g
salátové listy
mix z ledového, římského, little gemu, dubáčku, polníčku...
150
g
červená řepa
předvařená nebo předpečená
1
lžíce
olej
sůl
bílý pepř
200
g
zakysaná smetana
2
stroužek
česnek
dle chuti, cca
mléko
nebo smetana
Postup přípravy receptu
1
Omyté listy z různých druhů salátu natrháme nebo pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme na nudličky nebo kostičky pokrájenou předvařenou nebo předpečenou řepu, zakápneme troškou oleje, mírně osolíme, opepříme a promícháme. Pokud chceme salát podávat později, salát nesolíme, aby se nezačal "vařit" - vadnout.
Do vychlazené zakysané smetany přimícháme rozetřený nebo nastrouhaný česnek dle chuti, můžeme přidat trochu jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka...) osolíme a vymícháme krémový dip. Dle potřeby, požadované hustoty přidáme mléko nebo smetanu.
Kdo neholduje příliš salátům a ví, že by zakoupené saláty nestačil zkonzumovat, může koupit již připravený mix různých druhů, které jsou určeny k přímé konzumaci.