• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 34
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hladká mouka
    • 125
      g máslo (rozkrájené na kousky)
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 250
      ml voda
  • Na mezivrstvu
    • 500
      g máslo (rozkrájené na dvacet plátků)

Postup přípravy receptu

1
I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto bohatě zúročí. Nevěříte? Přesvědčte se!
2
----
3
Nejpohodlněji v kuchyňském robotu nechte dobře promísit mouku, 125 g másla a špetku soli, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte 250 ml vody s citronovou šťávou a hněťte ještě tak dlouho, až se těsto začne spojovat. Vyklopte na pomoučněný vál a rukama vypracujte v hladké těsto (obr. 1). To zabalte do potravinářské fólie a v ledničce nechte přes noc odpočívat.
4
Po vybalení z fólie těsto na pomoučněném válu rozválejte na plát o velikosti asi 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Plát těsta si pomyslně rozdělte na třetiny a prostředek poklaďte polovinou máslových plátků (obr. 2). Překryjte vrchní třetinou těsta ( obr. 3) a poklaďte zbylým máslem. Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu.
5
Opět rozválejte na velikost 25 x 60 cm, užší stranou k sobě (obr. 4). Vrchní třetinu přehněte a překryjte spodní třetinou. Opět otočte, přehněte na polovinu a ještě jednou na polovinu, až získáte malý balíček. Ten zabalte do potravinářské fólie a v ledničce chlaďte 2 až 3 hodiny. Celý proces od rozválení na 25 x 60 cm po zabalení do fólie a chlazení v ledničce zopakujte ještě čtyřikrát. Abyste si pamatovali,
6
kolikrát už jste postup provedli, vmáčkněte do posledního balíčku bříškem palce důlek, od jednoho do čtyř.
7
----
8
=====Know-how=====
9
//Listové těsto lze bez nadsázky považovat za jednu z největších kuchyňských výzev, ke které i zkušení kuchaři přistupují s posvátnou úctou. I když je jeho příprava náročná na čas a preciznost provedení, ve chvíli, kdy se do ní pustíte, vás uchvátí, neboť její rytmus připomíná Ravelovo Bolero. Podle jakéhosi kulinárního a matematického vzorce se vytvářejí vrstvičky těsta. //
10
//Zdokonalení přípravy listového těsta je připisováno legendárnímu francouzskému šéfkuchaři jménem Antonin Carême. Jeho metoda vytváření vrstevnaté struktury pomocí šesterého otáčení těsta mu dává báječnou lehkost a křehkost. Použití másla pak ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost. Když už se do jeho přípravy pustíte, nemůžeme vám zatajit ani to, že můžete zkusit až polovinu mouky nahradit celozrnnou a i tu můžete ještě vylepšit třeba lněnými semínky.//
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Roštěnky Esterházy dle časopisu F.O.O.D.

Roštěnky Esterházy dle časopisu F.O.O…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ditka | 6. 9. 2014 10:24

    Těsto už se chladí v lednici . tak jsem zvědavá .

  • Léňa | 14. 11. 2013 17:04

    Dobrý den, jak dlouho se může uchovávat v lednici a mrazáku ? Děkuji moc za odpověď

  • Anna Doležalová | 25. 3. 2012 17:18

    Už jsem vyzkoušela, podařilo se. Když jsem byla mladá, dařilo se mi vše. Teď už je to horší, ale tohle se podařilo. Zkoušela jsem skládat podle tohoto receptu i těsto co dělávala moje máma a bylo supr. Já totiž neumím to těsto poskládat. Teď už zase ano. :-)

  • Klára K. | 29. 2. 2012 08:19

    Vždy sa to robilo s octom, /lyžica-alebo dve/. Ja som sa to učila od mojej mamy a mám 70. Kde by boli naši rodičia nabrali citrón!!!. A robilo sa to vždy poctivo, z najkvalitnejšieho bravčového sádla. Viď. Sádlovníky, v mojich receptoch.

  • hudapeta | 26. 2. 2012 19:15

    děkuji za inspiraci s octem je to skvělé! :-)

  • Anna Doležalová | 25. 1. 2012 13:17

    No, snad se mi povede. Poslední dobou se mi totiš nedaří těsto udělat. :-S

  • Vlasta Novák | 9. 1. 2012 13:46

    Přesně tak, šťáva z jednoho kusu citrónu. Napíšu do poznámky... :-)

  • Simča S.
    Simča S. | 9. 1. 2012 12:52

    Prosím, co to je "citronová šťáva - 1 ks"? To je jako šťáva z jednoho ks citronu? Dělám těsto stejně, jen dávám ocet. A těsto je to super - v lednici vydrží dost dlouho a je velice chutné.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Těsta Listové
Moučníky Ostatní Syrové Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Hladká mouka Máslo Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nudle s cuketou a šunkou

Nudle s cuketou a šunkou

Krevety v těstíčku

Krevety v těstíčku

Malínský špaček od sestry Ireny

Malínský špaček od sestry Ireny

Alfédovy panenky

Alfédovy panenky

Květákový nákyp jako příloha

Květákový nákyp jako příloha

Špagety se sojovým masem

Špagety se sojovým masem

Uzený losos na grilu

Uzený losos na grilu

Francouzský křehký jablečný koláč

Francouzský křehký jablečný koláč

Pečený bůček

Pečený bůček

Doporučujeme

50 minut
Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

45
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
42
Jednoduchá žampionová omáčka
Jednoduchá žampionová…
23
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…
23
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
23
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách

Zajímavé články

Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na bouchačky od Jamie Olivera
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na…
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z křehkého těsta, s mandlemi nebo pudinkem
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z…
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak…
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan, francouzský fougasse nebo italskou focacciu
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan,…
AHA.cz Z Mareše je troska: Rozvod s Monikou, nebo vážná nemoc?

Z Mareše je troska: Rozvod s Monikou, nebo vážná nemoc?

Mimibazar Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Největší hit podzimu? Semiš! Jak nosit tento draze vypadající trend?

Největší hit podzimu? Semiš! Jak nosit tento draze vypadající trend?

Ženy.cz Chlapi, takhle ne! 10 věcí, které zaručeně odradí každou ženu

Chlapi, takhle ne! 10 věcí, které zaručeně odradí každou ženu

Blesk.cz Je zpět a drtí sledovanost. Michael C. Hall pro Blesk: „Dexter žije a má chuť riskovat!“

Je zpět a drtí sledovanost. Michael C. Hall pro Blesk: „Dexter žije a má chuť riskovat!“

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy Jaké jste znamení podle indického horoskopu? Najděte si to své!

Jaké jste znamení podle indického horoskopu? Najděte si to své!

Další doporučené recepty:

Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Listové taštičky plněné mletým masem
Listové taštičky plněné mletým masem
listové těsto
listové těsto
Listové tyčinky na sladko
Listové tyčinky na sladko
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový závin bez překládání
Listový závin bez překládání
  • Recepty.cz
  • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact