g
kysané zelí
okapaná, trochu vymačkané (neproplachovat!)
250
g
anglická slanina
nebo moravská... - libová nebo uzené maso
sůl
pepř mletý
2
lžíce
cukr krupice
dle kyselosti zelí, cca
česnek
nebo tymián dle chuti - nemusí být
Postup přípravy receptu
1
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina osmažená, přidáme okapané zelí (můžeme pokrájet), osolíme, osladíme, opepříme, případně přidáme česnek. Pod poklicí za občasného míchání dusíme cca 10 minut. Podlévat není nutné, cukr uvolní ze zelí dostatek tekutiny. Pokud by bylo tekutiny příliš, necháme vařit bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.
2
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na slabý plát. Ten rozdělíme rádýlkem na cca 16 čtverečků. Do jejich středu nandáme lžící vychladlou zelnou směs, protilehlé rohy k sobě přitáhneme, střed zpevníme párátkem, aby se při pečení nerozvíraly, šátečky přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
3
Do směsi je také dobré přidat podusit 2-3 nastrouhané stroužky česneku nebo trochu nasekaného tymiánu. Každý dá to, co mu vyhovuje.
4
Pokud budeme chtít udělat bezmasou verzi šátečků, můžeme použít uzené tofu nebo šmakouna.
5
Se zelnou směsí nešetřím, ale kdo raději méně náplně, přikoupí těsto navíc.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jaru
|14. 8. 2016 14:41
Skvělý recept. Děkuji O:-)
Aniela
|5. 5. 2016 10:17
Přidala jsem česnek dle Vaší rady v receptu a ten dal šmrnc. Šátečky posypala tymiánem. Moc dobré. Dělala jsem podruhé, a prvně jsem dala bůček, pak cibuli, ale fakt je to lepší dělat tak jak popisujete v receptu - na lžíci oleje nejdřív cibuli a později maso. Děkuji za recept.