Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
casino
|18. 11. 2012 00:07
Vánoce se blíží...
Tento recept mi přijde nepovedený od A do Z
Krom toho, co je připomínkováno v komentářích (písek, prášek, mléko), bych se zmínil ještě o další atypičnosti receptu v postupu: "rozměklé máslo" TO SNAD NE!
Tereza J.
|5. 4. 2009 11:07
Simčo, do lineckého klasicky dávala už moja babička presne takéto ingrediencie, ako sú tu uvedené. Citrónovú kôru sme dávali len vtedy ak to vyžadoval konečný výrobok, a vždy sme pridávali 1-2 lyžice mlieka, ak to bolo potrebné, závisí to od veľkosti vajíčka, dávame celé vajce, nie iba žĺtky. A prášok do pečiva sme dávali vždy takisto. Keď sme tam nedávali prášok, tak sme sa bavili nie o lineckom, ale o krehkom ceste. Linecké cesto používame na mačacie oči, ako píšeš, a na rôzne koláče, či už s jablkami, tvarohom...niekedy s kakaom, ( pozri môj recept pod názvom Linzert). Ale povedala by som, že je to vec zvyku, ako kto je naučený robiť. U nás je ale klasické linecké presne podľa tohto receptu.
Simča Sládková
|4. 4. 2009 22:59
Ano, poměr tuku, cukru a mouky je klasický, ale oproti klasice tu chybí citronóvá kůra a přebývá mléko a prášek do pečiva. Jinak je to recept, podle kterého pečeme už léta. A děláme z něho hned tři druhy cukroví: 1) Kočičí oči - klasické slepování tvarů pikantní marmeládou. 2) Linecké s mandemi: těsto vyválím trochu silněji, vykrajuji tvary, potřu žloudkem a pokladu tenkými štěpinkami z oloupaných mandlí. 3) Černobílé: Polovinu těsta obarvím kakaem na tmavo a spojuji tvary z obou barev - zasyrova k sobě lepím lehce rozšlehaným bílkem. Je to hrozná piplačka, ale na míse to vypadá hezky....
Zdena z JM
|12. 9. 2006 11:58
Myslím,že ani mléko do lineckého nepatří.Aspoň já ho tam tedy nedávám.
Di
|12. 9. 2006 11:57
To určitě ne, to jsem přehlédla, i to mléko by tam nemělo být. Tím ovšem nechci říct, že těsto není dobré. Rozhodně to však není linecká klasika. A té bych se, co se týká názvu, stejně jako paní Airan a další držela.
Alena Tarabová
|12. 9. 2006 11:52
Souhlasím s Di a navíc podle mě klasické linecké těsto snad neobsahuje prášek do pečiva, ale to jsem asi u lineckého na vánoční cukroví.
Di
|12. 9. 2006 09:45
Do těsta, kde není téměř žádná tekutina, by se měl raději dávat práškový cukr. Takže do lineckého těstapatří spíše práškový cukr.