Na rozpáleném tuku osmažíme dosklovata cibuli, přidáme na větší kostky pokrájená líčka a smažíme dozlatova. Pak přisypeme na kostičky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a dále smažíme do zrůžovění zeleniny. Po osmažení zeleniny přidáme ještě krátce orestovat protlak s rozmačkaným česnekem, vše osolíme, přidáme nové koření, snítku rozmarýnu a tymiánu, přilijeme červené víno a vývar. Vývaru dáme jen tolik, aby byla líčka ponořená a pak pod poklicí pomalu dusíme doměkka na mírném plameni za občasného promíchání a podlití vývarem dle potřeby.
Líčka po změknutí buď vyndáme, zeleninu s vývarem propasírujeme a líčka do propasírované zeleniny vložíme zpět prohřát. Nebo můžeme jen vyndat kuličky nového koření a větvičky ze snítek bylinek pokud nám v sosu nevadí kousky zeleniny.
Líčka na zelenině nezahušťujeme, zelenina nám udělá dostatečně hutný sos, který po uvaření jen zjemníme ořechem másla, který již nevaříme, jen ho necháme v horkém sosu volně rozpustit.
4
Podáváme s bramborovou kaší, bramborovým knedlíkem či noky.
Poprvé v životě jsem dělala líčka asi před rokem. Hledala jsem v receptech něco, u čeho nebudu muset stát u plotny několik hodin a našla jsem tento recept. Jednoduchý, rychlý a výsledek výtečný. Od té doby už jsem líčka dělala vícekrát a receptu se držím. Spokojeně si pomlaskával každý, kdo ochutnal. :) Děkuji.
Jaroslava Slabá
|10. 2. 2017 12:48
Oběd byl famózní, výborně dochucený s plnou vůní. Chvála se na líčka hrnula ze všech stran stolu a pravda je, že i já jsem byla velmi spokojená se svojí prací. Děkuji O:-)
Jitka Došková
|23. 9. 2015 08:00
Slyšela jsem o hovězích líčkách na víně hodně chvály, mnohokrát je viděla připravovat v televizi a dlouho jsem se na ně taky těšila. Včera jsem sehnala posledních 50 deka líček a za pomoci receptu vytvořila něco opravdu výjimečného. Děkuji za recept.