Rajská jablíčka a brambory nakrájíme na kostky, zelí nakrájíme na jemné kratší nudličky, popř. také na kostičky
3
Všechnu zeleninu dáme na osmaženou cibulku do hrnce, prudce za stálého míchání prosmahneme spolu se solí, asi 2 – 3 lžičkami kmínu a trochou pepře (opravdu trochou, protože pak potlačíme vyrovnanost chutí - polévka ztrácí svoji typickou chuť)
4
Až vidíme, že zelenina pustila díky soli a teplu šťávu, nalijeme vodu, přidáme trochu polévkového koření bez glutamanu s minimálním podílem soli nebo dosolíme obyčejnou solí a vaříme do změknutí zelí (tvrdší části zelí mohou být trochu na skus, je to lepší)
5
V mezičase uděláme nasucho tmavší jíšku – na rozpálenou pánev či do kastrolku nasypeme hladkou mouku a za stálého míchání nasucho osmahneme jíšku, kterou necháme vychladnout
33% smetanu zředíme asi 1 dcl mléka, nasypeme vychladlou jíšku a pořádně rozmícháme, aby v ní nebyly hrudky, směs nalijeme do vařící polévky, mícháme, necháme při vaření zhoustnout (případně můžeme ředit mlékem) a nakonec dosolíme, pokud je soli málo (mouka sůl stahuje)