Vánoce se blíží... Tento recept mi přijde nepovedený od A do Z Krom toho, co je připomínkováno v komentářích (písek, prášek, mléko), bych se zmínil ještě o další atypičnosti receptu v postupu: "rozměklé máslo" TO SNAD NE!
Simčo, do lineckého klasicky dávala už moja babička presne takéto ingrediencie, ako sú tu uvedené. Citrónovú kôru sme dávali len vtedy ak to vyžadoval konečný výrobok, a vždy sme pridávali 1-2 lyžice mlieka, ak to bolo potrebné, závisí to od veľkosti vajíčka, dávame celé vajce, nie iba žĺtky. A prášok do pečiva sme dávali vždy takisto. Keď sme tam nedávali prášok, tak sme sa bavili nie o lineckom, ale o krehkom ceste. Linecké cesto používame na mačacie oči, ako píšeš, a na rôzne koláče, či už s jablkami, tvarohom...niekedy s kakaom, ( pozri môj recept pod názvom Linzert). Ale povedala by som, že je to vec zvyku, ako kto je naučený robiť. U nás je ale klasické linecké presne podľa tohto receptu.
Ano, poměr tuku, cukru a mouky je klasický, ale oproti klasice tu chybí citronóvá kůra a přebývá mléko a prášek do pečiva. Jinak je to recept, podle kterého pečeme už léta. A děláme z něho hned tři druhy cukroví: 1) Kočičí oči - klasické slepování tvarů pikantní marmeládou. 2) Linecké s mandemi: těsto vyválím trochu silněji, vykrajuji tvary, potřu žloudkem a pokladu tenkými štěpinkami z oloupaných mandlí. 3) Černobílé: Polovinu těsta obarvím kakaem na tmavo a spojuji tvary z obou barev - zasyrova k sobě lepím lehce rozšlehaným bílkem. Je to hrozná piplačka, ale na míse to vypadá hezky....
Myslím,že ani mléko do lineckého nepatří.Aspoň já ho tam tedy nedávám.
To určitě ne, to jsem přehlédla, i to mléko by tam nemělo být. Tím ovšem nechci říct, že těsto není dobré. Rozhodně to však není linecká klasika. A té bych se, co se týká názvu, stejně jako paní Airan a další držela.
Souhlasím s Di a navíc podle mě klasické linecké těsto snad neobsahuje prášek do pečiva, ale to jsem asi u lineckého na vánoční cukroví.
Do těsta, kde není téměř žádná tekutina, by se měl raději dávat práškový cukr. Takže do lineckého těstapatří spíše práškový cukr.