pikantní marmeláda
na slepování (rybízová, višňová apod.)
Postup přípravy receptu
1
Z mouky, másla, cukru, žloudků a citrónu zpracujeme těsto, které rychle a dobře propracujeme a dáme do ledničky odpočinout na min. 2 hodiny (ale je možné i přes noc).
Těsto vyválíme cca 2 mm silně a vykrajujeme vajíčka které klademe na plech na pečící papír. Vykrájíme jich sudý počet a do poloviny tvarů vypícháme malá kolečka (případně srdíčka, kapičky apod.) řazené do ornamentů. Tato ozdobně vykrájená vajíčka zlehka potřeme rozšelhaným vajíčkem.
3
Po upečení (v mírné troubě dorůžova) a vychladnutí potřeme plné tvary zavařeninou a přiložíme na ně tvar s otvory.
Martino, díky za jedničku, já se vzhledem moc spokojená nebyla, neb jsem ty nejpěkněji "vzorované" dost připálila a pak to "vylepšovala" pocukrováním. Čárečky jsem vypichovala "objímkou" od štětce. Nevím, jak to pojmenovat - prostě nový placatý štětec, kde chlupy drží kovová "objímka" byl chudinka zbaven chlupů a tou objímkou jsem vypichovala čárečky ;-) ;-)
Ač se jedná o klasické linecké hodnotím velkou 1 nápad. Pekla jsem loňské velikonoce a letos budu péct znovu. Mezi hodovníky vajíčka slavila docela úspěch. Kromě nich peču ještě perníčky s jarními motivy, po těch se děcka také můžou utlouct. Jen jsem je neměla tak krásně zdobená, jako na fotečce. Můžu se zeptat, co jste používala na vypichování čárek (pro kolečka mě napadá brčko, které používám i na perníčky, když je chci věšet na stromek)? Díky za radu. Martina
tonca
|20. 12. 2010 17:29
http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU
Miroslava Severová
|7. 4. 2009 12:47
I já se chystám letos na linecké velikonoční, koupila jsem si na velikonočním jarmarku mimo jiné i vykrajovátka ve tvaru vajíček. Jsou to 3 velikosti, tak, že můžu lepit na sebe a nebo do většího vykrajovat menší.
Simča Sládková
|4. 4. 2009 23:23
Vím, že jde o klasické Linecké slepované, ale mne prostě léta nenapadlo, že by to šlo udělat i ve velikonoční úpravě. Posílám současně i foto.