Lilek rozpůlíme-podélně a vydlabeme dužinu. Lilek uvnitř posolíme, dužinu také a necháme vypotit. Pak vysušíme ubrouskem nebo utěrkou.
3
Směs na naplnění:pokrájenou dužinu, rýži, sýr a zeleninu v misce smícháme.
4
Lilek vyložíme dvěma plátky slaniny, pak naplníme směsí, položíme plátek slaniny a dáme zapéct do předehřáté trouby na cca 20-25 minut ve vymazaném pekáči olejem. Ke konci posypeme ještě sýrem, který necháme na lodičkách rozpéct a podáváme.
5
Pokud vynecháme slaninu, máme vegetariánský pokrm.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Zuzana Jetenská
|8. 8. 2016 14:18
Vynikající lilek, moc nám chutnal :))
Anet
|28. 8. 2014 11:38
Musím také pochválit. Recept jsem zkoušela včera a bylo to příjemné překvapení. Anglickou slaninu jsem nakrájela na kostičky, osmahla na pánvi, přidala mraženou zeleninku, uvařenou rýži, okořenila. Touto směsí jsem naplnila lilky, dužinu z nich jsem ani do směsi nedávala. Ke konci jsem posypala sýrem. Trochu jsem recept pozměnila, ale bylo to vynikající. Díky za tip, ráda brzy zopakuji :-)
Markéta
|4. 7. 2013 07:33
A já už vím co budu dneska dělat k obědu O:-) , děkuji za nápad, dám vědět jak to dopadlo.
Kačka
|16. 1. 2013 14:00
Neměla jsem sice všechno potřebné,ale to hlavní-lilek a rýži jo.Zeleninu jsem dala mraženou do polévky,uzený sýr vyměnila za veselou krávu a kousek salámu se taky našlo.No výborné to bylo,pěkně jsme lilky vydlabávali lžící a pošmákli jsme si.Děkuji.
Monika Tichá
|12. 7. 2012 13:59
Do pekáčku se mi jich vešlo akorát šest, takže jsem dělala ze 3 ks a snědlo se všechno. Děkuji :-)) <:-) , brzy zopakuji ;-)
renda
|11. 1. 2012 09:55
super lilek, dík
Jitka
|4. 8. 2011 21:46
Lilek milujeme. Sklízíme už vlastní a máme ho několikrát do týdne. Takto upravený s rýží je velmi chutný a dá se různě míchat podle chuti nebo stavu lednice. Děkuji za pěkný nápad, chutnalo nám velice.
Dzou - lilek má v sobě hořké látky, proto se nechává tzv. vypotit: Nakrájíš ho na plátky - nebo podel tohoto receptu si uděláš "lodičky" - a vše zlehka osolíš. Necháš to stát cca 15 - 30 minut a uvidíš sama, kolik hnědavé (a hořké) tekutiny se z lilku vypotí. Tu pak vyleješ, já ještě lilkové plátky či jiné dílky osuším kuchňskou papírovou utěrkou a pak teprve lilek tepelně upravuji.
Tak ať se recept povede :-). Simča