• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Linecké těsto pro začátečníky
Napište svůj komentář k receptu

Linecké těsto pro začátečníky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 126
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
Linecké těsto pro začátečníky
4fotografie
Nahrát fotku
 

Z křehkého lineckého těsta se toho dá tolik vytvořit! Můžete si upéct klasická slepovaná kolečka, ale zvládnete z něj připravit i mnoho dalších druhů cukroví, které na Vánoce zmizí raz dva.

Linecké cukroví

Suroviny

30 porce
    • 200
      g máslo , nebo Hera
    • 300
      g hladká mouka přesátá
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      ks žloutek

Postup přípravy receptu

1
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30 minut do chladna odpočinout. Potom vyválíme asi na 2 mm (je-li těsto dobře zpracované vůbec se nelepí). Z těsta vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 °C asi 5 minut.

RADA: Jak na linecké cukroví?

2
Z těsta můžeme vykrajovat:
3
A) zvířátka pro děti a po upečení zdobit různými barevnými polevami a barevným sypáním
4
B) kolečka a slepovat po 2 nebo po 3 libovolným krémem a polévat a zdobit podle fantazie
5
C) kytičky a hvězdičky s dírkou a bez dírky a slepovat k sobě pikantní zavařeninou
6
D) různé tvary, před pečením potřít rozšlehaným žloutkem a posypat sekanými ořechy nebo mandlemi a krystalovým cukrem.

RADA: Jak na linecké cukroví? Mrkněte na VIDEO

7
Poznámka: zdobení a další úprava dle vlastní fantazie

RADA: 5 vychytávek, které využijete při pečení sladkého i slaného!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Linecké těsto

Linecké těsto

Linecké cukroví II.

Linecké cukroví II.

Linecké cukroví

Linecké cukroví

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • meisterovaa | 28. 11. 2016 11:12

    Tak jsem vyzkoušela tento recept,a musím napsat, že to bylo super, prostě nej nej recept bez chybičky. Děkuji :-) :-* <3

  • Lidus | 19. 12. 2015 19:27

    Těsto je super, nemusela jsem přidávat ani více mouky, krásně se spojilo. Přidala jsem ještě trochu nastrouhané citronové kůry a chutná báječně.

  • Káča | 30. 11. 2015 15:14

    Výborný! nesmí se to přehnat s vyválením a pak upečením :-D Jen jsem přidala trochu víc mouky ;-)

  • sararachell | 16. 12. 2014 14:50

    presne jsem odvazila a musela jsem pridat cca 10-20gg mouky navic aby se mi testo spojilo....

  • Adélka11 | 8. 12. 2014 22:26

    Není co dodat. cukroví pěkně křehké, voňavé a hlavně hutné ;-) Děkuji za lehký recept!! :-)

  • Tinkapletinka | 4. 12. 2014 17:57

    dělala jsem podle vá a je skvělé 8-) Dobře se s těstem pracovalo a po upečení se mi nic nezlomilo ! Ted ještě jak bude chutnat po uložení :-\ Nechcete ten recept vložit at si ho můžu uložit mezi oblíbené ? <:-)

  • lucie macháčková | 14. 12. 2013 10:18

    výborné,cukroví je křehoučké ;-)

  • Ota | 10. 12. 2013 17:21

    Udělal jsem to podle receptu žádný problém Mám to v lednici a za hodinku se do toho pustím . Jsem v důchodu manželka je na odpolední . Zvládnu veškeré jídla a tohle vypadá úkol pro školáky už se těším na pečení .

  • Itekk | 5. 12. 2013 14:46

    Ten kdo už aspoň umí udělat polévku,nebo něco zapečeného,nebo buchtu,tak mu to nepřijde středně těžky... ;-) :-D

  • Evunia | 1. 12. 2012 06:23

    Správně...pro toho, kdo těsto nikdy nedělal je to středně těžké. Navíc si myslím, že to tady určitě není samý profík...jako třebas já :-))

  • Kamila B.
    Kamila B. | 16. 8. 2012 07:41

    Jednoduché je to pro pokročilé, pro začátečníka je zřejmě středně obtížné. ;)

  • lenka | 15. 8. 2012 16:06

    Recept se jmenuje: LINECKÉ TĚSTO PRO ZAČÁTEČNÍKY a hodnocení obtížnosti je STŘEDNĚ OBTÍŽNÉ. Tak to se povedlo. :-D Nicméně, nevím, co je na tom středně obtížné, linecké těsto je snad to nejjednodušší. Bože, to zvládne i desetiletá holčička. ;-)

  • mirkavazy
    mirkavazy | 22. 4. 2012 14:45

    Pekla jsem na vánoce poprvé a vyvedlo se - jednoduchý recept, děkuji! ;-)

  • K@rol | 20. 12. 2011 08:40

    Jsem úplná začátečnice, nikdy jsem linecké nepekla, včera jsem zkoušela poprvé a můžu říct, že s výsledkem jsem spokojená. Opravdu výborné těsto. Ikdyž se musím přiznat, že se mi semtam trochu lepilo, takže nějaké linecké vypadá, jakobych ho ani nevykrajovala tvoříkem :-D Ale důležitá je výsledná chuť a ta je skvělá! :-)

  • alexandra.slovikova | 18. 12. 2011 17:25

    Dělala jsem to poprvé a vyšlo to na jedničku bez problémů.

  • barus.v | 15. 12. 2011 10:01

    Úžasné těsto, dovolila jsem si vložit fotečku! Moc děkuji za recept ;-)

  • Michaela | 7. 12. 2010 20:35

    je to supr těsto.Já jsem sice přidala Vanilkový cukr,trochu citronové kůry,ale jinak bez chyby.Paráda a i neslepené všem chutná 8-) :-* ;-)

  • Saša | 4. 12. 2010 19:00

    Jsem úplná začátečnice. Řídila jsem se receptem a vše se krásně povedlo. Jsem nadšená. Moc děkuji.

  • Eva Hromádka | 13. 12. 2009 19:04

    Taky jsem dneska vyzkoušla a taky naprosto bez problémů. Bezva. Dávám jedničku.

  • Helena Jura | 9. 12. 2009 22:58

    Dnes jsem to vyzkoušela a - zatím neslepené - chutnají (i mému muži) přesně tak, jak jsem si přála - křehké a přitom se nedrolí. Těsto se mi trochu drolilo, chce to cvik. Díky za recept!

  • Helena Pawlasová | 7. 12. 2009 17:30

    s testem se skvele pracovalo a chutove super :) pridala jsem citronovou kuru. davam 1

  • tereza R | 20. 12. 2008 20:34

    Výborné,rychlý recept, zvládne každý i začátečník.Těsto se mi nelepilo a když-stačilo podsypat trochou mouky. Po uležení (cca týden)bylo výborné a měkké.Doporučuji a dávám 1*Krásné Vánoce všem:-)

  • Olga . | 5. 12. 2008 21:03

    Linecké si nechá hodně líbit: pokud máme základní 1:2:3, tak mám odzkoušeno i 1:1,5:3,5 a mám i 1:1:2. Lze úplně vypustit cukr a toto křehké těsto použít naslano. Místo dvou žloutků dávám jedno vejce (nemusím vymýšlet co s bílky:-). Kromě citr.kůry používám i pomerančovou. V případě levnějšího těsta (více mouky) dořeďuji mlékem. Takže Petro, pokud jste skutečně nepoužila jinou než hladkou mouku (bych Vám mohl vykládat horory: soda místo vanilkového cukru), tak jediné vysvětlení vidím v nedostatečně vychlazeném těstě. S lineckým se má pracovat rychle a v chladu (nejlépe na mramoru:-) a pokud máte prořezy (zbytky) tak je dobré je taky prohnat lednicí... Kateřino, myslím že papírem to nebude; Přiznávám, že občas mi taky naskočí bublina, ale řeším to ochutnávkou...

  • Kateřina Sojková | 5. 12. 2008 20:39

    Dneska jsem pekla a bohužel jsem měla ten samý problém co Petra. Těsto se mi dost trhalo. A cukroví se mi divně zkroutilo a nafouklo, což ale samozřejmě nedávám za vinu receptu. Myslíte si, že je možné, že to bylo tím, že jsem pekla na pečícím papíru?

  • Anna Čuprová | 5. 12. 2008 19:10

    Toto těsto používám mnoho let,nikdy jsem s ním neměla problémy.Je to vlastně pravé linecké.Poměr cukru,tuku amouky 1:2:3.

  • Petra Hájková | 5. 12. 2008 13:54

    já teda nevím, ale těsto se mi zdá strašně mastné a trhá se mi na vále. myslím, že 150g másla by bohatě stačilo

  • Františka Vondráčková | 7. 4. 2008 10:46

    Jelikož čtu samou chválu na tento recept budu si ho muset zapsat a příležitostně vyzkoušet.V.

  • Eva C. | 5. 4. 2008 15:16

    Může se toto těsto použít i na štrůdl????

  • Krista | 3. 4. 2008 16:18

    Dělám přesně stejné linecké těsto - je vždy v poměru 1.2.3 -cukr, tuk, mouka a už nic jiného! Žádná vejce a je výborné.

  • Kateřina M. | 31. 1. 2008 23:53

    Presne stejny recept mam po babicce, akorat jen s jednim zloutkem. A je naprosto vyborny - testo se nelepi ani nedroli !!!

  • Věra | 28. 12. 2007 16:52

    Super těsto, příští vánoce už dělám jedině toto. Díky za recept !!

  • Marcela Kottová | 25. 12. 2007 23:40

    super také ho dělám a mám ho od sousedky ,staré paní .je to pamatovatelné a super.

  • Simírka :o) | 25. 12. 2007 11:20

    Tak je upečeno, namazáno bezinkovou marmeládou... a musím říci, že recept je to opravdu dobrý. Cukroví bylo hned měkké, chuťově dobré a dobře se s ním dělalo. Dávám 1.

  • Marťa | 22. 12. 2007 09:24

    Dávám místo 2 žloutků 1 celé vejce, jinak je recet stejný. Je to výborné linecké.

  • Lenka K. | 20. 12. 2007 22:08

    Takové linecké pekla už moje babička, jenom taky přidáváme citr. kůru. Jinak výborné.

  • Simírka :o) | 20. 12. 2007 10:48

    tak jsem udělala těsto, přidala jsem malinko strouhané citr. kůry, trochu šťávy z citr. a odpoledne budu péct... pak napíši jak se peklo a jak chutnalo :o)

  • Jaňule H. | 18. 12. 2007 13:56

    Též se nepovažuji za začátečníka, nicméně první linecké těsto skončilo v odpadkovém koši :-( a tento druhý pokus dopedl výborně, s těstem se krásně pracovalo a ještě lépe chutná...

  • Jitka K. | 14. 12. 2007 12:33

    Výborné a s těstem se navíc perfektně pracovalo. Nelepilo se a šlo dobře vykrajovat. Přidala jsem citr. kůru.

  • Míla Kořínková | 8. 12. 2007 23:14

    Já sice nejsem začátečník, peču třicet let, ale před pár lety jsem objevila tenhle recept, který asi do budoucna vytlačí klasické linecké, i když to dělám taky - 40 dkg hl. mouky,10 dkg moučky,25 dkg hery - nic jiného se tam nepřidává, žádné žloutky, citr.šťáva, nic, jen tyhle tři ingredience. Těsto se nechá hodinu odležet,vyválíme na 4mm, pečeme dorůžova.Po slepení je hned druhý den vláčné. Kdo nemá přísun levných vajec, nebo domácí chov, tak je rád, že při té dnešní drahotě něco ušetří.

  • Hanka Čučková | 8. 12. 2007 19:30

    Tento recept je přesně dle mého gusta...jednoduchý a výsledek výtečný,i když je pro začátečníky...myslím že měnit nebudu :-)

  • Jana Remková | 16. 11. 2007 11:30

    Díky za jednoduchost,v tom je vždy síla.Jana

  • Petula | 9. 12. 2006 16:45

    Super recept, budu pect linecke uz jenom podle neho!!

  • Jana Tomčíková | 5. 12. 2006 22:17

    Vloni jsem pekla linecké podle stejného receptu, jen jsem přidala trochu nastrouhané citrónové kůry a bylo to výborné, měkké, dávám za jedna.

  • Anonym | 5. 10. 2006 15:19

    Sice už mam s pečením zkušenosti, ale super. Navíc s vykrajováním pomůže každej špunt, což je dopočinek pro maminky :)

  • Anonym | 19. 12. 2005 12:22

    Výborně se vyhrajovalo, udělala jsem na sebe 3 kytičky, slepila oříškovým krémem navrch čokoláda o oříšek prostě mňamka, dávám 1

  • Anonym | 18. 12. 2005 20:42

    Vynikajuci recept,sice nie som zaciatocnik, ale chcela som vyskusat druhy recept, lebo uz roky pouzivam ten isty.Po 3 dnoch su krasne vlacne,pridala som trocha citronovej kory, vanilinovy cukor, zlepila a poliala cokoladou.Su krasne...

  • Marcela Vrabcová | 14. 12. 2005 00:48

    Bajecne se povedlo. Prave jsem ho poslepovala sipkovou a malinovou marmeladou a uz zacina vlacnet. Mnam.

  • Lubor | 7. 12. 2005 15:58

    Tohle je něco pro mě peču za manželku, tak musím mít jednoduché recepty a je fakt, že se povedlo a i dobře rozvalovalo (mezi igelity). Díky za recept pro začátečníky

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Nejlepší dezerty Těsta Linecké Vánoční cukroví Linecké cukroví Vánoce
Moučníky Cukroví Prosinec Pečení Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Máslo Moučkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohový koláč s jahodami

Tvarohový koláč s jahodami

Ořechová bábovka - ideální na beránka

Ořechová bábovka - ideální na beránka

Ferrero Rocher na plechu

Ferrero Rocher na plechu

Číňan na houbách

Číňan na houbách

Francouzské toasty sladké

Francouzské toasty sladké

Provensálské kuřecí paličky s cuketou

Provensálské kuřecí paličky s cuketou

Slaný řecký koláč

Slaný řecký koláč

Halušky se špenátem

Halušky se špenátem

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

36
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
35
Risotto s chřestem
Risotto s chřestem
30
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
27
Penne s tuňákem a kukuřicí
Penne s tuňákem a…
26
Jahodovorebarborový sypaný koláč
Jahodovorebarborový…

Zajímavé články

Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých…
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert…
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
AHA.cz Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Jennifer Lopezové šili nos! Zranění kvůli předávání cen

Jennifer Lopezové šili nos! Zranění kvůli předávání cen

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy 7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

Další doporučené recepty:

Linecké těsto - netrhá se
Linecké těsto - netrhá se
Linecké těsto klasické
Linecké těsto klasické
Linecké těsto na vykrajované tvary
Linecké těsto na vykrajované tvary
Linecké těsto z javorového sirupu
Linecké těsto z javorového sirupu
Linecké třené cukroví I.
Linecké třené cukroví I.
Linecké ze špaldové
Linecké ze špaldové
  • Recepty.cz
  • Linecké těsto pro začátečníky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact