1. Lilek zbavíme zelené stopky, podélně nakrájíme na pět silnějších plátků.
2
2. Spodní plátek nasekáme na menší kousky a dáme stranou. Povaříme 100 ml vína s hrstkou cukru, přidáme plátek lilku, který jsme nasekali na menší nudličky a pomalu pod pokličkou vaříme.
3
3. Zatím si připravíme rajčatovou náplň s tofu. Na malé kousky nakrájená rajčata orestujeme na troše olivového oleje, zalijeme 50 ml vína, více osolíme, přidáme špetku cukru a dusíme pod pokličkou, dokud se víno téměř nevypaří.
4
4. Tofu zjemníme smetanou a spojíme. Tužší směs smícháme s rajčaty a zkaramelizovanými kousky lilku. Podle chuti přidáme sůl a šťávu s citronu.
5
5. Osušené plátky lilků osolíme z obou stran, obalíme v hladké mouce a klademe na rozpálenou pánev. Smažíme na mírném stupni, občas sejmeme z ohně, či podle potřeby přidáme pár kapek olivového oleje. Z každé strany smažíme cca 6 minut.
6
6. Hotové lilky dáme na papírový ubrus, sejmeme tak přebytečný olej. Na talíř klademe lilky od nejširšího dílu, mezi plátky podáváme náplň.
Jídlo je dobré (teda až na tu hrstku cukru, to určitě nedávat tolik ), ale příprava trvala strašně dlouho - smažit každý plátek lilku z jedné strany šest minut znamená, že pokud připravujete oběd pro celou rodinu a nesmažíte paralelně na čtyřech pánvích, že u toho budete stát hóóódně dlouho. Takže pokud hodnotím poměr chuť x délka vaření, dávám dvojku (a to jenom proto, že mám lilek strašně ráda)