Připravit pravý newyorský cheesecake není žádná věda, chce to jen dodržet pár základních bodů a ingrediencí. Výsledek bude krémový, lehoučký s příjemně intenzivní chutí. Zkrátka cheesecake!
Rozevírací dortovou formu velmi zlehka vymažte máslem. Rozložte ji, na dno přitiskněte arch pečicího papíru a formu zavřete. Z pečicího papíru ustřihněte delší pruh o výšce formy a vyložte bok, díky vymazání by měl dobře přilnout. Troubu předehřejte na 180 °C.
Sušenky dejte do food processoru, přidejte studené, na drobné kostičky pokrájené máslo a umixujte drobenku. Nasypte ji do formy a upěchujte rovné dno, dobře to jde například dnem skleničky. Formu s korpusem uložte do lednice.
3
Limety dobře umyjte, kůru nastrouhejte najemno a vymačkejte šťávu. Do mísy robotu dejte cukr a krémový sýr. Protínacím nástavcem umíchejte hladkou směs, bude to trvat asi 3 minuty. Pracujte pouze při nízkých otáčkách a nepoužívejte šlehací metlu, směs je třeba pouze dobře promíchat, nikoli našlehat. Postupně přidejte vejce, pak zakysanou smetanu a nakonec limetovou šťávu a kůru. Směs důkladně promíchejte a nezapomeňte seškrábnout krém, který ulpěl na stěnách.
4
Náplň nalijte na vychlazený korpus a uhlaďte povrch. Formou opatrně několikrát zlehka bouchněte o pracovní plochu, z krému se tak dostanou ven bublinky. Do trouby těsně pod mřížku, na níž budete cheesecake péct, zasuňte plech, vyklopte na něj tak dvě hrsti ledových kostek (pak nenabryndáte), nebo nalijte asi půl litru vody. Cheesecake dejte na mřížku do trouby a pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 120 °C a pečte ještě 45 minut.
Hotový cheesecake nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak ho stále ještě ve formě uložte do lednice, podávat ho budete až druhý den.
6
Mražené maliny dejte do rendlíku, přidejte třtinový cukr a pomalu vařte na mírném ohni. Za občasného míchání vařte ovoce15–20 minut, maliny se rozpadnou a tekutina se zredukuje na hustší sirup. Malinový rozvar nechte vychladnout a pak ho rozmixujte ponorným mixérem. Pokud příliš zhoustne, nařeďte ho malým množstvím vody. Výsledná konzistence by měla připomínat hustý sirup.
7
Rozevřete formu, odstraňte pečicí papír na boku dortu, mezi korpus a pečicí papír opatrně zasuňte dortovou lopatku nebo dlouhou špachtli a pomalu s ní zatočte kolem dokola dortu, korpus se uvolní od papíru. Teď už ho můžete opět pomocí lopatky opatrně přesunout na podnos: lehce ho lopatkou nadzdvihněte z jedné strany, uvolněte papír, nakloňte, sesuňte na podnos a současně vytáhněte papír. Povrch cheesecaku zalijte malinovou omáčkou, rozetřete a uhlaďte. Ozdobte čerstvým ovocem a lístky máty.
8
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2019)