Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také smažíme. Přidáme nastrouhaný česnek, promícháme, přisypeme špenát a za občasného promíchání ho pod poklicí podusíme. Podlévat není většinou třeba, špenát pustí dostatek vody. Pak špenát odstavíme, přisypeme nastrouhaný sýr dle chuti (80-120 gramů) a v horké směsi ho necháme mícháním rozpustit. Dle chuti opepříme a osolíme, necháme vychladnout.
2
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole. Rádýlkem pokrájíme na čtverečky (velikost dle vlastního uvážení), které do jejich středu plníme lžičkou vychladlou směsí. Pak protilehlé rohy přitáhneme k sobě (i trochu přes sebe) a ve středu šátečky zajistíme párátkem, aby se při pečení nerozvíraly. Takto připravené šátečky (ranečky) potřeme vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů dozlatova.
3
Šátečky podáváme jak teplé, tak i vychladlé.
4
Pokud jsme milovníci masa, pod směs můžeme položit ještě plátek uzeného nebo debrecínky, šunky... a pokud naopak maso nemusíme, vynecháme ze směsi i slaninu a podáváme jako bezmasý pokrm, chuťovku...
5
Lze upéct i jako závin, plníme klasicky, tak jak jsme zvyklí dělat jablkový, pouze náplň dáváme špenátovou.