybu při zpracování...

  • Kateřina Candrová | 29. 3. 2009 20:20

    Nevím, kde jsem udělala chybu. Postupovala jsem dle receptu. S těstem se sice krásně pracovalo, ale při válení se trhalo. Tím pádem jsem udělala jen dva malé záviny (jinak se při větším rozválení trhaly). Pekly se ale výborně a chutnaly také tak.

  • Gábina H | 10. 7. 2008 09:06

    Výborné těsto, krásně se s ním pracovalo, jen jsem vynechala žloutky. Udělala jsem 2 záviny - jeden s houbovou náplní a jeden s česnekovou. Posílám velkou 1

  • Zdeňka | 7. 3. 2008 19:30

    Před půlhodinkou jsem dopekla a už jsem stihla ještě teplý ochutnat.Skvělý,s těstem se výborně pracovalo,udělala jsem přesně podle obrázku a vyšly mně 3 záviny přes celý plech.Dávám velkou 1.

  • Helena | 6. 3. 2008 22:26

    Simčo-díky.Tomu se říká "dobrá rada nad zlato".Přichystat větší množství těsta a postupně odebírat,tomu říkám nápad.Myslela jsem,že je to nutné hned zpracovat.

  • Hela - | 6. 3. 2008 16:13

    V minulém příspěvku jsem napsala chybně název receptu, jedná se o Závin z listového těsta s česnekem. Dívala jsem se tam, ale obrázek ani po týdnu ještě není přidán.(Kdybyste se tam chtěl někdo na to zaplétání podívat).

  • Hela - | 6. 3. 2008 16:03

    No vidíš, Mino, než jsem ti stačila odpovědět, máš to tu 3x a ve dvou řečech. Ela to nakreslila názorně a pokud bych chtěla být puntičkář, pak bych její "kresbu" jen malinko opravila na: \ áplň///. Ty řezy musí být vedeny trochu šikmo a já je dělám asi 3cm od sebe zoubkovaným rádlem. Těsto je pružné, natáhne se, ale ani není potřeba aby šla těsta navzájem přes sebe. Podobný obrázek jsem dávala k Listový závin s česnekem a tam je vidět, že někde se ani nekříží. A ani tam náplň nevyteče, přestože se jedná o tavený sýr se zakysanou smetanou (řídké). A myslím, že to ani nevadí a to je to děláno ze skutečného listového těsta, které si většinou v troubě vyfoukne jak chce, bez ohledu na to, jak by si to přála kuchařka.

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 11:15

    dakujem vsetkym damam :o)))

  • ELA | 6. 3. 2008 10:43

    tak se omlouvám, zobrazený příspěvek nerespektuje moje původní rozložení, v tomto rozložení by byly řezy vodorovné

  • Jana H. | 6. 3. 2008 09:31

    Na rozválené těsto se dá doprostřed náplň - nerostírá se po těstě, a po stránách zbyde holé těsto a to se rádýlkem nakrájí na pásky. No a ty se pak skládají na náplň , jako zapletený cop. Nejlépe je těsto rozdělit na třetiny. Na prostřední se dá náplň a pak rádýlkem nakrájíme.

  • ELA | 6. 3. 2008 09:30

    dobrý den, cop se tvoří tak, že vyválené těsto si pomyslně podélně rozdělíte na tři pruhy. nádivku dáte na prostřední pruh a oba krajní příčně nakrájít na pásky, které přes prostřední díl s nádivkou postupně překládáte (trochu šikmo). zkusím to "nakreslit:||||||||||||||nápln náplň||||||||||||||je to pochopitelné? kreslení mi nikdy moc nešlo ;o)ať se daří

  • Tereza J. | 6. 3. 2008 09:26

    Vyvaľkáte cesto na plát a opticky rozdelíte na tretiny ( po dĺžke ). Na strednú tretinu uložíte plnku a z oboch strán zvyšné tretiny narežete šikmo na pásy. Potom nad plnkou splietate pásiky, raz z jednej, potom z druhej strany. Prekrižujete ich.

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 08:58

    resp. kto vie ako sa ten cop robi?

  • milena kubikova | 6. 3. 2008 08:46

    Heli prosim Ta, ako si urobila ten horny zavin na fote , ze vyzera ako zapleteny cop?

  • Simča Sládková | 6. 3. 2008 08:26

    Ještě připomínka - to těsto zabalené do fólie a uložené v lednici vydrží klidně i týden!!!! Já si ho vždycky na podzim - když je ztřeba likvidovat padaná jablka - udělám ze 2 Her a mám ho v lednici a obden ubírám a plácám štrůdl, jablka v županu a podobné věci. Díky octu se uvolní lepek těsto se bezvadně vyválí do tenka a moc dobře se s ním pracuje!!! Simča

  • Jana Remková | 5. 3. 2008 22:36

    Tak to vidíte holky,jak jsem stará a jak dlouho peču všechno možné,tak tady jsem byla vedle,jak ta jedle.Nejsem cukrářka a listové těsto si dělám kolkrát svoje a tohle jsem nevěděla.Takže dík za vysvětlení.Jana

  • Hanka | 29. 2. 2008 15:25

    Překládání je asi myšleno při výrobě listového těsta-to se musí překládat ( vodánek a tukové ) ,aby "lístkovalo"......

  • Jana T. | 29. 2. 2008 14:17

    Jani, podívejte se na recept Listové těsto - základní recept. Uvidíte ten rozdíl v přípravě a co to je to překládání. Moje babička dělala podobné jako Hela nenechávala ho ani odležet, dělala bez vážení a byla to rychlovka a dobrota. Někdy upekla dvě placky na plechu a plnila žloutkovým krémem, nebo jenom ušlehaným sněhem z bílků a krájela na řezy a na vrchu pocukrovala.

  • Hela - | 29. 2. 2008 13:18

    Jano, listové těsto se dělá tak, že 2 druhy těsta (tzv. základ + tukový bochánek) se navzájem překládají, skládají, chladí a to vše se několikrát opakuje. Výsledkem je listové těsto. Tohle těsto lístkuje (dělají to kousky tuku ze žmolenky) a nemusí se pracně překládat. Nenapadlo mě, že by si ten název mohl někdo vykládat jako konečnou úpravu závinu. Jinak Františka má pravdu, ten zapletený závin je opravdu lepší. Dříve jsem se, bála, že z něj bude náplň téct, ale ještě se mi to nikdy nestalo .

  • Jana Remková | 29. 2. 2008 11:04

    No,tak nerozumím tomu,co je to vlastně to překládání?Myslela jsem,že bez zatočení,nebo tak něco,ale asi tomu opravdu špatně rozumím.Jana

  • Frantiska :) | 29. 2. 2008 10:38

    ja zavin nezabaluju, delam ho tak jak je vyfocen na hore :) chutna mi pak mnohem vic

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Štrůdly Nejlepší dezerty
Moučníky Záviny Říjen Svačina Pečení Výjimečný den Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Hera Hladká mouka Jablka Ocet Rozinky Skořicový cukr Studená voda Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sumeček

Sumeček

Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.

Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv…

Caesar salát jako z restaurace

Caesar salát jako z restaurace

Kořeněná rajská omáčka

Kořeněná rajská omáčka

Skvělý pečený čaj

Skvělý pečený čaj

Velikonoční kopřivová nádivka

Velikonoční kopřivová nádivka

Koka dort

Koka dort

Okurkovo-špenátové smoothie

Okurkovo-špenátové smoothie

Houskové knedlíky bez kynutí - výborné a jednoduché

Houskové knedlíky bez kynutí -…

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

58
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
53
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…
49
Ledové matcha latté
Ledové matcha latté
49
Dim Sum knedlíčky
Dim Sum knedlíčky
45
Vepřové s cibulí na černém pivu
Vepřové s cibulí na…

Zajímavé články

Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou superpotravinu po celý rok
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou…
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
AHA.cz Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 9. 5. 2025: Komu se konečně začne dařit a kdo by měl poslouchat svou intuici?

Denní horoskop na pátek 9. 5. 2025: Komu se konečně začne dařit a kdo by měl poslouchat svou intuici?

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Rodinné tajemství Veroniky Arichtevy: Táta (†71) dělal slavné bijáky s Menzelem

Rodinné tajemství Veroniky Arichtevy: Táta (†71) dělal slavné bijáky s Menzelem

SportRevue.cz Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Památné duo Poulíček a Tittelbach. Připomeňte si jejich 13 nejlepších hlášek

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 10.–11. 5. 2025: Kdo si srovná myšlenky a na koho čeká dobrodružství?

Horoskop na víkend 10.–11. 5. 2025: Kdo si srovná myšlenky a na koho čeká dobrodružství?

Další doporučené recepty:

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové tyčinky na sladko
Listové tyčinky na sladko
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový závin pro gurmány
Listový závin pro gurmány
Listový závin s tvarohem a sušeným ovocem
Listový závin s tvarohem a sušeným…
Listový závin se špenátem a balkánským sýrem
Listový závin se špenátem a balkánským…
  • Recepty.cz
  • Listový závin bez překládání
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact