Jedno z nejoblíbenějších cukroví, které by nemělo chybět na žádném štědrovečerním stole a má původ v Rakousku. Upéct si ho můžeme ale klidně i v létě ke kávě či odpolednímu čaji.
Před vánocemi jsem hledala recept na linecké a zvolila jsem ze všech nabízených ten výše uvedený. Mohu jedině chválit a doporučit. Výborná je i rada na obměnu a vylepšení, potřít vajíčkem a posypat vlašskými ořechy, opravdu výborné. Měla jsem pouze jahodovou marmeládu do které jsem nakapala citronovou štávu pro zvýraznění chuti a bylo to super. S pečením se mi nejvíce osvědčilo nespěchat ( 20- 25 minut) to záleží od každé trouby. Nastavit max na 165-170`C a musí se to hlídat. Cukroví mám raději světlé a voňavé než tmavší. Zprvopočátku se to nezdá, ale mírně světle hnědé může být cítit po připálení. Dnes je 2.ledna a jdu dělat ještě jednu dávku, tak nám to chutnalo. Díky super za recept ;-) pro mě je to nejzákladnější a nejchutnější vánoční cukroví.
Před vánocemi jsem hledala recept na linecké a zvolila jsem ze všech nabízených ten výše uvedený. Mohu jedině chválit a doporučit. Výborná je i rada na obměnu a vylepšení, potřít vajíčkem a posypat vlašskými ořechy, opravdu výborné. Měla jsem pouze jahodovou marmeládu do které jsem nakapala citronovou štávu pro zvýraznění chuti a bylo to super. S pečením se mi nejvíce osvědčilo nespěchat ( 20- 25 minut) to záleží od každé trouby. Nastavit max na 165-170`C a musí se to hlídat. Cukroví mám raději světlé a voňavé než tmavší. Zprvopočátku se to nezdá, ale mírně světle hnědé může být cítit po připálení. Dnes je 2.ledna a jdu dělat ještě jednu dávku, tak nám to chutnalo. Díky super za recept ;-) pro mě je to nejzákladnější a nejchutnější vánoční cukroví.
Před vánocemi jsem hledala recept na linecké a zvolila jsem ze všech nabízených ten výše uvedený. Mohu jedině chválit a doporučit. Výborná je i rada na obměnu a vylepšení, potřít vajíčkem a posypat vlašskými ořechy, opravdu výborné. Měla jsem pouze jahodovou marmeládu do které jsem nakapala citronovou štávu pro zvýraznění chuti a bylo to super. S pečením se mi nejvíce osvědčilo nespěchat ( 20- 25 minut) to záleží od každé trouby. Nastavit max na 165-170`C a musí se to hlídat. Cukroví mám raději světlé a voňavé než tmavší. Zprvopočátku se to nezdá, ale mírně světle hnědé může být cítit po připálení. Dnes je 2.ledna a jdu dělat ještě jednu dávku, tak nám to chutnalo. Díky super za recept ;-) pro mě je to nejzákladnější a nejchutnější vánoční cukroví.
Asi 3 - 5 mm , středně teplá trouba /170 st./ , do středu trouby a hlídat!!!
jdu patlat těsto...tak snad se povede jak píšete :-[ jen jsem zapomněla na citron :( Bez lineckého nejsou vánoce,tak sladké a linecké přeji :)
:-X :-X
<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) :-* =-O =-O :-\ :-[ :-[ :-D ;-) ;-) :-) :-) :-) :-)) :-)) :-)) :-)) SUPER
zkuste číst celý recept. je tam psáno po vychladnutí. To znamená že pokud to po upečení dáš do mrazáku tak můžeš potírat už za minutu a pokud to necháš v troubě tak třeba za dvě hodiny :-P
docela hodně jsem jich měla. Mám dva plechy a každý jsem do trouby šoupla asi 4x, ale nepočítala jsem to, odhaduji :-)
Jak tlustá kolečka dělat? Tenká mi hned zhnědla. Díky za radu.
=-O na kolik plechu je to :-S
Tak po tomhle už linecké nikdy nedělám! A když jo tak z hery, máslo vůbec!! Těsto mi nešlo vyválet, pořád se trhalo, s*ala jsem se s tím 3 dny neboť jsem ho vždycky po hodině válení chtěla vyhodit do koše :D!!! Tak nevím no... Ale dobré je to jo ;)
na kolik stupnu se to peče :-)) ;-)
Dobry den,chtela jsem se zeptat, po jak dlouhe dobe linecke slepujete marmeladou po upeceni.
Mohu jen doporučit, je výborné.Jdu už na druhou várku, ta první padla neslepená za vlast, tak tuhle musím rychle po upečení schovat, :-)
Dobry vecer , zkousela jsem vase testo ale nejak se mi po upeceni lame , nevite nahodou oroc ? Dekuji za odpoved
Linecké zásadně z másla, Hera je fajn, ale máslo dodává jemnou chut a kvalitu. Citronovou kůru. pokud není bio citron, tak jedině Kotanyi, což je nečerstvější a nejkvalitnější koření na trhu. Dík za recept. Dobrota :-)
Dělala jsem již loni s lžičkou citionové kúry a jsou opravdu perfektní.Takže letosjedině toto linecké :)) Děkuji moc :-)
Výborné, povedlo se :-)
diky moc skrásnilas mi vánoce :'( :-[
Přidala jsem tu citronovou kúru a cukroví je báječné :) Děkuji za recept ;) ;-)
Recept je výborný, těsto má pěknou barvu i chuť. Jestlik máte malé děti, které neposedí ani chvilku, našla jsem stránku s receptem, který je naprosto zabaví. http://www.toprecepty.cz/recept/30667-linecke-lekniny/ - zdobení si užili a dali na půl dne pokoj! Akorád potom to uklízení je peklo. Jinak vřele doporučuji. :-)
Urcite pridejte citronovou kuru! Nadherne to cukrovi provoni :)
good recept používá ho celá rodina :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
;-) musim rict ze se mi testo dost povedlo .... :-P ale jen doufam jestli ho dobre pecu O:-) .... ale musi byt dobre :-S
Výborné těstíčko. Krásně a rychle se rozleželo v krabičce :-) Dozdobte podle vlastního gusta. 8-)
do růžova ne..každá trouba to má jinak :'(
Hera je určitě fajn...ale s máslem je cukroví jemnější a i chutnější...aspoň méjí rodince chutná máslové víc :-)
moje linecké je taky úžasné a děkuji za recept <3 , s oříškama je výraznější než z mandlema, je lepší! na obrázku je jiné linecké cukroví :-(
:-S :-)) :-X O:-) O:-) :-$ 8-) =-O =-O :-\ :-[ :-D :-P ;-) :-( :-) todle bych klidně stědla :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-[ :-[ :-[ :-$ :-$ :-$ <3 <3 <3 <:-) <:-)
na 150 a do zrúžovění těsta :-)
prosimte jak dlouho se to pece O:-) :-S
Uvodni fotografie je velice zavadejici a moje cukrovi vypada uplne jinac. Nekdo by mohl pridat tu spravnou, ja bohuzel fotak nemam. Cukrovi je moc dobre, opecene orechy mu daji vybornou chut a chutna nam samotne, takze nektere nebudu ani slepovat marmeladou.
neviim jaky to bude =-O <:-)
Vanilkový cukr patří určitě do těsta, protože o posypu cukroví se v receptu nemluví.
=-O DO TĚSTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
akorat nevim kam s tim vanilkovym cukrikem :) tak ho dam az na posyp :P
Toto je správný recept, protože se traduje,že je linecké cukroví na vánočním stole pro štěstí a jeho poměr by měl být vždy násobek 7..
jsou moc dobrý OK <3
mnam mnam moc dobre
8-) :-* =-O :-\ :-[ :-D :-P :-( :-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-S
recept na linecké,recept mám od své tety,která peče denně a peče ve velkém-zákusky,koláče,slané pečivo,cukroví... 420 g hladká mouka 280g máslo zlatá haná 140g cukr moučka 2 žloutky citronová kůra těsto nechat uležet v lednici aspoň na 1 hodinu z tohoto množství surovin vyjdou 4 plechy-podle velikosti vykrajovátek
uz jen poslepovat a je to, chutna i samotne a mozna nektere nazdobim cokoladou nasucho bez marmelady
uz jen poslepovat a je to, chutna i samotne a mozna nektere nazdobim cokoladou nasucho bez marmelady
hmmmm :-D
Také tam strouhnu trochu kůry :-)
Vždyť Hera je na pečení :-! já cukroví peču jedině s Herou ;-)
Já ho upeču také teď, ale my ho asi stejně ještě spapáme. Tyto jsou krásně hned měké, tak stačí všechno začít péct 3 týdny před Vánoci, je to podle mně lepší :-)
dobry den mam dotaz kdyz je 13.11.nebude vadit ze upecu uz linecke?muzete mi prosim odpovedet na email hannis1987@seznam.cz dekuji moc je to dulezite
já přidávám nastrouhanou kůru z citronu, krásně to provoní :)
Moje sestra pece vsechno jen z hery a recepty s maslem automaticky zamenuje za heru, ma vsechno pecivo vyborne, tak bych se toho nebala a hupsla na to.
Chci se zeptat, můžu část másla nahradit Herou? Chtěla bych těsto zadělat ještě dnes, ale bohužel už nemám dost másla... :'(
BOŽE toje neskutečnej recept boze můj sice ho mam v chlade ale myslim ze bode božskej diky moc za tento receptík! <3 :-[
já pekla na 180 v elektrické
...peču zvolna, na nejnižší stupeň, v plynové troubě - ta teplotu značenou nemá ;-) ...
co takhle napsat na kolik se to pece ,myslím že je to dost podstatné :'(
Výborný recept, přidávám akorát trochu prášku do pečiva. Doporučuji místo vanilkového cukru přidat jeden skořicový a je to super!!
Ten recept je výborný. Konečně se nám z mamkou těsto netrhá a nelepí! Děkuji :-)
Včera jsem upekla podle tohoto receptu a konečně se mi těsto při válení nelepilo ani netrhalo!
mám ráda linecký ..... :-*
Tak linecké se krásně povedly! Mám z toho radost. Nejdřív to ale vůbec nechtělo držet pohromadě, až jsem měla strach, že to budu muset vyhodit. Naštěstí pak těsto začlo poslouchat. Takže pro mě za jedna s hvězdičkou :) Foto dodám
Jé, děkuji za tento recept! Zní jednoduše. Mám v plánu dělat linecké tento týden, bude to moje premiéra. Jinak doma jsme ještě přidávali polevu nebo čokoládu na potření. Třeba jen z půlky kousku. Také moc dobré. Mamka také dělala nějaký krém speciálně do lineckých. Neznáte ho? Musím si od mamky ten recept zjistit, protože to bylo výborné. :-)
dobry recept i pro zacatecnika :-) cukrovi mi mizelo rovnou z plechu :-)
Já jsem jednou pekla cukroví v remosce a šlo to pěkně. Jen se ho do ní nevejde moc najednou :-)
zdravim, mam jenom remosku.. da se to upict i v remosce?:( nebo nevite ktery je jeste mozny cukrovi pect v remosce...
delala jsem cukrovi poprve a diky vasemu receptu se povedlo na jednicku !! priste prosim s poznamkou ze testo lze koupit :D :D :D
No já bych na to ořechy nedávala. Spíš bych vzala ty zbylé 3 bílky, ušlehala sníh, přidala 100 g cukru a 100 g strouhaných ořechů a tou hmotou bych dělala na vykrojené kytičky bobečky, doprostřed kousek ořechu, želé nebo kandovaného ovoce . Ale to už je vlastně jiný recept.
No nevím,jestli se hodí na lineská kolečka dávat mandle a ořechy.
zítra vyzkouším, tak jsem zvědavá jaké bude... ;o) přeji prima den...
ahoj, je to super recept, ja to ale zvyknem robit aj tak, ze pomleté orechy zamiešam priamo do cesta,... je to potom recept 2 v 1 ;-)Veronika
Výborné
Výborné, hodnotím 1. Po druhýkrát by som ešte posypala trošku kryštálovým cukrom medzi orechy, ktoré som dávala na vykrajované kolečká.Bolo by to zaujímavé zdobenie.
vynikající,dávám za 1*
Ďakujem. Dobre sa robí a je chutný
No nevim, ale nejak mi tam chybi citronova kura a ta tam urcite patri...
elektrická trouba 180 °C, horkovzdušná 160 °C
Teplota trouby??
Z vlastni zkusenosti mohu jen doporucit, pokud nemate radi zdobeni orechy, pak marmeladou slepene kousky obalte ve smesi mouckoveho a vanilkoveho cukru.