lžíce
kakao
jako náplň 3, kakao místo kávy, rozpuštěné v troše horké vody
Postup přípravy receptu
1
Ze surovin na těsto vypracujeme linecké těsto a menší kousky vymačkáme do vymazaných formiček (kousky těsta obalíme v mouce). Vytlačíme do krajů poměrně dotenka. Upečemě v mírné troubě do světle růžova. Uložíme do chladna a pár dní před Vánocemi plníme některou z náplní.
I.: uvařené Salko necháme vychladit, pak načneme a vymícháme s ořechy nebo rozdrcenými piškoty a máslem.
3
II.-IV.: piškoty umeleme, nebo nahrubo rozdrtíme válečkem. Suroviny smícháme.
4
Na dno košíčku dáme půl lžičky pikantní zavařeniny (dávám višňovou nebo rybízovou) a na to navršíme větší kopec náplně. Upravíme do oblého tvaru a mašlovačkou potřeme polevou rozpuštěnou ve vodní lázni. Nakonec přilepíme kousek želé.
5
Z tohoto množství vznikne přibližně 40-50 košíčků. Náplň dělám prakticky od oka, vždy piškoty rozdrtím na hrubší drobty, smíchám se změklým máslem, žloutkem, cukrem a rumem event. s některou z příchutí.
6
Košíčky plním vždy nakonec - po upečení všech druhů cukroví a zužitkuju do náplně zbytky krémů a cukru od obalování.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jitka
|10. 2. 2017 17:02
Recept jsem zkusila, ale těsto se při pečení stáhlo, sklouzlo, ke dnu formiček, byť bylo vymačkané až po jejich okraj. Takže mi vyšly takové velmi mělké a přitom silnostěnné košíčky. K plnění to moc není. Nevíte, čím to mohlo být? Jinak vše šlo ok. Těsto jsem chystala téměř den předem a bylo do poslední chvíle v lednici. Pekla jsem na 170 °C, cca 15 minut. Je to tak v pořádku?
ludmilka
|8. 12. 2015 10:29
Dasa Dasa musite kosicky pred upecenim propichat vidlickou jinak budou vypoukle :)
Košíčky - korpusky z lineckého těsta si připravuji klidně i 1 měsíc dopředu a po vychladnutí je uložím buďto do krabičky a sáčku nebo do alespoň do dvojitého sáčku a uložím do mrazáku. Dvojitý sáček proto aby nenatáhly pach.. :-)
Dasa Dasa
|9. 3. 2013 20:23
Nevím si rady s pečením košíčků z líneckého ttěsta. Některé jsou krásně vytvarované, ale taky se mi stává, že jsou zvenčí vypouknuté a nedrží tvar - může mi někdo poradit, co dělám špatně?
Moc děkuji...
neměla jsem košíčky,tak jsem je udělala do formiček ořechů-bylo jich fakt hodně,tak jsem udělala 3 náplně,musím říct že jsou všechny výborný-kávová,ze salka i z karamelového salka.. Fakt doporučuji a dávám za 1 :-)
helena
|16. 12. 2012 07:45
Já plním košíčky rozmixovaným meruňkovým kompotem ,který zahušťuji nastrouhanými piškoty.Přeliji košíčky polevou a navrch dám půlku vlašského jádra..... :-) Jsou boží... :-)
klara
|10. 12. 2011 14:11
hmmm tohle je tak dobry :-)
katka Laila
|27. 11. 2011 11:43
musím říct že těsto je opravdu super, vůbec se nelepilo a šlo snadno vyklopit :-) možná tomu pomohlo i to že než jsem ho začala dávat do forem trochu jsem ho namočila v hladké mouce,, takže děkuju za radu :-)) a taky super typ na další náplň stačí vlašské ořechy moučkový cukr máslo a trochu rumu vše rozmixovat a náplň je na světě :-)
Na světlé pečené košíčky používám pouze linecké těsto-osvědčilo se nejvíc.Když dělám s kokosovou náplní,používám těsto na kokosové pracničky ;-) .
venyss venyss
|10. 12. 2009 17:23
Musím říct, že se s těstem bombasticky pracovalo :-) chtěla jsem dělat jiné karamelové a s kávovým krémem, ale když jsem našla tento recept,tak udělám 2v1! Dávám 1.
Alenka Aová
|8. 12. 2007 18:03
Aby se košíčky příliš nenafoukly, je vhodné před pečením do košíčku vložit pár zrnek sušené čočky, ta těsto zatíží a poté má košíček pořád tvar košíčku, to mám opravdu vyzkoušené.
Olga Klásková
|27. 11. 2007 11:30
tak jsem je dnes upekla.Jsou super.Krásně se vyklopí z formičky.Nemá to chybu.
Pavlína Votkeová
|11. 12. 2006 21:59
Linecké těsto je výborné. Kombinace super.
Margita
|5. 4. 2006 13:50
Hodnotím 1*. Veľmi dobré, výborne idú z formičiek. Plnku som robila III. tiež výborná. Do košíčka som dala višňu namočenú v rume, potom plnku a nakoniec som len namočila v kokosovej múčke. Vypadá dobre, môžem doporučiť.
Marie Svobodová
|7. 10. 2005 09:03
Paní Tichá až něco vyzkoušíte dejte vědět. Já na tuto stránku chodím celkem krátce, ale všimla jsem si, že patříte mezi aktivní a šikovné kuchařky.Díky Majka.
Jana Tichá
|6. 10. 2005 14:38
Se sněhem a rybízem musí být vynikající! Možná by bylo dobré také je plnit krémem, který je zde uveden u receptu Piškotový dort s ovocem. Při použití šťávy z jahodového kompotu by byly určitě pikantní. Třeba by se pak na dno dal položit piškot namočený ve šťávě s rumem. Ale to bych musela vyzkoušet.
Marie Svobodová
|6. 10. 2005 10:08
Něco podobného dělávala moje maminka, na vánoce plnila punčovou nádivkou a polévala čokoládou jak je zde a v létě, když bylo plno rybízu plnila sněhem ušlehaným v páře a sypala rybízem. Kombinace sladkého sněhu a kys. rybízu byla vynikajíci. Jsem ráda, že mně paní Tichá tento recept připomněla. Určitě vyzkouším a zařadím mezi oblíbenél
Jana Tichá
|6. 10. 2005 09:50
Pro odpůrce syrových žloutků: v tomto případě nebazíruju na použití syrových žloutků - většinou je tam nedávám, více méně z pohodlnosti, jak jsem napsala, zužitkovávám tam "co dům dá" a v takovéto "hrubé" hmotě se klidně vajíčka vynechat můžou.