Máslo prohněteme s třetinou prosáté mouky, vytvarujeme do čtverce a necháme v chladu ztuhnout. Ze zbylé mouky, žloutku, soli, octa a vody zaděláme těsto tzv.vodánek. Těsto propracováváme tak dlouho, až se přestane lepit na stěny. Je-li tuk tužší, je tužší i vodánek a naopak. Hotový vodánek přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout. Vodánek vyválíme do kříže, na střed položíme tukový čtverec a zabalíme.
2
Zabalené těsto vyválíme na plát, který natřikrát složíme, zakryjeme fólií a necháme 20 minut odpočinout. Překládání, rozvalování a odpočívání těsta opakujeme nejméně 3x. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky, kde ho necháme nejméně hodinu (nejlépe do druhého dne) ztuhnout a odležet. Těsto uchováváme zakryté v chladu. Další zpracování záleží na konkrétním receptu, který chceme použít.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
radim
|27. 10. 2013 12:58
<3 :-| dam papa duc
rfsf
|27. 10. 2013 12:57
:-X
DAŠA
|19. 10. 2013 17:26
KUNDIČKA TAK TO SE POVEDLO :'( :-D
kundička258963
|4. 4. 2013 12:33
kdo mi to uvari tak mi zavari v praci Helmut uz se se mnou nikdy nevispiii
ahoj kundicka258963 :'( :'( O:-) :-! :-$
kundička258963
|4. 4. 2013 12:31
kdo ma zajem dam slevu <3
kundička258963
|4. 4. 2013 12:29
to je odporni jedla jsem to sirovi a blila jsem :-| :-X :-$
jsem blondina delam v bordelu jako slapka :'( :-S :-(
papapagaj
|4. 4. 2013 12:26
huuuuuuuj to je humač : :'(
ivetussinka
|14. 2. 2013 08:45
20-30minut se to nechává odpočnout :-) :-)
Andrea Bednar
|13. 8. 2009 19:38
Pani Lado, pro vas zrejme malichernost, ale prosim vas, jak dlouho ma trvat to odpocivani testa? Ziji v Chicagu a nemam kde koupit polotovar, tak ze "jdu do toho" :-)